Media & arkisto

Uutiset

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) perustajayhteisö ja merkittävä taustavaikuttaja. Haemme nyt Hoasin valtuuskuntaan 3 varsinaista ja 3 varajäsentä toimikaudelle 2018–2019. HYYn edustajista valitaan myös valtuuskunnan varapuheenjohtaja.


Hoasin valtuuskunnan tärkein tehtävä on valvoa Hoasin hallituksen toimintaa. Tarvittaessa se myös nimeää Hoasin hallituksen jäseniä. Hoasin valtuuskuntaan kuuluu 16 jäsentä ja se kokoontuu vuosittain pääsääntöisesti kevät- ja syyskokoukseen.

Sääntömääräisten kokouksien lisäksi valtuuskunta voidaan kutsua koolle myös ideoimaan, sparraamaan ja kehittämään Hoasia. HYY tarjoaa koulutusta ja taustatukea tehtävään. Hoasin valtuuskunnan jäsenyys on luottamustoimi, josta ei makseta palkkiota.

Hakijoilta edellytetään kiinnostusta opiskelija-asumiseen, motivaatiota toimia Hoasin tarkoituksen, eli opiskelijoiden asuntotilanteen helpottamisen eteen sekä innostusta kehittää Hoasia. Hoasin toimintaympäristön tuntemus ja valmius toimia yhteistyössä HYYn kanssa edesauttavat luottamustoimen menestyksekästä hoitamista. Lisäksi Hoasilla asuminen, asukastoimikunta-aktiivisuus ja kokemus HYYn toiminnasta luetaan hakijoiden eduksi.Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään toimittamaan sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@hyy.fi viimeistään keskiviikkona 11.10.2017. Hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan etunimet, sukunimi, henkilötunnus, osoite, kotipaikka, kansalaisuus, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Jos olet kiinnostunut valtuuskunnan varapuheenjohtajuudesta, muista mainita se hakemuksessasi. Voit liittää mukaan myös CV:si. Ylioppilaskunta toivoo hakijoiksi eri sukupuolten edustajia ja eri opintojen vaiheissa olevia hakijoita monipuolisista taustoista.

Tutustu Hoasin sääntöihin täällä:
https://www.hoas.fi/globalassets/hoas-osion-liitteet/saation-saannot.pdf

Lisätietoja:
HYYn asumisen asiantuntija Sofia Lindqvist, etunimi.sukunimi@hyy.fi, 050 543 9605

Poliisi on myöntänyt ilmauksen järjestäjille luvan kokoontua ylioppilastalojen välissä perjantaihin 15.9. Klo 18 asti. Ennen sitä poliisi ei voi eikä aio puuttua ilmaukseen, ellei ilmene esimerkiksi väkivallan uhkaa.

Ylioppilaskunta on monikulttuurinen yhteisö, joka vastustaa rasismia eikä hyväksy minkäänlaista syrjintää. Arvojamme ovat inhimillisyys ja vastuullisuus, joiden toteutumista edistämme niin yliopistossa, ylioppilaskunnassa kuin kaikkialla yhteiskunnassa.

Jatkamme yhteydenpitoa poliisin kanssa ja olemme tehneet heille selväksi, ettemme hyväksy heidän ratkaisuaan sallia mielenilmaus aukiolla.

Emme voi sietää sitä, että turvapaikanhakijoita vastaan hyökkäävä järjestäytynyt liike käyttää opiskelijoiden omistamaa tilaa toimintaan, joka herättää pelkoa ja turvattomuutta etenkin rodullistetuissa ihmisissä. Ylioppilaskunnan tiloihin on kaikilla oltava mahdollisuus saapua ilman tarvetta pelätä.

Lukuvuosi on juuri alkanut, ja ylioppilaskunnan tiloja käyttävät monet vasta Suomeen saapuneet kansainväliset opiskelijat. Heidän ensi kosketuksensa uuteen kotikaupunkiin ja yliopistoon ei voi olla toistuvasti väkivaltaisesti, rasistisesti ja uhkaavasti toiminut ääriliike.

HYY varaa ylioppilastalojen välisen aukion omalle toiminnalleen lauantaista 16.9. voidakseen pitää aukion turvallisena tilana kaikille opiskelijoilleen.

HYY etsii joukkoonsa viestintäasiantuntijaa vakituiseen työsuhteeseen 3.10. alkaen tai sopimuksen mukaan.

Meillä on paikka uudelle viestintäasiantuntijalle. Uusi asiantuntijamme syttyy yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, kohderyhmien kohauttamisesta ja työyhteisönsä sparrauksesta. Hän siivilöi toiminnastamme 27 000 jäsentämme, mediaa, päättäjiä tai sidosryhmiä kiinnostavat asiat – ja kertoo ne kiinnostavasti ja oikeissa kanavissa. 

