Media & arkisto

Uutiset

Oletko innostunut juhlien järjestämisestä? Haluatko olla mukana tekemässä säkenöivää vuosijuhlaa upeissa puitteissa? Tule mukaan HYYn vuosijuhlatiimiin!

HYYn 149. vuosijuhla järjestetään torstaina 23.11.2017 Crowne Plaza -hotellin monipuolissa tiloissa. Elegantin pöytäjuhlan jälkeen ilta jatkuu kaikille avoimien jatkojen merkeissä pitkälle yöhön. Luvassa on syksyn upeimmat juhlat ja kenties yksi opiskelijaelämäsi unohtumattomimmista hetkistä, jonka järjestelyyn sinulla on nyt mahdollisuus osallistua!

Haemme vuosijuhlatiimiin kahta laulunjohtajaa ja 3-4 airutta. Laulunjohtajana juonnat pöytäjuhlaa, olet avainasemassa juhlan tunnelman luomisessa ja pääset vaikuttamaan juhlan lauluihin. Jos olet rohkea esiintyjä ja sinulla on kokemusta laulunjohtamisesta, tule mukaan tiimiin! Tehtävään voi hakea myös parina.

Airueena puolestaan pääset mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan juhlan sisältöön ja yksityiskohtiin liittyviä asioita niin ennen juhlaa kuin juhlan aikanakin. Tärkeintä on, että olet innostunut ja valmis monenlaisiin tehtäviin aina koristelusta kukkien noutamiseen ja vieraiden ohjaamiseen juhlassa.

Laulunjohtajat ja airuet pääsevät osaksi fantastista vuosijuhlatiimiä sekä nauttimaan vuosijuhlasta ilmaiseksi - puhumattakaan huikeasta kokemuksesta ison vuosijuhlan järjestämisestä. Vuosijuhlatiimille järjestetään myös juhlan jälkeen kiitos-ilta.

Kiinnostuitko? Huippua! Laita viestiä osoitteeseen emma.korhonen@hyy.fi (viimeistään 15.9.)

Lisätietoja:
Emma Korhonen, vuosijuhlamestari p.0405765841, emma.korhonen@hyy.fi

HYY on valinnut HuK Jenna Sorjosen valintakoordinaattoriksi opiskelijaedustajien valintaa varten syksyllä 2017. Jenna on toiminut lukuisissa hallintotehtävissä ja luottamustoimissa niin Helsingin yliopistossa kuin ylioppilaskunnassa sekä toiminut itse opiskelijaedustajana. Jenna on myös ollut HYYn edustajiston jäsen vuodesta 2014.

Valintakoordinaattoria valmistelee ja toteuttaa hallinnon opiskelijaedustajien valintoja Helsingin yliopiston hallinnon eri toimielimiin syksyn 2017 aikana. Opiskelijaedustajia valitaan tiedekuntaneuvostoihin, yliopiston kollegioon ja hallitukseen.
Koordinaattorin ydintehtäviä ovat valintaprosessin ja toimikuntien kokousten hallinnointi, valintojen valmistelu ja hakemusten käsittely sekä valintatoimikuntien sihteerinä toimiminen.

”Opiskelijavaikuttaminen yliopistolla on ollut jo pitkään lähellä sydäntäni, ja siksi on mahtavaa päästä hoitamaan opiskelijaedustajien valintaa syksyllä. Myös uuden valintavan huippuunsa hiominen motivoi vanhaa edunvalvonta-aktiivia. Haluan varmistaa, että valinnat sujuvat parhaalla mahdollisella tavalla, koska yliopisto tarvitsee motivoituneita opiskelijoita mukaan päätöksentekoon!”

Jenna aloittaa työn 14.8.

