Tiesitkö, että...

Kielet

A+ Ø a- | Tausta

Uutisarkisto

30.08.2011

Humanististen tieteiden kandidaatti Sara Miettunen on valittu HYYn asiakirjoista vastaavaksi sihteeriksi. Asiakirjoista vastaava toimistosihteeri huolehtii muun muassa ylioppilaskunnan edustajiston ja hallituksen esityslistoista ja pöytäkirjoista sekä kokoustiloista.

25-vuotias Miettunen opiskelee Helsingin yliopistossa pääaineenaan yleinen historia. Hänellä on toiminut muun muassa aine- ja tiedekuntajärjestöissä, sekä HYYn edustajistossa ja talousjohtokunnassa ja tunteekin hyvin HYYn organisaation ja päätöksentekokoneiston.

Miettunen on työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Tällä hetkellä hän työskentelee kiireapulaisena HYYn palvelutoimistossa.

Miettunen aloittaa tehtävässään 1.9.

Lisätietoja: hallintopäällikkö Merja Viitasalo, 050 534 2963, merja.viitasalo@hyy.fi

30.08.2011

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta viettää maanantaina 5. syyskuuta klo 14–18 lukuvuoden avajaisten yhteydessä riemukkaita avajaiskarnevaaleja. Yliopisto, ylioppilaskunta, osakunnat sekä aine- ja harrastusjärjestöt esittäytyvät uusille ja vanhoille opiskelijoille yliopiston päärakennuksessa ja Porthaniassa, jotka täyttyvät iltapäivän ajaksi musiikista, tanssista, laulusta ja performansseista. Karnevaalit valtaavat myös päärakennuksen ja Porthanian edustan kadut, joilla niin ikään on luvassa monenlaista ja yllättävää ohjelmaa.

Karnevaalien lisäksi opiskelijat ovat avajaispäivänä tervetulleita osallistumaan myös yliopiston lukuvuoden avajaisiin yliopiston juhlasalissa (käynti: Aleksanterinkatu 5) klo 12 sekä tämän jälkeen avajaisjumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa. Rehtorin päätöksen mukaan avajaispäivän iltapäivällä ei järjestetä opetusta, joten kaikki yliopistolaiset voivat halutessaan osallistua niin avajaisiin kuin avajaiskarnevaaleillekin. Karnevaalien jälkeen puolestaan ilta jatkuu avajaisbileiden merkeissä Vanhalla, jossa juhlakansaa viihdyttää Don Johnson Big Band (lisätietoja alla).

KARNEVAALIEN OHJELMA

Yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33

Päärakennuksessa esittäytyvät HYY ja sen valiokunnat, osakunnat, tiedekunta- ja ainejärjestöt, poliittiset järjestöt sekä yliopiston opiskelijapalvelut ja muut yksiköt. Osallistu arvontaan HYYn esittelypisteellä ja voit voittaa avec-illalliskortin HYYn vuosijuhlaan 26.11.2011, Kolmen sepän kirjakaupan lahjakortin tai Bio Rexin aition käyttöösi vapaavalintaiseen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin elokuvaan! UniCafe tarjoilee lounasta päärakennuksen sisäpihalla.

12.15 Lukuvuoden avajaiset yliopiston juhlasalissa ja avajaisjumalanpalvelus Tuomiokirkossa
14.00 Päärakennuksen taidehistoriallinen kävelykierros esittelee mm. rakennuksen arkkitehtuuria ja taidekokoelmaa (lähtö päärakennuksen Senaatintorin puoleisilta portailta)
14.30 HYYn järjestövaliokunnan kaikille avoimet katusitsit päärakennuksen edessä Fabianinkadulla. Tule mukaan kokeilemaan, miltä tuntuu akateeminen pöytäjuhla keskellä katua!
15.00 Keskustakampuksen taidehistoriallinen kävelykierros esittelee mm. päärakennuksen, Kansalliskirjaston ja Porthanian arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriaa (lähtö päärakennuksen Senaatintorin puoleisilta portailta)
15.30 UniSportin kamppailuseurojen näytös päärakennuksen edessä Fabianinkadulla (säävaraus)
15.30 Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajat esiintyy päärakennuksen kahvilassa
16.00 Hämäläis-Osakunnan Laulajat esiintyy päärakennuksen kahvilassa
16.00 Rehtorin karnevaalitarjoilu (2. kerros)
16.30 Savolaisen Osakunnan Laulajat esiintyy päärakennuksen kahvilassa
17.00 Helsingin yliopiston musiikkiseuran kamarikuoro esiintyy päärakennuksen kahvilassa
17.00 UniSportin kamppailuseurojen näytös päärakennuksen edessä Fabianinkadulla (säävaraus)