Viestintäasiantuntija vastaa HYYn monipuolisesta viestinnästä ja tukee koko organisaation vaikuttamistyötä. Palvelumme, tapahtumamme ja edunvalvontatyömme kaipaavat kaikki omaa otettaan viestintään, ja asiantuntijana taidat oikeiden sisältöjen, sävyjen ja kanavien valinnan. Viestintäasiantuntija kehittää ja hallitsee HYYn sosiaalisia medioita ja verkkosivuja, kirjoittaa tiedotteet, ideoi ja editoi kannanottoja ja lausuntoja sekä tuottaa julkaisuja ideoista painoon asti. Hän pitää luontevasti ja johdonmukaisesti yhteyttä mediaan ja sidosryhmiin. Työyhteisölle viestintäasiantuntija on sisäinen sparraaja, kouluttaja ja päivittäinen konsultti.

Me olemme:

Ylioppilaskunta, joka palvelee noin 27 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa
Tehokas, aktiivinen ja innostava työyhteisö, johon kuuluu mm. 8 asiantuntijaa ja 12 hallituksen jäsentä, jotka ovat opiskelijoita

Sinulta odotamme:

Kokemusta viestintätyöstä ja sosiaalisen median käytöstä tavoitteelliseen viestintään
Erityisesti intoa strategiseen viestintään ja brändin hallintaan
Hyviä viestintätaitoja, etenkin sisällöntuotannon ja sosiaalisen median hallintaa
Luontevaa suullista ja virheetöntä kirjallista suomen kielen taitoa – hyvä kielitaito englanniksi ja ruotsiksi lasketaan eduksi
Hyviä projektinhallintataitoja sekä kokemusta julkaisujen tuottamisesta ja toimittamisesta
Erinomaisia tiimityöskentelytaitoja
Paineensietokykyä nopeasti muuttuvissa tilanteissa
Korkeakouluopintoja

Meiltä saat:

Ylioppilaskuntien TES:n (2 270, 85 €/kk) mukaista palkkaa mahdollisine koulutus- ja kokemuslisineen sekä lounasedun
Joustavat työajat ja etätyömahdollisuudet
Koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia
Rennon ja hauskan työyhteisön

Lähetä meille vapaamuotoinen, enintään sivun pituinen hakukirjeesi, jossa kerrot, mikä tekee sinusta hyvän viestijän ja miksi olisit juuri etsimämme asiantuntija. Liitä mukaan ansioluettelosi.

Lähetä hakemus liitteineen osoitteeseen hallinto@hyy.fi otsikolla "Viestintäasiantuntija".

Haku päättyy torstaina 21.9. klo 12.00. Haastattelut pidetään ensisijaisesti 27.9 ja mahdollisuuksien mukaan 26.9. Valinta tehdään perjantaihin 29.9. mennessä.  

Lisätietoja antavat pääsihteeri Jannica Aalto (0400 816 426) ja hallituksen puheenjohtaja Laura Luoto (050 543 9610).

HYY korostaa toiminnassaan monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta. Toivomme hakijoiksi mahdollisimman runsaslukuista joukkoa eritaustaisia ihmisiä.

HYY ja Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali tarjoavat HYYn jäsenille R&A-sarjakortin erikoishintaan 10 € alennuksella ja näytöslippuja HYY-sarjaan puoleen hintaan! Rakkautta & Anarkiaa –festivaali järjestetään 30. kerran 14.–24.9.2017.

HYYn jäsenet voivat ostaa sarjakortteja (11 näytöksen sarjakortti + katalogi) alennettuun hintaan (–10 €) perjantaista 1.9. alkaen Kino Engelistä (Sofiankatu 4) teatterin aukioloaikoina. Sarjakortteja saa 7.9. alkaen myös Kinopalatsista ja Festivaalikeskuksesta (Yrjönkatu 27).

HYYllä on festivaalilla oma opiskelijasarja. HYYn jäsenille on tarjolla viisi elokuvaa puoleen hintaan ma–pe 18.–22.9. Näytöslippuja voi ostaa 7.9. klo 10 alkaen Kino Engelistä, Kinopalatsista sekä Festivaalikeskuksesta Yrjönkadulla. Festivaalin aikana lippuja saa kaikista näytösteattereista.

HYY-sarjan näytökset Savoy-teatterissa

Ma 18.9. klo 16.00 A Ciambra 

Ti 19.9. klo 16.00 A Gentle Creature 

Ke 20.9. klo 16.00 David Lynch: the Art Life 

To 21.9. klo 16.00 Newton 

Pe 22.9 klo 16.00 The Summit (Helsingin yliopiston professori Teivo Teivaisen videoalustuksella)

Erikoisihintaista sarjakorttia ja opiskelijasarjan näytöslippuja ostettaessa on näytettävä HYYn jäsenyyden todistava, syyslukukauden 2017 voimassa oleva opiskelijakortti tai Helsingin yliopiston opiskelutodistus ja henkilöllisyystodistus. Alennushintaisia sarjakortteja voi ostaa yhden per henkilö, HYY-sarjan näytöslippuja yhden kappaleen kuhunkin näytökseen. 

Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan perjantaina 1.9.2017.

Helsingin yliopiston hallitus on yliopiston ylin päättävä toimielin. Hallitukseen valitaan tänä syksynä kaksi opiskelijajäsentä, joista päätöksen tekee Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Hallituksen opiskelijajäsenten toimikausi on kaksi vuotta ajalla 1.1.2018–31.12.2019. Haku päättyy 7.9.2017 klo 12.00. Lisätietoa täällä.

Oletko innostunut juhlien järjestämisestä? Haluatko olla mukana tekemässä säkenöivää vuosijuhlaa upeissa puitteissa? Tule mukaan HYYn vuosijuhlatiimiin!

HYYn 149. vuosijuhla järjestetään torstaina 23.11.2017 Crowne Plaza -hotellin monipuolissa tiloissa. Elegantin pöytäjuhlan jälkeen ilta jatkuu kaikille avoimien jatkojen merkeissä pitkälle yöhön. Luvassa on syksyn upeimmat juhlat ja kenties yksi opiskelijaelämäsi unohtumattomimmista hetkistä, jonka järjestelyyn sinulla on nyt mahdollisuus osallistua!

Haemme vuosijuhlatiimiin kahta laulunjohtajaa ja 3-4 airutta. Laulunjohtajana juonnat pöytäjuhlaa, olet avainasemassa juhlan tunnelman luomisessa ja pääset vaikuttamaan juhlan lauluihin. Jos olet rohkea esiintyjä ja sinulla on kokemusta laulunjohtamisesta, tule mukaan tiimiin! Tehtävään voi hakea myös parina.

Airueena puolestaan pääset mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan juhlan sisältöön ja yksityiskohtiin liittyviä asioita niin ennen juhlaa kuin juhlan aikanakin. Tärkeintä on, että olet innostunut ja valmis monenlaisiin tehtäviin aina koristelusta kukkien noutamiseen ja vieraiden ohjaamiseen juhlassa.

Laulunjohtajat ja airuet pääsevät osaksi fantastista vuosijuhlatiimiä sekä nauttimaan vuosijuhlasta ilmaiseksi - puhumattakaan huikeasta kokemuksesta ison vuosijuhlan järjestämisestä. Vuosijuhlatiimille järjestetään myös juhlan jälkeen kiitos-ilta.

Kiinnostuitko? Huippua! Laita viestiä osoitteeseen emma.korhonen@hyy.fi (viimeistään 15.9.)

Lisätietoja:
Emma Korhonen, vuosijuhlamestari p.0405765841, emma.korhonen@hyy.fi

HYY on valinnut HuK Jenna Sorjosen valintakoordinaattoriksi opiskelijaedustajien valintaa varten syksyllä 2017. Jenna on toiminut lukuisissa hallintotehtävissä ja luottamustoimissa niin Helsingin yliopistossa kuin ylioppilaskunnassa sekä toiminut itse opiskelijaedustajana. Jenna on myös ollut HYYn edustajiston jäsen vuodesta 2014.

Valintakoordinaattoria valmistelee ja toteuttaa hallinnon opiskelijaedustajien valintoja Helsingin yliopiston hallinnon eri toimielimiin syksyn 2017 aikana. Opiskelijaedustajia valitaan tiedekuntaneuvostoihin, yliopiston kollegioon ja hallitukseen.
Koordinaattorin ydintehtäviä ovat valintaprosessin ja toimikuntien kokousten hallinnointi, valintojen valmistelu ja hakemusten käsittely sekä valintatoimikuntien sihteerinä toimiminen.

”Opiskelijavaikuttaminen yliopistolla on ollut jo pitkään lähellä sydäntäni, ja siksi on mahtavaa päästä hoitamaan opiskelijaedustajien valintaa syksyllä. Myös uuden valintavan huippuunsa hiominen motivoi vanhaa edunvalvonta-aktiivia. Haluan varmistaa, että valinnat sujuvat parhaalla mahdollisella tavalla, koska yliopisto tarvitsee motivoituneita opiskelijoita mukaan päätöksentekoon!”

Jenna aloittaa työn 14.8.

