Media & arkisto

Uutiset

Kerttu Kaikkonen (HuK) on HYYn uusi toimistosihteeri. Hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa ulkoasiainministeriössä sekä TutorHousessa. Kerttu opiskelee pääaineenaan englantilaista filologiaa Helsingin yliopistossa ja on ollut pitkään aktiivinen järjestötoiminnassa sekä yliopistossa että sen ulkopuolella.

Toimistosihteerin ydintehtävä on vastata ylioppilaskunnan eri toimielimien kokousasiakirjoista ja tehdä asiakirjoihin liittyviä toimeksiantoja. Lisäksi toimistosihteeri avustaa muun muassa ylioppilaskunnan johtoa hallinnossa ja järjestelyissä.

Kerttu aloittaa työssä 1.8.2017 opintovapaan sijaisuuden loppuun 15.8.2019.

Ylioppilaskunta onnittelee lämpimästi vastavalittua Helsingin yliopiston uutta kansleria, aerosolifysiikan professori Kaarle Hämeriä! Hämeri on julkisuudessa mm. puolustanut korkeakouluopiskelun maksuttomuutta sekä korostanut opiskelijoiden asemaa yhdenvertaisina yliopistoyhteisön jäseninä. Ylioppilaskunta toivoo kanslerilta hedelmällistä yhteistyötä tulevan viisivuotiskauden aikana!

Lisää tietoa Helsingin yliopiston uutisessa kanslerin valinnasta.

Onko hyvä hallinto sinulle tuttu käsite? Tiedätkö, mitä hallinnon opiskelijaedustaja tekee? Hahmotatko kokonaisuudet yhtä tarkasti kuin pienet yksityiskohdat? Osaatko suomentaa hallintokapulakieltä? Jos vastasit yhteen tai jopa useampaan kysymykseen kyllä, voisit hakea valintakoordinaattoriksi meille!

HYY hakee valintakoordinaattoria valmistelemaan ja toteuttamaan hallinnon opiskelijaedustajien valintoja Helsingin yliopiston hallinnon eri toimielimiin. Opiskelijaedustajia valitaan tiedekuntaneuvostoihin, yliopiston kollegioon ja hallitukseen.

Valintakoordinaattorin ydintehtäviä ovat valintaprosessin ja toimikuntien kokousten hallinnointi, valintojen valmistelu ja hakemusten käsittely sekä valintatoimikuntien sihteerinä toimiminen. Tehtävä edellyttää myös viestintätaitoja ja hyviä vuorovaikutustaitoja.

Me olemme:

Ylioppilaskunta, joka palvelee noin 27 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa
Tehokas, aktiivinen ja innostava työyhteisö, johon kuuluu noin 14 vakituista työntekijää ja 12 hallituksen jäsentä, jotka ovat opiskelijoita.

Sinulta toivomme:

Helsingin yliopiston tuntemusta, kokemus opiskelijaedustajana toimimisesta lasketaan eduksi
Tarkkuutta ja täsmällistä työotetta
Mahdollisuutta sitoutua iltatyöskentelyyn lokakuussa
Erinomaista suomen kielen taitoa, ruotsin taito on eduksi
Hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja

Meiltä saat:

Ylioppilaskuntien TES:n mukaista palkkaa mahdollisine koulutus- ja kokemuslisineen sekä lounasedun
Rennon ja mukavan työyhteisön
Joustavat työajat ja etätyömahdollisuudet

Työtä tehdään yhteistyössä HYYn hallinnon opiskelijaedustajien valinnoista vastaavan asiantuntijan ja hallituksen jäsenen kanssa.

Lähetä meille vapaamuotoinen, enintään sivun pituinen hakukirjeesi, jossa kerrot, miten osaamisesi ja kokemuksesi vastaavat valintakriteereitä. Liitä mukaan myös ansioluettelosi. Hakemukset 14.6. klo. 12.00 mennessä osoitteeseen kirjaamo@hyy.fi. Haastattelut pidetään 19.6.

Työsuhde alkaa 14.8. tai sopimuksen mukaan ja päättyy 17.11.2017. Työaika on keskimäärin 20 tuntia viikossa (53 %). Lokakuussa valintatoimikuntien kokoustaessa työ vaatii intensiivisempää työskentelyä. Lähtöpalkka on 1203,55 euroa (YTES palkkaluokka III), jonka päälle mahdolliset lisät ja luontaisedut.

Lisätietoja:
Aaro Häkkinen, asiantuntija
aaro.hakkinen@hyy.fi
050 5438 460

Jannica Aalto, pääsihteeri
jannica.aalto@hyy.fi
0400 816 426

Nautitko siitä, että asiat ovat loogisia ja järjestyksessä? Hienoa, koska se on meillekin tärkeää. Ovatko Excel ja sähköiset työkalut hyviä ystäviäsi? Mahtavaa, sillä pääset käyttämään niitä. Oletko se tyyppi, joka pystyy lennosta vaihtamaan tehtävää kokousjärjestelyistä asiakaspalveluun? Huikeaa, sillä toimenkuva on hyvin monipuolinen.

