Media & arkisto

Uutiset

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto valitsi kokouksessaan 1.12. uuden hallituksen vuodeksi 2017. Hallituksen muodostavat Ainejärjestöläisten edustajistoryhmä HYAL, Opiskelijoiden sosialidemokraattinen yhdistys OSY, Osakuntalainen edustajistoryhmä, Sitoutumaton vasemmisto ja HYYn Vihreät. Oppositiossa vuonna 2017 ovat Edistykselliset, HELP ja SNÄf.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin valtiotieteen ylioppilas Laura Luoto. Hän edustaa Ainejärjestöläisten edustajistoryhmää HYALia. Luoto on toiminut vuonna 2016 HYYn hallituksessa vastuullaan kansainvälisyys ja koulutuspolitiikka

Uuden hallituksen toimikausi kestää vuoden ja se alkaa tammikuussa 2017.

– "Ensi vuonna meidän on pelattava isosti, jotta opiskelijoiden ei tarvitsisi tyytyä vähempään kuin mikä heille olisi mahdollista. Kaikki muutos lähtee aina ihmisistä, joilla on intohimoa, periksiantamattomuutta ja ideoita.", linjaa tuore puheenjohtaja Laura Luoto.

HYYn hallitus vuonna 2017:

Laura Luoto, puheenjohtaja (HYAL), Ada Saarinen, varapuheenjohtaja (HyVi), Lauri Linna talousjohtokunnan puheenjohtaja (SitVas), Hanna-Maria Häkkilä (Osakunnat), Mikko Kymäläinen (OSY), Joel Lindqvist (SitVas), Elina Nieminen (HYAL), Matias Nurmi (HYAL), Elli Saari (HYAL), Minna Silvennoinen (HyVi), Minna Suorsa (HYAL), Riikka Tähkävuori (HyVi).

Lisätietoja: 

Laura Luoto, HYYn hallituksen puheenjohtaja 2017 
p. 050 543 9612
laura.luoto(at)hyy.fi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) hallitus on juhlakokouksessaan myöntänyt useita huomionosoituksia ylioppilaskunnan hyväksi tehdystä työstä. Huomionosoitukset jaetaan HYYn 148-vuotisjuhlassa Vanhalla ylioppilastalolla marraskuun 26. päivän iltana.

Ylioppilaskunnan kunniamerkki leveässä sinisessä nauhassa myönnetään vuosittain henkilölle tai henkilöille, jotka ovat merkittävällä tavalla edistäneet ylioppilaskunnan pyrkimyksiä tai joille ylioppilaskunta haluaa osoittaa kunnioitusta.

Tänä vuonna kunniamerkin ylioppilaskunnan leveässä sinisessä nauhassa saavat kehitysjohtaja, kasvatuspsykologian tohtori Kirsi Lonka merkittävästä ja ansiokkaasta työstä osallistavan oppimisen puolestapuhujana sekä YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta merkittävästä ja ansiokkaasta työstä ylioppilaiden terveydenhuollon hyväksi.

Ylioppilaskunnan merkkiohjesäännön 4 § mukaan ylioppilaskunnan standaari voidaan myöntää harkinnan mukaan yhteisölle, joka on edistänyt ylioppilaskunnan pyrkimyksiä.

Ylioppilaskunnan standaari myönnetään Ihmisoikeusliitolle arvokkaasta työstä perus- ja ihmisoikeuksien edistämisestä ja valvonnasta sekä Humanisticumille arvokkaasta työstä humanismin ja humanistien puolesta.

Ansiomerkin kapeassa sinisessä nauhassa merkittävästä ja ansiokkaasta toiminnasta ylioppilaskunnan hyväksi saavat kasvatustieteen maisteri Anu Aarnio, filosofian maisteri, diplomi-insinööri ja valtiotieteiden maisteri Risto Karinkanta, vuoroesimies Tiina Käyhkö, filosofian maisteri Elina Mattero-Meronen, viestinnän ja markkinoinnin koordinaattori Petri Minni, asiakaspalvelija Pirjo Mäkinen, kylmäkkö Jonna Laiho, kasvatustieteen kandidaatti Marina Lampinen, kassatarjoilija Heidi Lottonen, kasvatustieteen kandidaatti Iiris Niinikoski, luonnontieteen kandidaatti Vesa Piilola, henkilöstökoordinaattori Olli Rossi sekä filosofian maisteri Anna Ylitalo.

