635 haluaa HYYn edustajistoon

29.09.2014

HYYn edustajistovaalien ehdokasasettelu päättyi tänään maanantaina kello 12. Määräaikaan mennessä HYYlle toimitettiin 635 ehdokasilmoituslomaketta. Edustajistovaalien ehdokkaiden määrä on nyt siis hieman suurempi kuin edellisissä edustajistovaaleissa vuonna 2012, jolloin ehdokkaita oli 627. Tällä kertaa vaaleissa on mukana 11 ryhmittymää. HYYn keskusvaalilautakunta vahvistaa ehdokkaat kokouksessaan 8.10.

Eniten ehdokkaita on tälläkin kertaa Osakuntalaisella vaalirenkaalla, 145 ehdokasta. Osakuntien ehdokasmäärä kuitenkin laski selvästi viime vaaleista, jolloin ryhmän ehdokasmäärä oli 191. Muut suuret sitoutumattomat ryhmät HYAL+Tsemppi ja HELP puolestaan nostivat ehdokasmääriään: HYAL+Tsemppi-ryhmällä on 127 (2012: 107) ehdokasta, HELPillä 106 (2012: 91). Viime kerralla kansainvälisten opiskelijoiden Tsemppi oli osa HELP-ryhmittymää. Myös SNäf nosti ehdokasmääräänsä, joka on nyt 36 (2012: 25).

Nyt vaaleissa on mukana myös uusi sitoutumaton ryhmittymä, Maltilliset. Maltillisten listalla on kymmenen ehdokasta, kaikki valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijoita.

Poliittisista ryhmistä Sosialidemokraattiset opiskelijat – OSY oli kasvattanut ehdokasmääränsä merkittävästi: kun sillä vuonna 2012 oli 31 ehdokasta, on ehdokkaita nyt 54. HYYn Vihreiden ja Sitoutumattoman vasemmiston Maailmanpyörä-vaalirengas sai nyt listoilleen sata ehdokasta (2012: 99). Kokoomusopiskelijoiden ja Keskeisten muodostamalla Edistykselliset-renkaalla on nyt 43 ehdokasta, kun viime kerralla niillä oli yhteensä 67 ehdokasta. Perussuomalaisilla on kahdeksan ehdokasta, Piraateilla 4 ja Liberaaleilla 2.

Uusi ryhmä ja uusia yhteistyökumppaneita
Ainejärjestöläisten HYAL on tällä kertaa saanut vaalirenkaaseensa mukaan myös kansainvälisten opiskelijoiden ryhmän Tsempin, joka viime vaaleissa toimi osana HELPin ryhmää. Edustajistossa Tsemppi kuitenkin aikoo toimia itsenäisenä ryhmänä.

Vaikka Tsemppi ei ole enää mukana renkaassa, HELP oli kasvattanut ehdokasmääräänsä 16 ehdokkaalla.
”Meillä on mennyt tosi hyvin ja ehdokkaiden saaminen on ollut helppoa. Varsinkin fukseja on listalla paljon”, kertoi Jonne Juntura. Viime vaaleissa Juntura itse sai eniten ääniä.
”Tottakai aion taas olla vaalikuningas”, Juntura tuumasi.

Uutena ryhmänä edustajistoon pyrkii Maltilliset. Sitoutumaton ryhmä koostuu kymmenestä ehdokkaasta, joiden teemoina on muun muassa avoimuus ja esteettömyyys.
”Halusimme luoda uuden vaihtoehdon vanhoille ryhmille. Olemme kuulleet, että muissa ylioppilaskunnissa tämäntyyppisiä ryhmiä on enemmänkin, mutta meillä on ollut vähän suljetumpaa”, sanoi ryhmän vaalipäällikkö Niko Ruostetsaari.

Vaalipäälliköt tyytyväisiä tulokseen
Sosialidemokraattisten opiskelijoiden vaalipäällikkö Elisa Gebhard ja puheenjohtaja Tuulia Pitkänen iloitsivat ehdokkaidensa suuresta määrästä. OSY olikin kasvattanut ehdokasmääräänsä kaikista ryhmittymistä eniten.
”On tässä ollut kova työ. Olemme nyt kaksi vuotta tehneet duunia saadaksemme lisää porukkaa toimintaa, eli ei tämä kaikki ole tämän syksyn tulosta”, Pitkänen kertoi.
”Tämä on syksyn tärkein deadline, mutta perussääntömme on ollut, että kivaa pitää olla”, sanoi Gebhard.

Myös Maailmanpyörän vaalipäälliköt, Sitoutumattoman vasemmiston Vihtori Suominen ja HYY:n Vihreiden Viljami Kankaanpää kertoivat ehdokkaiden hankkimisen sujuneet hyvin.
”Mielestäni meillä on kattavampi lista kuin aiemmin, ennätysmäärä fukseja ja muutenkin nuoria ehdokkaita ja mukana on ihmisiä kaikilta kampuksilta”, Suominen kuvaili ehdokkaita Sitoutumattoman vasemmiston listalla.
”Vanhat sotaratsut lähtivät mukaan, ja nyt meillä on myös ehdokas Lahdesta. Myös Kumpulasta on nyt kivasti ehdokkaita”, kertoi puolestaan Kankaanpää.

Ehdokasmäärät ja muutos edellisiin vaaleihin
Osakuntalainen vaalirengas 145 (-46)
HYAL+Tsemppi 127 (+20, viime vaaleissa Tsemppi oli osa HELP-ryhmittymää)
  - HYAL 115
  - Tsemppi 12
HELP 106 (+15)
Maailmanpyörä 100 (+1)
  - Sitoutumaton vasemmisto 50
  - HYY:n Vihreät 50
Sosialidemokraattiset opiskelijat – OSY 54 (+23)
Edistykselliset 43 (-24, nimellä Oikea suunta)
  - Keskeiset 7
  - Kokoomusopiskelijat 36
Svenska nationer och ämnesföreningar SNÄf r.f. 36 (+11)
Maltilliset 10 (uusi ryhmittymä)
Perussuomalaiset 8 (+4)
Piraatit 4 (-4)
Liberaalit 2 (-1)

HYYn edustajistovaalit käydään 4.-5.11.2014, ennakkoäänestys järjestetään 29.-30.10.