Etsimme joukkoomme toimistosihteeriä ja haluamme juuri sinut, mikäli olet tarkka yksityiskohdista ja hallitset samalla laajoja kokonaisuuksia. Toivomme myös, että olet rohkea ja uskallat tarttua uusiin asioihin sekä kääriä hihat tilanteen vaatiessa. Toimistosihteerin ydintehtävä on vastata ylioppilaskunnan eri toimielimien kokousasiakirjoista ja tehdä asiakirjoihin liittyviä toimeksiantoja. Lisäksi avustat ylioppilaskunnan johtoa hallinnossa ja järjestelyissä.

Pyrimme täyttämään paikan mahdollisimman pian, mutta opintovapaan sijaisuus alkaa viimeistään 1.8.2017 ja kestää 15.8.2019 saakka.

Me olemme:
Ylioppilaskunta, joka palvelee noin 27 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa
Tehokas, aktiivinen ja innostava työyhteisö, johon kuuluu noin 14 vakituista työntekijää ja 12 hallituksen jäsentä, jotka ovat opiskelijoita.

Sinulta odotamme:

Erinomaista suomen kielen taitoa, hyvä kielitaito englanniksi ja ruotsiksi lasketaan eduksi
Täsmällistä ja tarkkaa työotetta
Oma-aloitteisuutta ja hyviä vuorovaikutustaitoja
Kokemusta vastaavista tehtävistä
Halua kehittyä toimisto- ja hallinto-osaajana
Korkeakouluopinnot katsotaan eduksi

Meiltä saat:

Hyvät ja monipuoliset työsuhde-edut
Ylioppilaskuntien TES:n (1810,45 €/kk) mukaista palkkaa mahdollisine koulutus- ja kokemuslisineen sekä lounasedun
Koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia
Rennon ja mukavan työyhteisön

Lähetä meille vapaamuotoinen, enintään sivun pituinen hakukirjeesi, jossa kerrot, mikä tekee sinusta hyvän toimistosihteerin ja miksi olisit juuri etsimämme henkilö. Liitä mukaan myös ansioluettelosi.

Lähetä hakemus ansioluetteloineen osoitteeseen merja.viitasalo@hyy.fi otsikolla "Toimistosihteeri".

Haku päättyy torstaina 15.6. klo. 12.00. Haastattelut pidetään 19.6. ja 20.6. Valinta tehdään 21.6. mennessä.

Lisätietoja antaa talouspäällikkö Merja Viitasalo (p. 050 534 2963).

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on noin 27 000 yliopisto-opiskelijan julkisoikeudellinen yhteisö, joka toimii jäsenistönsä etu- ja palveluorganisaationa 

HYYn toimintaan voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.hyy.fi.

HYY korostaa toiminnassaan monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta. Toivomme hakijoiksi mahdollisimman runsaslukuista joukkoa eritaustaisia ihmisiä.

Jos yrityksistä huolimatta olet vielä ilman kesätöitä etkä ole löytänyt järkeviä kesäopintoja, voit hakea kesän aikana Kelasta perustoimeentulotukea.

Perustele järkevien opintojen puute huolellisesti, jotta asiaan perehtymätönkin käsittelijä voi ymmärtää tilanteesi. Voit myös joutua todistamaan etsineesi töitä.

Voit hakea apua myös kotikaupunkisi sosiaalitoimesta. Heillä on mahdollisuus myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea ja etsiä yhdessä ratkaisuja tilanteeseen.
Helsingin sosiaalitoimi
Espoon sosiaalitoimi
Vantaan sosiaalitoimi

Myös Kampin Ohjaamo (Fredrikinkatu 48) auttaa löytämään tilanteeseen sopivaa apua.

Lisätietoja:
Katja Långvik, asiantuntija
050 543 9608
katja.langvik@hyy.fi

Emma on psykologian ainejärjestö Kompleksi ry:n viime vuoden puheenjohtaja ja järjestänyt esimerkiksi ainejärjestönsä vuosijuhlat 350 vieraalle helmikuussa 2017. Vuosijuhlamestari kokoaa vuosijuhlatiimin, osallistuu akateemisen pöytäjuhlan sekä jatkojen synttäribileiden suunnitteluun ja vastaa käytännön toteutuksesta.