Kannanotto 10.7.2017

Yleisestä asumistuesta on tehtävä nykyaikainen ja tasa-arvoinen muuttamalla se yksilökohtaiseksi. Opiskelijat alkavat saada yleistä asumistukea elokuun alusta alkaen – ja toisin kuin opintotuen asumislisä tähän asti, yleinen asumistuki huomioi viimein todelliset asuinkustannukset. Huomattava ongelma asumistuessa on kuitenkin sen ruokakuntakohtaisuus eli oletus siitä, että asuinkumppanit ovat toisilleen elatusvelvollisia.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta esittää yleisen asumistuen ruokakuntakohtaisuudesta luopumista, jotta tukijärjestelmä kohtelisi kaikkia samalla tavalla.

Kelan työntekijät ovat vuosikaudet arvioineet tuen hakijoiden pari- ja kämppissuhteiden laatua tehdessään tukipäätöksiä. Monien asumistuen hakijoiden toimeentulo on romahtanut sen vuoksi, että Kela on päättänyt heidän elävän avioliiton omaisessa suhteessa. Jos esimerkiksi opiskelijan asuinkumppani tai puoliso on työelämässä, opiskelija todennäköisesti menettää asumistukensa elokuusta alkaen kokonaan.

Kenenkään ei pitäisi enää vuonna 2017 joutua selvittämään viranomaisille järjestelyjään asuinkumppaninsa kanssa: #äläkelaamunsuhdetta.

”Asumistuen käsittelyn pitää lähteä siitä, että uskotaan hakijoiden omaa selvitystä. On järjenvastaista käyttää yhteiskunnan resursseja ja Kelan henkilökunnan työaikaa väärinkäytösten pelolla perusteltuun kyttäämiseen”, tiivistää HYYn hallituksen toimeentuloasioista vastaava jäsen Ada Saarinen.

Opiskelijat asuvat usein hyvin erilaisilla ja muuhun väestöön verrattuna epätavallisilla tavoilla. Siksi opiskelijoiden todellisuus ja Kelan tulkinnat ihmisten suhteista eivät läheskään aina vastaa toisiaan.

On kohtuutonta, että Kelan etuuskäsittelijät voivat tulkita ketkä tahansa saman ikäiset asuinkumppanit avopuolisoiksi, jos he eivät voi vakuuttaa käsittelijää toisin. Vedenpitäviä todisteita taas ei laissa voi määritellä. Kuuluuko Kelalle, onko ihmisten suhteessa yhteinen ruokatili, seksiä tai sanaton sopimus huolenpidosta? Päätökset tuntuvat monista opiskelijoista mielivaltaisilta ja epäoikeudenmukaisilta.

”Asumistuen tulisi määräytyä vain ja ainoastaan vuokrasopimuksen mukaisesti. Etuuskäsittelijät eivät saa määrätä ihmisiä avioliittoon verrattavaan suhteeseen”, Saarinen vetoaa.

Elatusvelvollisuuden luomat valtasuhteet ja riippuvuudet eivät kuulu parisuhteisiin; yhteiskunnan tuet eivät saa eriarvoistaa saajiaan. Ylioppilaskunnan mielestä asumisen tuet on voitava muuttaa yksilökohtaisiksi, asuin- ja perhemuodosta riippumatta.

Ihmisten parisuhteiden laadun kelaaminen syö tukijärjestelmän uskottavuutta, haaskaa yhteiskunnan resursseja eikä kuulu enää 2020-luvulle.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta

Ada Saarinen, hallituksen varapuheenjohtaja, toimeentulo
Laura Luoto, hallituksen puheenjohtaja

ada.saarinen@hyy.fi, 050 595 0328 | laura.luoto@hyy.fi, 050 543 9610

Kerttu Kaikkonen (HuK) on HYYn uusi toimistosihteeri. Hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa ulkoasiainministeriössä sekä TutorHousessa. Kerttu opiskelee pääaineenaan englantilaista filologiaa Helsingin yliopistossa ja on ollut pitkään aktiivinen järjestötoiminnassa sekä yliopistossa että sen ulkopuolella.

Toimistosihteerin ydintehtävä on vastata ylioppilaskunnan eri toimielimien kokousasiakirjoista ja tehdä asiakirjoihin liittyviä toimeksiantoja. Lisäksi toimistosihteeri avustaa muun muassa ylioppilaskunnan johtoa hallinnossa ja järjestelyissä.

Kerttu aloittaa työssä 1.8.2017 opintovapaan sijaisuuden loppuun 15.8.2019.

Ylioppilaskunta onnittelee lämpimästi vastavalittua Helsingin yliopiston uutta kansleria, aerosolifysiikan professori Kaarle Hämeriä! Hämeri on julkisuudessa mm. puolustanut korkeakouluopiskelun maksuttomuutta sekä korostanut opiskelijoiden asemaa yhdenvertaisina yliopistoyhteisön jäseninä. Ylioppilaskunta toivoo kanslerilta hedelmällistä yhteistyötä tulevan viisivuotiskauden aikana!

Lisää tietoa Helsingin yliopiston uutisessa kanslerin valinnasta.

Sivut