Vuoden 2016 Magister Bonus eli Hyvä opettaja -palkinnon saa tietojenkäsittelytieteen yliopisto-opettaja Arto Hellas. Magister Bonus -palkinnon kriteerejä olivat opiskelijamyönteisyys, asiantuntevuus, aktiivinen asenne kehittämiseen sekä rakentavan palautteen antaminen ja vastaanottaminen. Lisäksi vuoden 2016 palkintoa jaettaessa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, miten ehdokkaat kannustavat opiskelijoita elinikäiseen oppimiseen, itsensä kehittämiseen ja oman osaamisen kasvattamiseen. häntä esitettiin Magister Bonus -palkinnon saajaksi kahdella eri esityksellä. Toisen esityksen allekirjoittajina on joukko yliopistolaisia niin opiskelijoiden, opettajien, johtajien kuin hallinnon edustajien puolesta.

Best International Teacher –palkinnon sai kiinan kielen lehtori Haixia Wang. Hän opettaa kiinaa natiivipuhujana, ja huomioi opetustilanteessa kulttuurierot hyvin. Hän käyttää opetuksessa paljon erilaisia metodeja ja digisovelluksia sekä laatii omia materiaaleja. Palautetta hän pyytää opiskelijoiltaan aktiivisesti, reagoi siihen hyvin ja kehittää opetusta sen perusteella. Hän antaa myös opiskelijoille paljon rakentavaa palautetta tehtävistä. Monikulttuuriset opetusmenetelmät tulevat hänen opetuksessaan esiin opiskelijoiden erilaisten taustojen huomioimisena, kulttuurierojen kunnioittamisena ja eri kulttuurista tulevien opiskelijoiden tukemisena. Kursseilla keskustellaan usein opiskelijoiden erilaisista taustoista.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta juhlii tänä vuonna 148. vuottaan! Varsinaista syntymäpäivää ikinuori ylioppilaskuntamme viettää 26.11. Vanhalla ylioppilastalolla. Juhlat alkavat kuitenkin jo tiistaina! 

HYYn vuosijuhlaviikko tarjoaa opiskelijoille paljon erilaista, hauskaa ja inspiroivaa!

TI 22.11. Match Made in Museum - Student Edition

Klo 17-20 Yliopistomuseo 
Yliopistomuseon ja HYYn järjestämässä opiskelijoiden sinkkuillassa on tarjolla jään murtavaa ohjelmaa, mielenkiintoisia kohtaamisia ja siinä sivussa vähän historiaa ja kulttuuriakin. 
https://www.facebook.com/events/1765294973731980/

KE 23.11. Taidetta meille

Klo 10–20 Ateneum (Kaivokatu 2)
Opiskelijoiden ilmaispäivä Ateneumin taidemuseossa. Tarjolla on italialaisen Amadeo Modiglianin näyttely! 
https://www.facebook.com/events/1500879903262399/

KE 23.11. HYYHY ry. esittää: Voiko näin jatkua? -seminaari

Klo 15–19 Helsingin yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33)
HYYn Historian Ystävät ry. (HYYHY) seminaarissa käsitellään ylioppilaskunnan ja opiskelijoiden vaiheita. Seminaarin yhteydessä järjestetään myös kierros Helsingin yliopistomuseossa sekä illallinen.
https://www.facebook.com/events/1282147295151929/

TO 24.11. Juhlavaatekirpputori

Klo 16–20 Alina-sali (Mannerheimintie 5A, 3. krs.)
Tule myymään ja/tai ostamaan päivitystä vaatekaappiisi aina iltapuvuista naamiaisasuihin! 
https://www.facebook.com/events/1750332598560764/

LA 26.11. HYYn 148. vuosijuhla

Klo 16–23 Vanha ylioppilastalo (Mannerheimintie 3)
Tule mukaan HYYn vujuille! Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.hyy.fi/HYY148
https://www.facebook.com/events/552813114906015/