”Vuosijuhlien järkkäys on intohimoni, eikä tästä enää mahdollisuus parane! HYYssä toimiminen oman tiedekunnan ulkopuolella on mulle uusi kokemus, ja haluan järjestää vuosijuhlat, jotka kuuluvat konkareiden lisäksi ihan jokaiselle opiskelijalle. Marraskuussa juhlitaan niin perinteitä kuin keksitään uutta ja yllättävää – kaikkea kaunista, jotain räjäyttävää sekä paljon unohtumattomia kokemuksia! Tuu mukaan juhlatiimiin!”

HYYn 149. vuosijuhla ja synttäribilejatkot järjestetään 23.11.2017 Crowne Plazassa. Varsinainen vuosipäivä on 26.11.

Pöytäjuhlan ja yön synttäribileiden liput tulevat myyntiin syksyllä.

Lisätietoja:
Elina Nieminen, hallituksen jäsen (tapahtumat, vapaaehtoiset)
elina.nieminen@hyy.fi

Opintotuen asumislisä lakkautetaan 1.8.2017, kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin.

Mitä opiskelijan pitää tehdä nyt?


Tarkista vuokrasopimuksesi: onko se yksilökohtainen vai yhteisvastuullinen?
Yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen eli kaikkien ruokakunnan jäsenten tulot vaikuttavat myönnettävän asumistuen määrään. Myös erillisillä vuokrasopimuksilla samassa asunnossa asuvat luetaan ruokakunnaksi, mikäli heidän vuokrasopimuksessaan on yhteisvastuulauseke. Jos asut yhden tai useamman ihmisen kanssa samassa asunnossa, mutta ette ole yksi ruokakunta, ole yhteydessä vuokranantajaan hyvissä ajoin. Vuokrasopimuksen muotoilua voi muuttaa siten, että asukkaat eivät ole yhteisvastuussa vuokrasta. Opiskelija-asuntosäätiöissä tämä kannattaa hoitaa kuntoon ennen juhannusta. Sen jälkeen uudet asunnonhakijat ovat etusijalla palvelutarpeineen.


Arvioi tulosi ja käytä Kelan laskureita.
Mistä alkaen yleistä asumistukea kannattaa hakea? Tuen määrä riippuu joko säännöllisistä tuloista tai tulevien 12 kuukauden arvioiduista tuloista. Jos esimerkiksi olet hyväpalkkaisessa kesätyössä vielä elokuun aikana sinun kannattaa hakea asumistukea vasta syyskuun alusta. Suurista muutoksista tuloissa – yli 400 euroa enemmän tai vähintään 200 euroa vähemmän kuin edellisen päätöksen arvioitu tulo – pitää ilmoittaa itse.


Jos lähdet syksyksi ulkomaille opiskelijavaihtoon, hae edelleen opintotuen asumislisää.
Ulkomailla asuville ei myönnetä yleistä asumistukea.


Jätä asumistukihakemus Kelaan jo kesän aikana!
Muuten hakemuksesi saattaa juuttua syksyn ruuhkaan, ja tuen maksu viivästyä.


Lisätietoa: http://www.kela.fi/opiskelijoiden-tukien-muutokset

Haluaisitko päästä vaikuttamaan tiedekuntasi opiskeluympäristöön? Oletko kiinnostunut opiskelijaelämään liittyvistä terveyskysymyksistä ja halukas vaikuttamaan terveyden edistämiseen?

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) keskeinen tehtävä on opiskelijoiden terveyden edistäminen. Paikallisesti terveyden edistämistoimintaa suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä opiskelijoiden, yliopistojen ja muiden sidosryhmien edustajien kesken ns. terveystyöryhmissä.
Helsingin yliopiston opiskelijoiden asioita käsitellään kahdessa terveystyöryhmässä, keskustakampuksen tiedekunnat keskenään ja muiden kampusten tiedekunnat keskenään. Näihin työryhmiin haetaan nyt opiskelijaedustajia jokaisesta tiedekunnasta toimikaudeksi 1.9.2017–31.8.2019. Keskustakampuksen terveystyöryhmään haetaan viittä ja muiden kampusten terveystyöryhmään kuutta varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet.

Terveystyöryhmien tehtäviä ovat:
•    opiskelijoiden terveyteen ajankohtaisesti vaikuttavien opiskeluympäristön ja opiskelijaelämän ilmiöiden hahmottaminen     
•    YTHS:n toteuttamien opiskeluympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta tarkastelevien oppilaitosselvitysten tulosten käsittely
•    opiskelukyvyn edistämisen paikkojen tunnistaminen
•    YTHS:n saamien kehittämisehdotusten käsittely
•    YTHS:n, yliopiston ja opiskelijoiden toiminnan esittely ja yhteistyömahdollisuuksien kehittäminen
•    verkostoituminen opiskelijoiden paremman terveyden edistämiseksi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) esittää opiskelijaedustajat YTHS:lle, joka kutsuu asiantuntijajäsenensä ylioppilaskuntien ja yliopistojen ehdotusten perusteella. Valituille opiskelijaedustajille järjestetään perehdytystä alkusyksystä 2017. Terveystyöryhmät kokoontuvat pari kertaa lukukaudessa päiväsaikaan. On tärkeää, että opiskelijaedustajat pystyvät osallistumaan kokouksiin. 

