HYY Yhtymän liiketoiminta mahdollistamassa ylioppilaskunnan toimintaa

09.10.2018

HYYn edustajistovaalit ovat, erästä tunnettua hobittia vapaasti mukaillen kuin tie, jolle astuessaan ei koskaan tiedä, minne tulee päätymään. Itse tulin valituksi HYYn edustajistoon vuonna 2005 ja seuraavana vuonna aloitin silloisessa Oy UniCafe Ab:n hallituksessa. Nyt, yli kymmenen vuotta myöhemmin ja usean muualla vietetyn vuoden jälkeen, minulla on HYY Yhtymän liiketoimintajohtajana etuoikeus luotsata Yhtymän palveluliiketoimintaa: UniCafeita, WELL-kahviloita ja Hostel Domus Academicaa.

Päämäärä, jonka eteen näitä hommia tehdään, on ajan saatossa kirkastunut. Kun olin vuoden 2005 syksyllä ehdolla edustajistoon, minulla oli jonkinasteinen käsitys siitä, mikä HYY Yhtymä on. Vettä on kuitenkin virrannut erinäisissä joissa liikaa, jotta pystyisin muistamaan, mitä olisin silloin mahtanut vastata, jos minulta olisi kysytty, miksi Yhtymä oikein on olemassa.

Nyt tiivistän Yhtymän olemassaolon näihin kolmeen kohtaan:
1) Pidämme huolta HYYn mittavasta kiinteistöomaisuudesta, eli melkein korttelin kokoisesta alueesta Uuden ylioppilastalon ympärillä sekä toisesta kiinteistökokonaisuudesta Domus Gaudiumin liepeillä.
2) Saamme edellä mainitusta omaisuudesta tuottoja ja tuloutamme ne HYYlle. Tällä rahalla ylioppilaskunta voi edistää parhaaksi katsomiaan päämääriä.
3) Teemme liiketoimintaa ja edistämme samalla HYYn tavoitteita, kuten yhteiskunta- ja ympäristövastuuta, parempaa kaupunkia – tai vaikkapa hyvää ja vastuullista opiskelijalounasta.

Mitä tavoitteet sitten käytännössä työssämme Yhtymässä tarkoittavat? Hyvin monenlaisia asioita. Palveluliiketoiminnan osalta tämä tarkoittaa muun muassa jatkuvaa pyrkimystä hillitä ilmastonmuutosta. Tätä teemme lisäämällä koko ajan vastuullisesti tuotettujen tuotteiden, kuten vastuullisesti kalastetun kalan, luomun, Reilun kaupan tuotteiden ja suomalaisten raaka-aineiden, osuutta valikoimassamme. Lisäksi suunnittelemme tapoja vähentää hävikkiä ja minimoida kuljetuspäästöjä sekä toimia yhä vastuullisemmin työntekijöitämme kohtaan.

Kiinteistöliiketoiminnan puolella Hakaniemeen rakennettava uusi kortteli Lyyra puolestaan luo juuri sellaista parempaa ja hauskempaa kaupunkia, johon HYY uskoo ja jota HYY haluaa edistää. Lyyra luo Helsingin ytimeen kansainvälisesti houkuttelevan tieteen ja yritysten kohtaamispaikan, joka houkuttelee huippuosaajia, mahdollistaa ideoiden nopean leviämisen ja synnyttää käyttäjälähtöisiä ratkaisuja.

Jos HYY Yhtymän olemassaolon tarkoituksen tiivistäisi pariin riviin, se kuuluisi kenties näin: Tarkoituksemme on tehdä liiketoimintaa niin kuin Helsingin yliopiston opiskelijat - eli te, meidän omistajamme - haluatte ja ohjaatte. Itse en olisi vuonna 2005 uskonut, miten paljon pääsen vaikuttamaan Yhtymän liiketoimintaan, jo paljon ennen kuin tulin Yhtymään töihin.

Leena Pihlajamäki

Kirjoittaja on HYY Yhtymän palveluliiketoiminnasta vastaava liiketoimintajohtaja. Hän kulutti nuoruutensa kokoustamalla muun muassa erinäisissä HYYn luottamustoimissa, mutta on edelleen sitä mieltä, että se kannatti.

Lisää uusi kommentti