Kannanotto 10.7.2017

Yleisestä asumistuesta on tehtävä nykyaikainen ja tasa-arvoinen muuttamalla se yksilökohtaiseksi. Opiskelijat alkavat saada yleistä asumistukea elokuun alusta alkaen – ja toisin kuin opintotuen asumislisä tähän asti, yleinen asumistuki huomioi viimein todelliset asuinkustannukset. Huomattava ongelma asumistuessa on kuitenkin sen ruokakuntakohtaisuus eli oletus siitä, että asuinkumppanit ovat toisilleen elatusvelvollisia.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta esittää yleisen asumistuen ruokakuntakohtaisuudesta luopumista, jotta tukijärjestelmä kohtelisi kaikkia samalla tavalla.

Kelan työntekijät ovat vuosikaudet arvioineet tuen hakijoiden pari- ja kämppissuhteiden laatua tehdessään tukipäätöksiä. Monien asumistuen hakijoiden toimeentulo on romahtanut sen vuoksi, että Kela on päättänyt heidän elävän avioliiton omaisessa suhteessa. Jos esimerkiksi opiskelijan asuinkumppani tai puoliso on työelämässä, opiskelija todennäköisesti menettää asumistukensa elokuusta alkaen kokonaan.

Kenenkään ei pitäisi enää vuonna 2017 joutua selvittämään viranomaisille järjestelyjään asuinkumppaninsa kanssa: #äläkelaamunsuhdetta.

”Asumistuen käsittelyn pitää lähteä siitä, että uskotaan hakijoiden omaa selvitystä. On järjenvastaista käyttää yhteiskunnan resursseja ja Kelan henkilökunnan työaikaa väärinkäytösten pelolla perusteltuun kyttäämiseen”, tiivistää HYYn hallituksen toimeentuloasioista vastaava jäsen Ada Saarinen.

Opiskelijat asuvat usein hyvin erilaisilla ja muuhun väestöön verrattuna epätavallisilla tavoilla. Siksi opiskelijoiden todellisuus ja Kelan tulkinnat ihmisten suhteista eivät läheskään aina vastaa toisiaan.

On kohtuutonta, että Kelan etuuskäsittelijät voivat tulkita ketkä tahansa saman ikäiset asuinkumppanit avopuolisoiksi, jos he eivät voi vakuuttaa käsittelijää toisin. Vedenpitäviä todisteita taas ei laissa voi määritellä. Kuuluuko Kelalle, onko ihmisten suhteessa yhteinen ruokatili, seksiä tai sanaton sopimus huolenpidosta? Päätökset tuntuvat monista opiskelijoista mielivaltaisilta ja epäoikeudenmukaisilta.

”Asumistuen tulisi määräytyä vain ja ainoastaan vuokrasopimuksen mukaisesti. Etuuskäsittelijät eivät saa määrätä ihmisiä avioliittoon verrattavaan suhteeseen”, Saarinen vetoaa.

Elatusvelvollisuuden luomat valtasuhteet ja riippuvuudet eivät kuulu parisuhteisiin; yhteiskunnan tuet eivät saa eriarvoistaa saajiaan. Ylioppilaskunnan mielestä asumisen tuet on voitava muuttaa yksilökohtaisiksi, asuin- ja perhemuodosta riippumatta.

Ihmisten parisuhteiden laadun kelaaminen syö tukijärjestelmän uskottavuutta, haaskaa yhteiskunnan resursseja eikä kuulu enää 2020-luvulle.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta

Ada Saarinen, hallituksen varapuheenjohtaja, toimeentulo
Laura Luoto, hallituksen puheenjohtaja

ada.saarinen@hyy.fi, 050 595 0328 | laura.luoto@hyy.fi, 050 543 9610

Kerttu Kaikkonen (HuK) on HYYn uusi toimistosihteeri. Hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa ulkoasiainministeriössä sekä TutorHousessa. Kerttu opiskelee pääaineenaan englantilaista filologiaa Helsingin yliopistossa ja on ollut pitkään aktiivinen järjestötoiminnassa sekä yliopistossa että sen ulkopuolella.

Toimistosihteerin ydintehtävä on vastata ylioppilaskunnan eri toimielimien kokousasiakirjoista ja tehdä asiakirjoihin liittyviä toimeksiantoja. Lisäksi toimistosihteeri avustaa muun muassa ylioppilaskunnan johtoa hallinnossa ja järjestelyissä.