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitukselle osoitetut, perustellut ja vapaamuotoiset hakemukset tulee toimittaa sunnuntaihin 21.5.2017 klo 23.59 mennessä sähköpostitse HYYn kirjaamoon (kirjaamo@hyy.fi). Hakijoilta toivotaan kiinnostusta opiskeluympäristöön ja opiskelijaelämään liittyviin terveyskysymyksiin sekä innostunutta otetta terveyden edistämiseen. Aine- ja tiedekuntajärjestötoiminnan kokemus katsotaan eduksi. Ylioppilaskunta toivoo hakemuksia eri sukupuolten edustajilta. Hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero sekä tiedekunta.

Lisätietoja: HYYn asiantuntija Sofia Lindqvist, sofia.lindqvist@hyy.fi, 050 543 9605.

Helsingin yliopiston uusimman uraseurantakyselyn mukaan 84 prosenttia viisi vuotta sitten valmistuneista opiskelijoista on nyt koulutustasoaan vastaavassa tai vaativammassa työssä. Heistä yli puolet hyödyntää jatkuvasti työssään yliopistossa oppimiaan taitoja ja tietoa. Kyselyyn vastaajista kolmannes on ollut valmistumisensa jälkeen jossain vaiheessa työtön.

Helsingin yliopiston uraseurannan tulokset on julkistettu valtakunnallisen uraseurantakyselyn yhteydessä. Vaikka työelämän murroksesta ja matalasta työllisyysasteesta puhutaan paljon, kyselystä käy ilmi, että korkeakoulutus tarjoaa edelleen hyvät perusvalmiudet työelämään ja auttaa työllistymisessä koko väestöön verrattuna. Korkeakoulutuksen suhteellinen etu on kuitenkin vähentynyt.

Helsingin yliopisto tarjoaa kyselyn perusteella hyvät taidot teoreettiseen ja analyyttiseen ajatteluun, tiedonhakuun ja -omaksumiseen, oma-aloitteisuuteen ja viestintään suomeksi. Samoja taitoja tarvitaan monissa asiantuntijatehtävissä myös tulevaisuudessa, työelämän muutoksesta huolimatta.

Puutteitakin on. Yliopisto-opinnot eivät vastaajien mukaan kehitä riittävästi stressinsietokykyä, yhteistyötaitoja, organisointikykyä, neuvottelutaitoja, verkostoitumistaitoja ja projektinhallintataitoja. Pätkätöiden ja piilotyöpaikkojen maailmassa näille taidoille olisi huutava tarve.

Ylioppilaskunnan ehdottamia ratkaisuja voisivat olla muun muassa opiskelukykykurssit, jotka kehittäisivät opiskelijoiden ajan- ja stressinhallintataitoja sekä tarjoaisivat keinoja itsensä johtamiseen. Ne auttaisivat yliopisto-opinnoissa etenemiseen ja loisivat työelämävalmiuksia. Keskeisempää on kuitenkin kaikkien opintojen suunnittelu ”osaamisperustaisiksi”: opiskelijoiden tulee voida tunnistaa kaikkien opintojen konkreettiset osaamistavoitteet. Siten opiskelijat voisivat nykyistä selkeämmin hahmottaa kurssien ja opintojaksojen yhteydet työelämään.

Toukokuun aikana ehdit vielä korjaamaan omia tulorajojasi palauttamalla tukikuukausia. Voit myös vaikuttaa opintojen edistymisen seurannan rajoihin. Tarkasta siis paljonko tienasit ja miten opinnot etenivät vuonna 2016 ja käytä laskureita Kelan sivuilla. Jos palautat liiat tuet toukokuun aikana voit välttää takaisinperinnän 7,5 prosentin korolla tai opintojen etenemisen selvittämisen.

Pidä palkkakuittisi tallessa jos olet aloittanut opintosi tai valmistunut vuonna 2016. Kela saa verottajalta tiedot koko vuoden tuloista. Voi olla että joudut todistamaan ennen tai jälkeen opintoja saatujen tulojen ajankohdan.

Jos palautat tai peruutat vapaaehtoisesti opintotukia vuodelta 2017: huomaa että sinun kannattaa palauttaa tukikuukausia ensisijaisesti syksyltä, jolloin palautettavaa on vain opintorahaosuus, ei opintotuen asumislisä.

Lisätietoja Kelan sivuilta. 

Sivut