617 ehdokasta pyrkii edariin - tutustu ehdokkaisiin!

30.09.2011

617 opiskelijaa pyrkii HYYn edustajistoon. Keskusvaalilautakunta vahvisti ehdokkaat eilen torstaina 29.9. ja arpoi ehdokasnumerot.

Kaikki ehdokkaat ja paljon muuta tietoa vaaleista edarivaalisivuilla.

Ehdokkaita on lähes kolmanneksen vähemmän kuin viime kerralla vuonna 2009, jolloin ehdokkaita oli 908. Ehdokkaita on asettanut yhteensä 10 ryhmittymää.

Miltei kaikkien ryhmittymien ehdokasmäärä laski viime vaaleista. Ainoastaan HELP (hammaslääke-, eläinlääke-, lääke- ja oikeustieteen opiskelijat sekä kansainvälisten opiskelijoiden Tsemppi Group) ja Piraatit nostivat ehdokasmääriään. HELPin ehdokasmäärä nousi 101 ehdokkaaseen (2009:75), mistä osa selittyy sillä, että viime vaaleissa itsenäisenä ryhmittymänä toiminut Tsemppi Group on nyt osa HELPin vaalirengasta. Akateemisilla piraateilla on nyt 10 ehdokasta (2009:4). Perussuomalaisten ehdokasmäärä pysyi samana (2011:3, 2009:3).

Osakunnilla on pienin ehdokasmäärä kymmeneen vuoteen, 161 ehdokasta. Viime vaaleihin eroa on yli 200 ehdokasta (2009:362). Osakunnilla on silti tälläkin kertaa eniten ehdokkaita. Myös Svenska Nationer och Ämnesföreningar SNÄf r.f.:llä on selvästi vähemmän ehdokkaita kuin viime kerralla, 18 ehdokasta (2009:42). Ainejärjestöjä edustavan HYALin ehdokasmäärä laski maltillisesti ja on nyt 116 (2009:129)

Poliittisista ryhmittymistä ehdokkaita menettivät selkeästi niin oikeisto kuin vasemmistokin: Oikea suunta –ryhmittymällä on 90 ehdokasta, Maailmanpyörä-ryhmittymällä 92. Viime vaaleissa oikeistoa edustaneella Pelastusrengas-ryhmittymällä oli 131 ehdokasta ja Maailmanpyörällä 120 ehdokasta. Oikea suunta –vaalirenkaan muodostavat Kansalliset ylioppilaat (listat Leijonat 1, 2 ja 3), KD-opiskelijat sekä Keskeiset, Maailmanpyörä-vaalirenkaan HYYn Vihreät ja Sitoutumaton Vasemmisto. Opiskelijademareilla on 24 ehdokasta (2009:32) ja Liberaalisella vaaliliitolla 2 (2009:3)

Edustajistovaaleissa 18.–19.10.2011 valitaan ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, 60-henkinen edustajisto. Edustajisto määrää ylioppilaskunnan raha-asioista, eli mm. noin neljän miljoonan euron vuosittaisesta talousarviosta, päättää kiinteistöjen ostamisesta ja myynnistä, asettaa ylioppilaskunnan yritystoiminnan päämäärät ja keskeiset tavoitteet ja valitsee muun muassa Ylioppilaslehden päätoimittajan, ylioppilaskunnan puheenjohtajiston, hallituksen ja pääsihteerin.

Äänioikeutettuja ovat kaikki läsnä olevaksi kirjoittautuneet HYYn jäsenet eli lähes 30 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa. Ennakkoäänestys järjestetään keskiviikkona ja torstaina 12.–13. lokakuuta. Vaalipäivinä kampanjointi näkyy kampusten läheisyydessä ympäri kaupunkia ja vaalit huipentuvat vaalivalvojaisiin Vanhalla ylioppilastalolla keskiviikkoiltana 19.10.