”Taloustotuudet” lukukausimaksuista eivät herätä luottamusta

26.04.2017

Toisin kuin toimittaja Oskari Onninen kirjoittaa HS:n sunnuntainumerossa (23.4.2017), maksullinen korkeakoulutus ei ole tabu, vaan yksinkertaisesti huono idea.

Lukukausimaksuista ei tosiaan ole vaiettu. Jo vuosikymmen sitten Elinkeinoelämän valtuuskunta koetti kepillä jäätä ehdottamalla lukukausimaksuja suomalaisiin yliopistoihin. Siitä asti niistä on keskusteltu säännöllisesti, erityisesti viime vuosina Suomen hallituksen määrättyä EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille pakolliset lukukausimaksut.

Keskustelu koulutuksen maksullisuudesta alkaa poikkeuksetta talouspuheella: ”taloustotuutena” esitetään lukukausimaksuja yliopistojen talouden pelastajana ja yksilön kannattavana sijoituksena tulevaisuuteensa. Samaa mantraa myös Onninen toistaa. Jotta keskustelu todella olisi mielekästä, mukana pitäisi olla myös nykyistä laajempi sosiaalipoliittinen ja kansantaloudellinen näkökulma.

Ison-Britannian korkeakoulujärjestelmän toistuva käyttäminen esimerkkinä ontuu pahasti. Alun perin ”maltillisen suuruisina” käyttöönotetut lukukausimaksut ovat kuitenkin kymmenkertaistuneet Isossa-Britanniassa vain vuosikymmenessä: nykyinen katto maksuille on jo yli 10 000 lukuvuodessa. Parhaiden yliopistojen ovet sulkeutuvat pienituloisilta yhä tiukemmin.

Koulutus- ja yhteiskuntajärjestelmien vertailussa olisi hyvä huomioida myös se, että Iso-Britannia on yleisessä sosiaalisessa liikkuvuudessa Euroopan ja kehittyneiden maiden häntäpäätä siinä missä Suomi on muiden Pohjoismaiden ohella kärkikastia. Suomi on myös kansainvälistä huippua erilaisissa koulutuksen saavutettavuutta mittaavissa selvityksissä, ja yhtenä syynä on mielekästä pitää koko opintopolun mittaista maksutonta koulutusta.

Lukukausimaksut vain kiihdyttäisivät huolestuttavaa aivovuotoa – jo ennen opintojen aloittamista. Kansainvälisillä mittareilla erinomaista maksutonta korkeakoulutusta on tarjolla esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa sekä Saksassa, suomalaisten opiskelijoiden suosituissa vaihtokohteissa.

Onninen tulkitsee, ettei lukukausimaksuista voi keskustella yhteiskunnallisen luottamuspulan takia, ja on toki tavallaan oikeassa. Kun EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden maksuista on viime ja tänä vuonna käyty julkista keskustelua, johtavat poliitikot ovat luvanneet, useasti, hyvin eksplisiittisesti, ettei maksuja missään olosuhteissa laajenneta koskemaan kotimaisia opiskelijoita. Lupauksen pettäminen olisi vastuutonta tilanteessa, jossa EU- ja ETA-maiden ulkopuolisia opiskelijoita koskeva lainsäädäntö on hädin tuskin ehtinyt astua voimaan.

Heikki Uusitalo
Asiantuntija, koulutuspolitiikka
heikki.isotalo@hyy.fi

Teksti on julkaistu pienin toimituksellisin muutoksin Helsingin Sanomissa 26.4.2017: http://www.hs.fi/paivanlehti/26042017/art-2000005184942.html