Kohti parempaa ylioppilaskuntaa, parempaa yliopistoa ja parempaa yhteiskuntaa

23.12.2016

Voittoja ja häviöitä. Koulutusleikkauksia ja Helsingin yliopiston irtisanomiset. Tuhansia kreisibailaavia fukseja ja Antti Tuisku. Tuottajamme antoi mulle mahdottoman tehtävän: “Valitse vuoden viisi kohokohtaa ja kirjoita niistä blogiteksti”. 365 päivän aikana on kertynyt kasa ikimuistoisia hetkiä ja uusia tuulia, joista riittäisi romaaniin asti. Vaikean valinnan jälkeen, tässä muutamat nostot vuodelta 2016, olkaa hyvät:

1. Lisää opiskelija-asuntoja!

Joka syksy tuhannet opiskelijat jäävät ilman asuntoa Helsingissä ja tällä hetkellä HOASilla on jonossaan yli 6000 hakemusta. Opiskelija-asunnoista on huutava pula ja ilman kattoa pään päällä ei voi opiskella. Helsingin kaupungin päättäjät kuulivat HYYn hätähuudon. Kesällä tehdyn päätöksen mukaan kaupungin rakentamistavoite nousi ja luvassa on joka vuosi 300 uutta opiskelija-asuntoa.

2. Yhdenvertaisempi ylioppilaskunta

Uuden ylioppilastalon esteettömyyttä parannettiin kontrastiraidoilla ja edustajisto hyväksyi kaikkien aikojen edistyksellisimmän yhdenvertaisuussuunnitelman. Vastustamme rasismia ja seksismiä, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää järjestöissä, yliopistolla tai yhteiskunnassa. Lisäksi ensi vuonna toteuttavan remontin jälkeen HYYllä on esteetön palvelutoimisto Uudella ylioppilastalolla.

3. HYYn digiloikka

Edustajistovaaleissa otettiiin ensimmäistä kertaa käyttöön sähköinen äänestys. Uusi järjestelmä toimi ja 8429 opiskelijaa valitsi äänestämällä opiskelijoiden edustajiston. Hyvästi paperilaput ja kynät, HYY elää vihdoin 2010-lukua.

4. Uusi uljas Flora

Auringon säteet hivelivät Kumpulan kampusta, kun Floran päivässä otettiin kevät vastaan. Opiskelijoiden ja yliopiston henkilökunnan yhteistä juhlapäivää värittivät minieläimet, energiaa sykkivä bändi ja aivokäyristä runoja taiteileva Brain Poetry. Perinteiden uudistamisesta Flora on erityisen innostava esimerkki. Myös Floran juhlassa koettu yhteisöllisyys koko tiedeyhteisössä on ensisijaisen tärkeää kehitettäessä parempaa yliopistoa.

5. Sujuvaa poikittaisliikennettä, kiitos!

Parasta ja tehokkainta vaikutustyötä tehdään yhteistyöllä. World Student Capital -verkosto kokoaa yhteen kaikki pääkaupunkiseudun 100 000 korkeakouluopiskelijaa. Yhteistyöllä olemme vaikuttaneet päätöksiin Hämeentien pyöräteistä ja nyt haluamme vauhtia julkiseen liikenteeseen. Tiederatikka Myllypurosta Kumpulan kautta Otaniemeen yhdistää 7 korkeakoulua ja satoja tuhansia työpaikkoja. Tiederatikka on nopea ja kustannustehokas. Tiederatikka on tulevaisuutta ja me haluamme sen jo vuonna 2025.

Kohti ääretöntä ja sen yli

Ylioppilaskuntamme hallitus, työntekijät, edustajiston jäsenet, vapaaehtoiset, hallopedit sekä järjestöaktiivit tekevät tärkeää työtä opiskelijoiden paremman huomisen puolesta. Työ myös opettaa matkalla. Vuosien järjestötyön jälkeen mä uskon entistä vahvemmin yhteisöihin, joissa ihmiset kohdataan vilpittömästi, toisia kannustetaan ja jokainen uusi idea on mahdollisuus. Tiedän, että yhteistyöllä voi muuttaa maailmaa. Ylioppilaskunta ei saa tyytyä vähään tai kyynistyä. Emme saa pelätä epäonnistumista, vaan on uskallettava kokeilla ja uudistaa. On kurkotettava pitkälle tulevaisuuteen: kohti parempaa ylioppilaskuntaa, parempaa yliopistoa ja parempaa yhteiskuntaa.

Mikä on vaikeaa, voidaan tehdä heti. Mikä on mahdotonta, vie vähän enemmän aikaa.

Ps. JA KYLLÄ! YTHS säilyy sote-uudistuksessa ja kaiken lisäksi se vielä laajennetaan ammattikorkeakouluopiskelijoille. Huikeeta ja parasta joulua kaikille korkekouluopiskelijoille!

Kiitollisena ja onnellisena kuluneesta vuodesta
Susanna Jokimies
Hallituksen puheenjohtaja