Kerttu aloittaa työssä 1.8.2017 opintovapaan sijaisuuden loppuun 15.8.2019.

Ylioppilaskunta onnittelee lämpimästi vastavalittua Helsingin yliopiston uutta kansleria, aerosolifysiikan professori Kaarle Hämeriä! Hämeri on julkisuudessa mm. puolustanut korkeakouluopiskelun maksuttomuutta sekä korostanut opiskelijoiden asemaa yhdenvertaisina yliopistoyhteisön jäseninä. Ylioppilaskunta toivoo kanslerilta hedelmällistä yhteistyötä tulevan viisivuotiskauden aikana!

Lisää tietoa Helsingin yliopiston uutisessa kanslerin valinnasta.

Onko hyvä hallinto sinulle tuttu käsite? Tiedätkö, mitä hallinnon opiskelijaedustaja tekee? Hahmotatko kokonaisuudet yhtä tarkasti kuin pienet yksityiskohdat? Osaatko suomentaa hallintokapulakieltä? Jos vastasit yhteen tai jopa useampaan kysymykseen kyllä, voisit hakea valintakoordinaattoriksi meille!

HYY hakee valintakoordinaattoria valmistelemaan ja toteuttamaan hallinnon opiskelijaedustajien valintoja Helsingin yliopiston hallinnon eri toimielimiin. Opiskelijaedustajia valitaan tiedekuntaneuvostoihin, yliopiston kollegioon ja hallitukseen.

Valintakoordinaattorin ydintehtäviä ovat valintaprosessin ja toimikuntien kokousten hallinnointi, valintojen valmistelu ja hakemusten käsittely sekä valintatoimikuntien sihteerinä toimiminen. Tehtävä edellyttää myös viestintätaitoja ja hyviä vuorovaikutustaitoja.

Me olemme:

Ylioppilaskunta, joka palvelee noin 27 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa
Tehokas, aktiivinen ja innostava työyhteisö, johon kuuluu noin 14 vakituista työntekijää ja 12 hallituksen jäsentä, jotka ovat opiskelijoita.

Sinulta toivomme:

Helsingin yliopiston tuntemusta, kokemus opiskelijaedustajana toimimisesta lasketaan eduksi
Tarkkuutta ja täsmällistä työotetta
Mahdollisuutta sitoutua iltatyöskentelyyn lokakuussa
Erinomaista suomen kielen taitoa, ruotsin taito on eduksi
Hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja

Meiltä saat:

Ylioppilaskuntien TES:n mukaista palkkaa mahdollisine koulutus- ja kokemuslisineen sekä lounasedun
Rennon ja mukavan työyhteisön
Joustavat työajat ja etätyömahdollisuudet

Työtä tehdään yhteistyössä HYYn hallinnon opiskelijaedustajien valinnoista vastaavan asiantuntijan ja hallituksen jäsenen kanssa.

Lähetä meille vapaamuotoinen, enintään sivun pituinen hakukirjeesi, jossa kerrot, miten osaamisesi ja kokemuksesi vastaavat valintakriteereitä. Liitä mukaan myös ansioluettelosi. Hakemukset 14.6. klo. 12.00 mennessä osoitteeseen kirjaamo@hyy.fi. Haastattelut pidetään 19.6.

Työsuhde alkaa 14.8. tai sopimuksen mukaan ja päättyy 17.11.2017. Työaika on keskimäärin 20 tuntia viikossa (53 %). Lokakuussa valintatoimikuntien kokoustaessa työ vaatii intensiivisempää työskentelyä. Lähtöpalkka on 1203,55 euroa (YTES palkkaluokka III), jonka päälle mahdolliset lisät ja luontaisedut.