Porthania, Yliopistonkatu 3

Porthaniassa esittäytyvät HYYn harrastus-, kulttuuri-, liikunta- ja kv-järjestöt sekä yhteiskunnalliset ja uskonnolliset järjestöt. Porthanian edessä olevalla lavalla on luvassa monipuolista ohjelmaa koko karnevaalien ajan. Lavan tuntumassa joukko alumneja kannustaa opiskelijoita liikkumaan jakamalla klo 14.30–16 UniSportin ilmaiskuponkeja ja virvokkeita.

14.30 Ylioppilaskunnan Soittajien vaskikvintetti
15.00 Yliopiston vararehtori Kimmo Kontula avaa karnevaalit
15.05 HYYn hallituksen varapuheenjohtaja Anni Hirsaho esittää ylioppilaskunnan tervehdyksen
15.10 UniSportin show
15.30 Savolaisen Osakunnan Soitannollinen Seura
16.00 Tauko
16.20 Ylioppilasmiekkailijoiden näytös
16.40 Humanistispeksi improvisoi
17.00 Hämäläis-Osakunnan Tanssikerho

Kansalliskirjasto, Unioninkatu 36

15.00 Opastus suomalaisen sarjakuvan 100-vuotisjuhlanäyttelyyn Rymyä, raikua, ärräpäitä. Kansalliskirjaston upeassa Kupolisalissa esillä olevan näyttelyn asiantuntijaoppaana toimii sarjakuvantekijä Jyrki Vainio, joka tietää kaiken näyttelystä ja suomalaisesta sarjakuvasta. Lisätietoja kaikista syksyn näyttelyistä ja tapahtumista löytyy Kansalliskirjaston kulttuurikalenterista.

Vanha Ylioppilastalo, Mannerheimintie 3

Karnevaalit jatkuvat illalla avajaisbileiden merkeissä klo 20–02. Vanhalla esiintyvät Don Johnson Big Band, Hellcity 13 ja DJ Drifter. Ennakkoliput HYYn jäsenille maksavat vain 8 € ja ovat myynnissä Vanhan Kuppilassa sekä HYYn infopisteessä avajaiskarnevaaleilla! Rajoitettu määrä normaalihintaisia lippuja (12 €) on myynnissä Tiketissä ja ovella. Älä missaa syksyn ensimmäisiä isoja bileitä!

Lisätietoja avajaiskarnevaaleista:
HYYn kulttuuurisihteeri Ville Sinnemäki, kulttuurisihteeri@hyy.fi, 050 537 2831.
 

29.08.2011

Ylioppilaskalenterit ovat vihdoin saapuneet. Kalentereita on jaossa muun muassa päärakennuksen opiskelijatorilla, Viikin Biokeskuksessa ja HYYn palvelutoimistossa.

Joistain jakelupisteistä kalenterit saattavat vielä puuttua, mutta tilanteen pitäisi korjaantua tämän päivän aikana.

Pahoittelemme kovasti myöhästymisestä aiheutuneita ongelmia!

HUOM! Ainakin ruotsinkielisissä kalentereissa on havaittu virheitä (kuukausia puuttuu). Jos kalenterissasi on tällaisia virheitä, palauta virheellinen kalenteri ja hae sen tilalle uusi. Haluamme virheelliset kalenterit takaisin, jotta voimme ilmoittaa niistä toimittajalle.