LA 26.11. 148-vuotissynttäribileet Vanhalla

klo 23–03.30 Vanha ylioppilastalo (Mannerheimintie 3)
HYYn vuosijuhlien avoimet jatkobileet! Vanhalla mm. glitterbaari, huikea bilebändi JIVE, DJ Louise sekä bombastista yllätysohjelmaa, jonka pidämme vielä salaisuutena sekä erittäin, erittäin opiskelijahintaista kuohuviiniä. Sisäänpääsy 6 euroa sisältäen narikan ja haalarimerkin! 
https://www.facebook.com/events/1786402184932503/

SU 27.11. HYY148-sillis

klo 12-18 Christina Regina ja Gustavus Rex (Leppäsuonkatu 11)
Haluatko jatkaa juhlahumua? HYYn sillis on täysin ilmainen ja mukaan mahtuu 100 ensimmäistä! 
https://www.facebook.com/events/1836357629942414/

HYYn hallitusneuvottelut aloitettiin maanantaina 7.11. ja saatiin päätökseen nopeasti jo tiistaina 8.11. HYYn hallituksen vuodelle 2017 ovat valmiita muodostamaan ainejärjestöläisten ryhmä HYAL, HYYn Vihreät (HyVi), Sitoutumaton vasemmisto (SitVas), Sosialidemokraattiset opiskelijat (OSY) sekä Osakuntalaisten edustajistoryhmä.

Ryhmät sopivat myös muutamista muutoksista nykyisen hallituksen talousarvioesitykseen vuodelle 2017.

Hallitusneuvottelijat ehdottavat hallituksen muodostajaksi Laura Luotoa (HYAL), varapuheenjohtajaksi Ada Saarista (HyVi) ja talousjohtokunnan puheenjohtajaksi Lauri Linnaa (SitVas).

Neuvottelijoiden ehdotukset hallituksen jäseniksi:
Hanna-Maria Häkkilä (Osakuntalaiset)
Mikko Kymäläinen (OSY)
Joel Lindqvist (SitVas)
Elina Nieminen (HYAL)
Matias Nurmi (HYAL)
Elli Saari (HYAL)
Minna Silvennoinen (HyVi)
Minna Suorsa (HYAL)
Riikka Tähkävuori (HyVi)

Uusi edustajisto valitsee hallituksen ensimmäisessä kokouksessaan 1.12.2016.

Eeppistä ohjelmaa, poikkitieteellistä juhlahumua ja opiskelijahintaista skumppaa! Sinä ja ystäväsi juhlimassa 148-vuotiasta Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaa. 
KYLLÄ, vuoden säkenöivimmät bileet ovat täällä! 

Kerää kaverisi mukaan ja vietä unohtumaton ilta: synttäreitä juhlitaan vain kerran vuodessa, joten myös ohjelmakattaus on sen mukainen. Vanhalla mm. glitterbaari, huikea bilebändi JIVE, DJ Louise sekä bombastista yllätysohjelmaa, jonka pidämme vielä salaisuutena. 

Pukukoodi: Fabulous, säihkyvä ja sun näköinen, pikkumusta, pöyhkeä takki tai vaikka frakki.

Liput ennakkoon (31.10. - 20.11.) 6 €/kpl tai 8 lipun paketti 40 € 
Tapahtumaviikolla (21. - 26.11.) liput 7,50 €/kpl. 

HUOM! Hinnat sisältävät narikkamaksun (3,5€) ja upean haalarimerkin. 

Osta liput: https://bailataan.fi/#!/events/97b49a84-971e-420a-95b8-a79d473416cd
Jos olet ilmoittautunut vuosijuhlaan, sinun ei tarvitse ostaa erillistä lippua jatkoille!

Yhteistyössä:

Academic Work
Bailataan.fi
Ballet
Botta
HYY Yhtymä
TEK

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajiston voimasuhteet päivitettiin HYYn historian ensimmäisissä sähköisissä edustajistovaaleissa, jotka järjestettiin 26.–28.10. ja 31.10.–2.11. Vaalien äänestysprosentti oli 31,61, eli 0,06 prosenttiyksikköä pienempi kuin viime edustajistovaaleissa vuonna 2014. Äänestysprosentti on pysynyt suurin piirtein samana 2000-luvulla.