Lisätietoja:
Aaro Häkkinen, asiantuntija
aaro.hakkinen@hyy.fi
050 5438 460

Jannica Aalto, pääsihteeri
jannica.aalto@hyy.fi
0400 816 426

Nautitko siitä, että asiat ovat loogisia ja järjestyksessä? Hienoa, koska se on meillekin tärkeää. Ovatko Excel ja sähköiset työkalut hyviä ystäviäsi? Mahtavaa, sillä pääset käyttämään niitä. Oletko se tyyppi, joka pystyy lennosta vaihtamaan tehtävää kokousjärjestelyistä asiakaspalveluun? Huikeaa, sillä toimenkuva on hyvin monipuolinen.

Etsimme joukkoomme toimistosihteeriä ja haluamme juuri sinut, mikäli olet tarkka yksityiskohdista ja hallitset samalla laajoja kokonaisuuksia. Toivomme myös, että olet rohkea ja uskallat tarttua uusiin asioihin sekä kääriä hihat tilanteen vaatiessa. Toimistosihteerin ydintehtävä on vastata ylioppilaskunnan eri toimielimien kokousasiakirjoista ja tehdä asiakirjoihin liittyviä toimeksiantoja. Lisäksi avustat ylioppilaskunnan johtoa hallinnossa ja järjestelyissä.

Pyrimme täyttämään paikan mahdollisimman pian, mutta opintovapaan sijaisuus alkaa viimeistään 1.8.2017 ja kestää 15.8.2019 saakka.

Me olemme:
Ylioppilaskunta, joka palvelee noin 27 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa
Tehokas, aktiivinen ja innostava työyhteisö, johon kuuluu noin 14 vakituista työntekijää ja 12 hallituksen jäsentä, jotka ovat opiskelijoita.

Sinulta odotamme:

Erinomaista suomen kielen taitoa, hyvä kielitaito englanniksi ja ruotsiksi lasketaan eduksi
Täsmällistä ja tarkkaa työotetta
Oma-aloitteisuutta ja hyviä vuorovaikutustaitoja
Kokemusta vastaavista tehtävistä
Halua kehittyä toimisto- ja hallinto-osaajana
Korkeakouluopinnot katsotaan eduksi

Meiltä saat:

Hyvät ja monipuoliset työsuhde-edut
Ylioppilaskuntien TES:n (1810,45 €/kk) mukaista palkkaa mahdollisine koulutus- ja kokemuslisineen sekä lounasedun
Koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia
Rennon ja mukavan työyhteisön

Lähetä meille vapaamuotoinen, enintään sivun pituinen hakukirjeesi, jossa kerrot, mikä tekee sinusta hyvän toimistosihteerin ja miksi olisit juuri etsimämme henkilö. Liitä mukaan myös ansioluettelosi.

Lähetä hakemus ansioluetteloineen osoitteeseen merja.viitasalo@hyy.fi otsikolla "Toimistosihteeri".

Haku päättyy torstaina 15.6. klo. 12.00. Haastattelut pidetään 19.6. ja 20.6. Valinta tehdään 21.6. mennessä.

Lisätietoja antaa talouspäällikkö Merja Viitasalo (p. 050 534 2963).

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on noin 27 000 yliopisto-opiskelijan julkisoikeudellinen yhteisö, joka toimii jäsenistönsä etu- ja palveluorganisaationa 

HYYn toimintaan voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.hyy.fi.

HYY korostaa toiminnassaan monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta. Toivomme hakijoiksi mahdollisimman runsaslukuista joukkoa eritaustaisia ihmisiä.

Jos yrityksistä huolimatta olet vielä ilman kesätöitä etkä ole löytänyt järkeviä kesäopintoja, voit hakea kesän aikana Kelasta perustoimeentulotukea.

Perustele järkevien opintojen puute huolellisesti, jotta asiaan perehtymätönkin käsittelijä voi ymmärtää tilanteesi. Voit myös joutua todistamaan etsineesi töitä.