Kalntereihin on myös merkitty väärin ensimmäinen perioditauko - tämän takia ei uutta kalenteria kuitenkaan saa, joten sen perusteella ei kalenteria kannata tulla palauttamaan.

26.08.2011

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitus etsii opintotukilautakuntaan opiskelijaedustajaa kuluvan kauden loppuun 30.4.2012 asti.

Opintotukilautakunta on lakisääteinen luottamusmieselin. Sen tehtävänä on

- määritellä opintojen päätoimisen harjoittamisen ja opinnoissa edistymisen yleiset arviointiperusteet sekä kesäopintojen ja muiden kuin opiskelijavaihto-ohjelmien mukaisten ulkomailla harjoitettavien opintojen riittävä laajuus,

- antaa yksittäisen opiskelijan osalta opintojen päätoimista harjoittamista ja opinnoissa edistymistä koskevia lausuntoja opintotuen maksuedellytysten tarkistamiseksi,

- antaa yksittäisen opiskelijan osalta lausuntoja siitä onko opintolainan valtiontakauksen saanut ja tutkinnon suorittanut opiskelija oikeutettu opintolainavähennykseen,

- päättää millä edellytyksillä opiskelijan tukiaikaa voidaan pidentää, kun opiskelija on jo käyttänyt tutkintoonsa myönnettävän enimmäistukiajan tukikuukaudet.

Ylioppilaskunnan hallitukselle osoitetut allekirjoitetut vapaamuotoiset hakemukset pyydetään toimittamaan HYYn keskustoimistolle (Mannerheimintie 5 A, 00100 Helsinki) 24.9. klo 12 mennessä. Lisätietoja antaa HYYn sosiaalipoliittinen sihteeri Katja Långvik: katja.langvik@hyy.fi, puh. 050 543 9608.

26.08.2011

Avoin yliopisto on Helsingin yliopiston erillinen laitos, joka toteuttaa, kehittää ja koordinoi yleissivistävää, avoimen yliopiston periaatteiden mukaan järjestettävää tutkimukseen perustuvaa yliopisto-opetusta. Avoin yliopisto edistää aktiivisesti ja aloitteellisesti yhteistyöverkostonsa kanssa yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Avoimen yliopiston erityistehtävänä on kehittää vapaata sivistystyötä sekä yliopiston Studia Generalia- toimintaa.

Avoimella yliopiston johtokunnan nimittää Helsingin yliopiston rehtori. Johtokunnan toimikausi on neljä vuotta kuitenkin siten, että Avoimen yliopiston opiskelijoita edustavat jäsenet valitaan kahden vuoden toimikaudeksi. Johtokunnan tehtävänä on mm. kehittää Avoimen yliopiston toimintaa kokonaisuutena yliopiston toiminnan ja talouden tavoitteiden sekä yliopiston strategian ja laitoksen tavoiteohjelman mukaisesti.

Avoimen yliopiston johtokuntaan haetaan 30.4.2012 asti yhtä (1) opiskelijajäsentä. Hakijoilla tulee olla opintoja Avoimessa yliopistossa. Erityisesti toivomme hakijoiksi naisia.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitukselle osoitetut, perustellut hakemukset tulee toimittaa keskiviikkoon 14.9.2011 klo 12.00 mennessä HYYn keskustoimistoon (Mannerheimintie 5 A, 2. krs, 00100 Helsinki) tai sähköpostitse osoitteeseen halloped-haku@hyy.fi. Lisätietoja antaa koulutuspoliittinen sihteeri Juha Hurme, puh. 050 543 8460, sähköposti: juha.hurme@hyy.fi

24.08.2011

Helsingin yliopisto suunnittelee itselleen uusia mainostuotteita, kuten pipoja ja huppareita. Nyt kaivataan opiskelijoita valitsemaan ehdotuksista parhaat.