Poliittiset ryhmät vyöryivät voimalla edustajistoon

Vaalien voittajaksi nousi Maailmanpyörä + Tsemppi -vaalirengas, joka koostuu HYYn Vihreistä, Sitoutumattomasta vasemmistosta, sekä kansainvälisistä opiskelijoista. Renkaan paikkamäärä on yhteensä 17. Maailmanpyörä + Tsemppi -renkaasta eniten paikkamääräänsä – viidestä kahdeksaan – nosti Sitoutumaton vasemmisto. HYYn Vihreät säilyivät kuitenkin suurimpana poliittisena ryhmänä nostaessaan paikkamääräänsä kahdeksasta yhdeksään. Vihreät ja Sitoutumaton vasemmisto tekevät edustajistossa paljon yhteistyötä, joten niiden yhteenlasketulla paikkamäärällä on suuri merkitys.
Kokoomus- ja Keskustaopiskelijoista koostuva Edistykselliset-ryhmä olivat niin ikään tämän vuoden vaalien voittajia. He nostivat paikkamääräänsä kolmesta kuuteen. Poliittisista ryhmistä Sosialidemokraattiset opiskelijat (OSY) säilyttivät kaksi paikkaansa.

Sitoutumattomat ryhmät saivat siipeensä

Edustajiston suurin ryhmä on edelleen sitoutumaton ainejärjestöjen ryhmä HYAL 18 paikallaan, mikä on kuitenkin kaksi paikkaa vähemmän kuin viime kaudella. Sitoutumattomista ryhmistä suurimman vaalitappion koki Osakuntalainen rengas, jonka paikkamäärä laski kahdeksasta viiteen.
Hammaslääke-, eläinlääke-, lääke- ja oikeustieteen opiskelijoiden HELP säilytti yhdeksän paikkaansa. Paikkamääränsä piti samana myös ruotsinkielisten ryhmä SNÄf kolmella paikalla.

Yksi ryhmä putosi, yhtään uutta ryhmää ei noussut edustajistoon

Kansainvälisten opiskelijoiden ryhmä Tsemppi putosi edustajistosta kokonaan. He nousivat edustajiston kokoonpanoon kahdella paikalla viime kaudella, mutta menettivät nyt siis molemmat paikkansa.
Vaaleissa oli ehdokkaita kolmesta ryhmästä, joilla ei viime kaudella ollut ollenkaan paikkoja edustajistossa. Nämä ryhmät olivat Piraatit, Liberaalinen vaaliliitto sekä Perussuomalainen vaaliliitto. Yksikään näistä ryhmistä ei kuitenkaan onnistunut nousemaan edustajistoon.

Ääniharavat tulevat poliittisista ryhmistä

Vaalien ääniharavat ovat poliittisista ryhmistä. Ääniharavoiksi nousivat Edistyksellisten Tarik Ahsanullah 155 äänellä sekä Amanda Pasanen HYYn Vihreistä 139 äänellä. He olivat ehdokkaista ainoita, jotka saivat yli 100 ääntä. Ahsanullah on ollut edustajiston varsinainen jäsen viime kaudella, kun taas Pasanen nousi edustajistoon täysin uutena.

Tulos:

HYAL: 18 (-2)
Maailmanpyörä 17 (+4)
Tsemppi 0 (-2)
HELP 9 (-)
Osakuntalainen rengas 5 (-3)
Edistykselliset 6 (+3)
Svenska Nationer och Ämnesföreningar 3 (-)
OSY 2 (-)

