Uutiset

Hei opiskelija, miten voit? Tätä selvitti YTHS korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksessaan, jonka tulokset julkaistiin tällä viikolla. Tutkimukseen voi tutustua täällä.

Tutkimuksen tulokset ovat ikäviä, mutta eivät yllättäviä. Opiskelijat eivät voi hyvin.

Jodelissa puhutaan pahasta olosta

Olen jonkin aikaa seurannut Jodel-sovelluksen anonyymeja keskusteluja Helsingin yliopiston opiskelijaelämästä. Usein toistuvia aiheita ovat unettomuus, tenttiahdistus tai huonosti etenevä kandi. Keskusteluja lukiessani olen usein miettinyt yhtä asiaa: voimmeko me opiskelijat todella näin huonosti?

YTHS:n tutkimus puhuu samaa karua kieltä Jodel: opiskelijoiden mielenterveys ei ole kunnossa. Masennus, ahdistus, kova stressi, opiskelu-uupumus ja uniongelmat ovat yleisiä opiskelijoiden keskuudessa. Opiskelijat näkevät ja kokevat tämän arjessaan ja puhuvat siitä – ainakin anonyymisti.

Tänään otetaan – vai otetaanko?

Terveystutkimus kumoaa sitkeästi eläneen myytin opiskelijoista bilettävinä laiskureina. Oikeasti opiskelijoiden elämäntavat ovat parantuneet ja alkoholinkäyttö ja tupakointi ovat vähentyneet. Opiskelujen ohella tehdään paljon oman alan töitä ja tyytyväisyys omaan alavalintaan on kasvanut.

Silti opintoja murehditaan vapaa-ajalla, ja jopa joka viides opiskelija kokee hukkuvansa työtaakan alle. Opiskelijat ovat tunnollisia ja ahkeria, mutta ylikuormitettuja. Mikä meitä opiskelijoita sitten painaa?

Opiskelija ei jaksa yksin

Yhä suurempi osa opiskelijoista kokee olevansa usein yksinäinen. Kontaktin saaminen opiskelutovereihin on myös vaikeaa yhä useammalle. Entistä suurempi osuus on myös niitä, jotka kokevat toimeentulonsa riittämättömäksi.
Usein opiskelukavereiden kanssa keskustellessa nousee esiin yleinen epävarmuus. Huolta aiheuttavat esimerkiksi muutokset yliopistolla, opintotuen leikkaukset, asumismenojen kasvu sekä erityisesti pelko siitä, ettei valmistumisen jälkeen löydy töitä.

Liian usein opiskelijoiden ongelmiin suhtaudutaan vähättelevästi. Me emme tarvitse enää lisää keppiä tai syyllistämistä. Me tarvitsemme yhteiskunnan, joka ottaa opiskelijoiden mielenterveysongelmat vakavasti ja tukee meitä.

Ps. Helsingin yliopiston opiskelija, mikäli koet ahdistusta, masennusta, uniongelmia tai kovaa stressiä, apua on saatavilla. Auttavia tahoja ovat esimerkiksi YTHS, opintopsykologit ja Nyyti ry.

Minna Silvennoinen
Hallituksen jäsen

Kirjoittaja vastaa HYYn hallituksessa opiskelukyvystä ja keskittyy usein Jodeliin omien opintojensa sijaan.

Ylioppilaskunnan hallitus hakee ylioppilaskunnan taloudesta kiinnostuneita ja siihen perehtyneitä aktiivisia opiskelijoita HYY Yhtymän sekä Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n hallitukseen. Valinnat tehdään edustajistoryhmien suosittelemien henkilöiden joukosta. Edustajistoryhmät voivat suositella haluamaansa määrää henkilöitä. Keskeisiä kriteereitä valinnoissa ovat henkilön motivaatio, kokemus ja kyky ymmärtää laajoja kokonaisuuksia sekä haettavan tehtävän kannalta keskeisistä aihealueista. Valituilta edellytetään korkeaa motivaatiota ja sitoutumista hallitustyöskentelyyn koko toimikauden ajaksi. HYY Yhtymän hallintokielenä on suomi ja hakijoiden oletetaan osaavan työskennellä suomeksi. Talouspaikoille valituille järjestetään koulutusta 6.4.-7.4., johon valittavien edellytetään osallistuvan. Hallitusten toimikausi on 1.4.2017 – 31.3.2018.

Lue lisää täältä.