Yliopiston Viestintä ja yhteiskuntasuhteet etsii 3-4 opiskelijaa kertomaan mielipiteensä. Jos haluat päästä sanomaan sanasi siitä, mikä pipo on hienoin ja millainen huppari on tyylikkäin, toimi heti. Palkkioksi arvioinnista arvioijat saavat valita jonkun tuotteista.

Tuotteita pääsee arvioimaan 31.8. kello 13-15 yliopiston viestinnän tiloissa (Fabianinkatu 18). Jos haluat mukaan ja ehdit paikalle kyseisenä ajankohtana, ilmoittaudu heti mukaan.

Ilmoittautumiset maanantaihin 29.8. mennessä: tuuli.heikkila-ahti@helsinki.fi (kopio viestistä Tanja Paanaselle: tanja.paananen@helsinki.fi)

22.08.2011

Kannanotto 22.8.2011

Vapaa julkaistavaksi

 Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) vaatii metropolialueelle yhtenäistä, järkevämpää asuntopolitiikkaa, joka parantaisi myös pienituloisten ja yksinasuvien mahdollisuuksia järjestää asumisensa pääkaupunkiseudulla. ”Nykytilanne, jossa kunnat kilpailevat hyvistä veronmaksajista, johtaa metropolialueella kapeakatseiseen asuntopolitiikkaan. Kun päättäjät eivät ajattele kokonaisuutta, ovat taloudellisesti heikossa asemassa olevat, kuten opiskelijat, ensimmäinen taho joka kärsii”, toteaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäki. Yksi oire huonosta asuntopolitiikasta on tämän syksyn historiallisen huono opiskelija-asuntotilanne.
Metropolialueen ongelma on kohtuuhintaisten pienten asuntojen puute. Asumisen kalleudesta on muodostunut krooninen ongelma työvoiman saatavuudelle. Esimerkiksi ympäristöministeriön raportista Valtiovallan rooli 2010-luvun asuntomarkkinoilla selviää, että pula kohtuuhintaisista asumisratkaisuista pääkaupunkiseudulla muodostaa uhan paitsi metropolialueen, myös koko maan talouden kasvulle ja kansainväliselle kilpailukyvylle.

HYY peräänkuuluttaa järkevämpää, vuokra-asumisesta nykyistä enemmän suosivaa kaavoituspolitiikkaa.

HYY onkin huolissaan siitä, että uudisasuntotuotanto on viime vuosina keskittynyt vahvasti omistusasuntoihin vuokra-asuntojen kustannuksella. Myös toimitiloja on kaavoitettu epärealistisen paljon ja osin taantuman seurauksena niitä on runsaasti tyhjillään. Opiskelijoiden lisäksi esimerkiksi palveluala kärsii, kun jopa keskipalkkaisilla aloilla työskentelevien on haastavaa järjestää asumisensa Helsingin seudulla.

On ymmärrettävää, että jokainen kunta haluaa varmistaa, että tarjolla on myös suurempia asuntoja. Kilpailu hyvätuloisista asukkaista johtaa kuitenkin siihen, ettei metropolialueelle kaavoiteta asuntoja aidon tarpeen pohjalta ja vastuu pienituloisemmista veronmaksajaryhmistä unohtuu. ”Ei asuntoja voi rakentaa vain niille, joita kuntaan halutaan. Esimerkiksi Helsingissä yhden tai kahden hengen asuntokuntia on 80 prosenttia kaikista ja helsinkiläiskodissa asuu keskimäärin 1,9 asukasta”, korostaa Pihlajamäki.