Vaalitulos sekä aiempien vuosien tulokset löytyvät osoitteesta vaalitulos.hyy.fi.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaalien ensimmäiset vaalipäivät sujuivat sähköisesti. Kolmen ensimmäisen vaalipäivän aikana äänesti noin 3600 opiskelijaa. Äänestysprosentti on tällä hetkellä 13,6 %. Luku on korkeampi, kuin edellisten vaalien ennakkoäänestyksen äänestysprosentti. Äänioikeutettuja ovat kaikki Helsingin yliopistoon läsnä olevaksi kirjoittautuneet HYYn jäsenet eli noin 26 600 Helsingin yliopiston opiskelijaa.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaaleissa 26.–28.10.2016 ja 31.10.–2.11.2016 valitaan ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, 60-henkinen edustajisto. Uuden edustajiston toimikausi alkaa 1.12.2016 ja kestää kaksi vuotta.
HYYn edelliset vaalit vuonna 2014 järjestettiin uurnavaalina, kahtena ennakkoäänestys- ja kahtena varsinaisena vaalipäivänä. Tuolloin ennakkoon äänesti 2671 henkilöä, ja ennakkoäänestysprosentti oli 9,5. HYYn ensimmäisissä sähköisissä vaaleissa ei pidetä ennakkoäänestystä ollenkaan, vaan äänestää voi kuutena vaalipäivänä kello 10–18.

HYYn edustajistovaaleissa on ehdolla yhteensä 597 opiskelijaa. Ehdokkaita on hieman vähemmän kuin edellisissä edustajistovaaleissa vuonna 2014, jolloin ehdokkaita oli 626. Ehdokkaita asetti 10 ryhmittymää, joista osa tulee edustajistossa toimimaan useampana ryhmänä. Vaalirenkaiden ja -liittojen tarkkoihin ehdokasmääriin voi tutustua ylioppilaskunnan vaalisivuilla hyy.fi/vaalit.

Vaalipäivinä kampanjointi näkyy kampusten läheisyydessä ympäri kaupunkia ja vaalit huipentuvat vaalivalvojaisiin Teatteri Forum -ravintolassa keskiviikkoiltana 2.11. Vaalivalvojaisiin ovat kaikki tervetulleita.
Edustajistovaalien äänestysprosentti HYYn vaaleissa on 2000-luvulla ollut valtakunnallista äänestysprosenttia korkeampi.

HYYn edustajistovaalit (äänestysprosentti)
2001: 28,9 %
2003: 31,6 %
2005: 34,9 %
2007: 33,2 %
2009: 35,2 %
2011: 34,2 %
2012: 32,3 %
2014: 31,7 %*

Edustajistovaalien valtakunnallinen äänestysprosentti
2001: 27,5 %
2003: 29,7 %
2005: 26,1 %
2007: 27,6 %
2009: 28,4 %
2011: 29,6 %
2013: 25,0 %
2015: 29,4 %
                                                  
HYY tiedottaa oman edustajistovaalinsa tuloksista heti keskiviikkoiltana 2.11. vaalituloksen selvittyä.
Edustajistovaali järjestetään lähes kaikissa Suomen ylioppilaskunnissa joka toinen syksy. HYYssä vaalit järjestetään kuitenkin eri rytmissä kuin muissa ylioppilaskunnissa – HYYn lisäksi vain Svenska Handelshögskolans Studentkår järjesti vaalinsa tänä vuonna. HYYn vaalit käydään aina parillisina vuosina, kun muiden ylioppilaskuntien edustajistovaalit järjestetään parittomina vuosina.

Lisätietoja HYYn vaaleista antavat pääsihteeri Jannica Aalto, paasihteeri@hyy.fi, 0400 816 426 sekä tiedottaja Siiri Salo, tiedottaja@hyy.fi, 050 543 9609

World Student Capital -verkosto (WSC), johon kuuluvat pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakunnat1, kannustaa Helsingin valtuustoryhmiä tarttumaan uuden yleiskaavaehdotuksen mahdollisuuksiin. Noin 100 000 opiskelijaa kattava verkosto kiittää erityisesti asuntokaavoituksen määrän lisääntymistä, poikittaisliikenteen kehittämistä raideliikenteeseen tukeutuen sekä pyöräbaanaverkoston luomista.