Voit hakea apua myös kotikaupunkisi sosiaalitoimesta. Heillä on mahdollisuus myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea ja etsiä yhdessä ratkaisuja tilanteeseen.
Helsingin sosiaalitoimi
Espoon sosiaalitoimi
Vantaan sosiaalitoimi

Myös Kampin Ohjaamo (Fredrikinkatu 48) auttaa löytämään tilanteeseen sopivaa apua.

Lisätietoja:
Katja Långvik, asiantuntija
050 543 9608
katja.langvik@hyy.fi

Emma on psykologian ainejärjestö Kompleksi ry:n viime vuoden puheenjohtaja ja järjestänyt esimerkiksi ainejärjestönsä vuosijuhlat 350 vieraalle helmikuussa 2017. Vuosijuhlamestari kokoaa vuosijuhlatiimin, osallistuu akateemisen pöytäjuhlan sekä jatkojen synttäribileiden suunnitteluun ja vastaa käytännön toteutuksesta.

”Vuosijuhlien järkkäys on intohimoni, eikä tästä enää mahdollisuus parane! HYYssä toimiminen oman tiedekunnan ulkopuolella on mulle uusi kokemus, ja haluan järjestää vuosijuhlat, jotka kuuluvat konkareiden lisäksi ihan jokaiselle opiskelijalle. Marraskuussa juhlitaan niin perinteitä kuin keksitään uutta ja yllättävää – kaikkea kaunista, jotain räjäyttävää sekä paljon unohtumattomia kokemuksia! Tuu mukaan juhlatiimiin!”

HYYn 149. vuosijuhla ja synttäribilejatkot järjestetään 23.11.2017 Crowne Plazassa. Varsinainen vuosipäivä on 26.11.

Pöytäjuhlan ja yön synttäribileiden liput tulevat myyntiin syksyllä.

Lisätietoja:
Elina Nieminen, hallituksen jäsen (tapahtumat, vapaaehtoiset)
elina.nieminen@hyy.fi

Opintotuen asumislisä lakkautetaan 1.8.2017, kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin.

Mitä opiskelijan pitää tehdä nyt?


Tarkista vuokrasopimuksesi: onko se yksilökohtainen vai yhteisvastuullinen?
Yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen eli kaikkien ruokakunnan jäsenten tulot vaikuttavat myönnettävän asumistuen määrään. Myös erillisillä vuokrasopimuksilla samassa asunnossa asuvat luetaan ruokakunnaksi, mikäli heidän vuokrasopimuksessaan on yhteisvastuulauseke. Jos asut yhden tai useamman ihmisen kanssa samassa asunnossa, mutta ette ole yksi ruokakunta, ole yhteydessä vuokranantajaan hyvissä ajoin. Vuokrasopimuksen muotoilua voi muuttaa siten, että asukkaat eivät ole yhteisvastuussa vuokrasta. Opiskelija-asuntosäätiöissä tämä kannattaa hoitaa kuntoon ennen juhannusta. Sen jälkeen uudet asunnonhakijat ovat etusijalla palvelutarpeineen.


Arvioi tulosi ja käytä Kelan laskureita.
Mistä alkaen yleistä asumistukea kannattaa hakea? Tuen määrä riippuu joko säännöllisistä tuloista tai tulevien 12 kuukauden arvioiduista tuloista. Jos esimerkiksi olet hyväpalkkaisessa kesätyössä vielä elokuun aikana sinun kannattaa hakea asumistukea vasta syyskuun alusta. Suurista muutoksista tuloissa – yli 400 euroa enemmän tai vähintään 200 euroa vähemmän kuin edellisen päätöksen arvioitu tulo – pitää ilmoittaa itse.


Jos lähdet syksyksi ulkomaille opiskelijavaihtoon, hae edelleen opintotuen asumislisää.
Ulkomailla asuville ei myönnetä yleistä asumistukea.


Jätä asumistukihakemus Kelaan jo kesän aikana!
Muuten hakemuksesi saattaa juuttua syksyn ruuhkaan, ja tuen maksu viivästyä.


Lisätietoa: http://www.kela.fi/opiskelijoiden-tukien-muutokset

Sivut