HYY katsoo, että nykyiset keinot tilanteen ratkaisemiseksi ovat riittämättömiä ja kannattaa metropolialueen yhdistämistä. ”Yhdessä metropolikunnassa myös asuntopolitiikkaa voitaisiin suunnitella kokonaisuutena. Yhtenäisellä verotuksella vastuu seudun elinvoimaisuudesta jakautuisi tasaisemmin”, Pihlajamäki pohtii. HYY vaatiikin metropolialueen yhdistämistä tarvittaessa valtion pakkokeinoin.
HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA

 

Leena Pihlajamäki

hallituksen puheenjohtaja

Lisätietoja:

hallituksen jäsen Silva Loikkanen, 050 576 5073, silva.loikkanen@hyy.fi

sosiaalipoliittinen sihteeri Sofia Lindqvist, 050 543 9605, sofia.lindqvist@hyy.fi

hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäki, 050 543 9610, leena.pihlajamaki@hyy.fi

15.08.2011

Lapsiparkki tarjoaa tilapäistä lastenhoitoapua HYYn jäsenille. Syyslukukauden 2011 hoitoaikoja voi varata 1.9. alkaen. Lukukauden alussa yhdelle viikolle voi varata enintään kaksi vakiovuoroa. Kaikki ajanvaraukset sähköpostitse osoitteeseen lapsiparkki@hyy.fi.

Huomioithan myös että Helsingin kaupungin kerhotoiminta muuttuu ajalla 1.8.2011-31.7.2013 maksuttomaksi.

Lisätietoja: http://www.hel.fi/hki/sosv/fi/P_iv_hoito/Kerhot

08.08.2011

HYY ja Lyyra ovat jälleen koonneet samoihin kansiin opiskelijoille pääkaupunkiseudulla tarjottavat kulttuuriedut. Carpe culturam! – opiskelijan kulttuuriedut 2011–2012 -vihkosen tiedot on päivitetty viime vuodesta ja se on nyt entistäkin kattavampi – mukana on jo yli 150 kulttuuritoimijaa! Käy siis hakemassa omasi ja nauti edullisesta kulttuurista: vihko on jaossa mm. HYYn palvelutoimistossa ja lukuvuositarrojen jakopisteissä kaikilla neljällä kampuksella. Vihkon tiedot löytyvät myös HYYn nettisivuilta osoitteesta www.hyy.fi/kulttuuriedut sekä Lyyran verkkopalvelusta.

Monipuolinen kulttuurin harrastaminen opiskeluaikana on tärkeä osa fiksuksi ja sivistyneeksi ihmiseksi kasvamista, ja monet pääkaupunkiseudun laajan kulttuurikentän toimijoista myös tarjoavat toisinaan merkittäviäkin opiskelija-alennuksia lipuistaan. Tieto tästä vain ei aina kulje kulttuurista kiinnostuneelle opiskelijalle asti, ja kuuden euron konsertit, ilmaiset museopäivät ja huippuhalvat teatteriliput menevät helposti sivu suun. Juuri tässä HYY ja Lyyra haluavat olla avuksi.

Kannustamme myös kaikkia osallistumaan opiskelijan kulttuurietupaketin tekemiseen entistäkin kattavammaksi: mahdollisia uusia tai puuttuvia opiskelija-alennuksia sekä muuttuneita tietoja saa mieluusti ilmiantaa HYYn kulttuurisihteerille (kulttuurisihteeri(ät)hyy.fi), ja opiskelija-alennusten puutteesta kannattaa aina antaa suoraa asiakaspalautetta kulttuuritoimijoille itselleen. HYY ja Lyyra toivottavat kaikille opiskelijoille elämyksellisiä hetkiä kulttuurin parissa!

08.08.2011

Avajaiskarnevaalipäivän iltana 5.9. juhlitaan avajaisbileiden merkeissä Vanhalla ylioppilastalolla klo 20–02. Syksyn ensimmäisissä isoissa bileissä esiintyvät Don Johnson Big Band, Hellcity 13 ja DJ Drifter. Ennakkoliput HYYn jäsenille maksavat vain 8 € ja ovat nyt myynnissä Vanhan Kuppilassa sekä HYYn infopisteessä avajaiskarnevaaleilla! Rajoitettu määrä normaalihintaisia lippuja (12 €) on myynnissä Tiketissä ja ovella.

Kuva: Heidi Strengell