Opiskelijan kaupunki- tutkimuksen (OTUS, 2015) mukaan opiskelijat haluaisivat asua valmistumisen jälkeen etenkin Helsingin tiheässä kantakaupungissa. Viihtyvyyttä lisää tiivis rakentaminen ja järkevä liikennesuunnittelu, joka mahdollistaa niin kohtuuhintaisen asumisen lisäämisen kuin arvokkaiden virkistysalueiden säilyttämisenkin. Tutkimuksen mukaan kaupungeista vetovoimaisia tekevät opiskelijoiden mielestä mahdollisuus liikkua kätevästi ilman autoa, sekä puistot ja viheralueet. Kokonaisvaltaisen kaupunkisuunnittelun avulla myös asuntorakentamisen autopaikkanormia voitaisiin huomattavasti lieventää opiskelija-asumisen kohdalla. Yksityisautoilu ei ole pääkaupunkiseudun opiskelijoiden suosiossa, sillä Opiskelijan kaupunki- kyselyn vastaajista 80 % käytti autoa harvoin tai ei koskaan, ja yksityisautoilua pääkaupunkiseudulla rajoittaisi 65 % opiskelijoista.

Suunnitellut pikaraitiotiet sekä mahdollistavat että edellyttävät tiivistä rakentamista sisääntuloväylien ympärille. Esitetty poikittaisen joukkoliikenteen kehittäminen raitioliikenteeseen perustuen on erittäin tärkeää korkeakoulujen kampusten välisten yhteyksien kannalta. Verkoston tavoitteissa onkin joukkoliikenteen osuuden huomattava nostaminen poikittaisliikenteessä, jonka Opiskelijan kaupunki- kyselyn vastaajat nostivat yöliikenteen ohessa tärkeimmäksi joukkoliikenteen kehittämiskohteeksi. Poikittaisliikenteen hankkeita, varsinkin linjan 550 siirtämistä raiteille, tulisikin kiirehtiä. Erityisesti kannatamme Tiederatikkaa, joka linkittää Otaniemen, Pasilan ja junaradan Arabiaan ja Itä-Helsinkiin nykyistä tehokkaammin.

Erityisesti verkosto toivoo pyöräilyn edistämistä kaupunkisuunnittelussa. Pyöräily olisi mieluisin liikkumismuoto jopa kolmannekselle opiskelijoista. Se koetaan pääkaupunkiseudulla kuitenkin liian hankalaksi ja turvattomaksi, ja vain noin joka kymmenes opiskelijoista pyöräilee päivittäin. Uusia kevyen liikenteen väyliä ja baanoja kaipasi 90 prosenttia Opiskelijan kaupunki- kyselyn vastaajista – etenkin Hämeentien ja Länsiväylän pyöräily-yhteyksiin toivottiin parannuksia.Pyöräbaanat ja muu pyöräilyn infrastruktuurin kehittäminen, kuten pyöräparkit, madaltavat kynnystä liikkua pyörällä ja mahdollistavat pyöräilyn nykyistä paremmin ympärivuotisesti. Helsingin tulee myös suunnitella pyöräilyverkostoa kokonaisvaltaisesti muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.

Verkosto kiittää Helsingin uutta yleiskaavaehdotusta varautumisesta väestönkasvuun ja poikittaisliikenteen vahvasta huomioimisesta. Toivomme kunnianhimoista suhtautumista kaupungin kehittämiseen, jotta pääkaupunkiseudusta kehittyisi maailman paras opiskelijametropoli.

Lisää tietoa verkostosta: www.worldstudentcapital.fi https://www.facebook.com/worldstudentcapital/

Helsinki 29.1.2016

Andrey Veremenko, World Student Capital -verkoston puheenjohtaja
Milja Asikainen, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja
Jenna Kortelainen, Arcada Studerandekår Styrelseordförande
Marko Hento, Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta O'Diakon hallituksen puheenjohtaja
Max Laihonen, Haaga-Helian opiskelijakunta Helgan hallituksen puheenjohtaja
Susanna Jokimies, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja
Jenna Ojala, Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja
Juho Kärkkäinen, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laureamkon hallituksen puheenjohtaja
Emmi Paajanen, Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAn hallituksen puheenjohtaja
Rasmus Sinnemaa, Svenska Handelshögskolans Studentkår Kårordförande
Piia Peltola, Taide-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Lisätietoja: 

Matti Tujula
Edunvalvonta-asiantuntija
Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA 
matti.tujula@metkaweb.fi
045 267 0828

Helsingin yliopisto ja ylioppilaskunta ovat virallisesti kaksikielisiä ja nyt etsimme henkilöä, järjestöä tai muuta tahoa joka erityisesti on edistänyt yliopisto- ja opiskelijayhteisön kaksikielisyyttä. Oletko osallistunut hyvään kaksikieliseen ohjelmaan, saanut hyvää palvelua sekä suomeksi että ruotsiksi tai käynyt hyvän ruotsinkielisen kurssin? Tai onko jokin muu saanut kaksikielisen arkesi tai juhlasi tuntumaan hieman entistä paremmalta ja tuonut hymyn huulille? Tekeekö oma järjestösi ehkä yhteistyötä ”kielirajan” ylitse?

Palkinnon saajan ei tarvitse millään lailla toimia täydellisesti kahdella kielellä, vaan ylioppilaskunta haluaa palkinnolla kannustaa kehittämään kaksikielistä toimintaa yliopistolla edelleen. Palkinnon saaja julkistetaan 6.11., Ruotsalaisuuden päivänä.

Lähetä ehdotuksesi palkinnon saajaksi ja lyhyt perustelu 31.10. mennessä HYYn hallituksen kaksikielisyysvastaava Rasmus Olander, rasmus.olander(at)hyy.fi.

Lokakuussa kaikki ne opiskelijat, joilla suorituksia ei ole kertynyt tarpeeksi viime vuonna maksettuun opintotukeen nähden, saavat selvityspyynnön opintojen etenemisestä. Selvityspyyntöön kannattaa vastata!

Jokaista tukikuukautta kohti on suoritettava keskimäärin 5 opintopistettä. Tämän lisäksi tulee suorittaa vähintään 20 op lukuvuodessa, mikäli tukea on nostettu yksikin kuukausi.

Jos et ole suorittanut tukikuukautta kohti vähintään 5 opintopistettä edeltävänä lukuvuotena, voit saada edelleen tukea, jos olet koko opiskeluaikana suorittanut opintoja vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti. Sinun on kuitenkin pitänyt suorittaa edeltävänä lukuvuotena vähintään 20 opintopistettä.

Vastaa selvityspyyntöön sen liitteenä olevalla lomakkeella tai erillisellä selvityksellä. Kerro, miten tilanteesi on vaikuttanut opintoihisi. Tarkista myös että kaikki opintosuorituksesi myös kesän ajalta on rekisteröity. Huomioi kuitenkin että elokuun opintopisteet lasketaan seuraavaan lukuvuoteen!

Hyväksyttäviä syitä opintojen hidastumiselle voivat olla esimerkiksi oma tai lähiomaisen sairaus, muu vaikea elämäntilanne tai erityisen laajan opintokokonaisuuden (esim. opinnäytetyön) tekeminen. Hyväksyttävänä syynä voidaan pitää myös sitä, että olet keskeyttänyt opintosi lapsen syntymän tai asevelvollisuuden, siviilipalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamisen vuoksi. Jos mahdollista, liitä selvitykseesi viranomaistodistus, esimerkiksi lääkärintodistus, opintojesi edistymiseen vaikuttaneesta syystä.

Jos et vastaa selvityspyyntöön tai esittämiäsi syitä ei hyväksytä, opintotukesi voidaan lakkauttaa tai muuttaa määräaikaiseksi. Opintotuki voidaan myös periä takaisin, jos sinulla on ollut opintosuorituksia erityisen vähän ja olosuhteistasi ilmenee, että tarkoituksesi ei ole ollut opiskella.

Huomioi 20 opintopisteen vähimmäissuoritusvaatimus myös kuluvan lukuvuoden opintoja suunnitellessasi, ja tarkista että suoritat vähintään 5 op jokaista nostamaasi tukikuukautta kohti!

Lue lisää opintojen edistymisenseurannasta ja opintotuen suortusvaatimuksista yleensä Kelan nettisivuilta.

Sivut