Ahtisaari-päivää vietettiin STOP kiusaamisen kierteelle -seminaarissa

11.11.2011

”Puhuminen on ainoa tapa ratkaista kiusaamisongelmat”, kiteyttivät panelistit STOP kiusaamisen kierteelle -seminaarin lopuksi.

Osana Ahtisaari-päivän tapahtumia järjestetyssä STOP kiusaamisen kierteelle –seminaarissa Helsingin yliopistolla torstaina 10.11.2011 kuultiin erilaisia näkemyksiä ja kokemuksia kiusaamisesta ja pyrittiin löytämään ratkaisuja kiusaamistilanteisiin. HYYn, Helsingin seurakuntien oppilaitostyön, Helsingin yliopiston ja YTHS:n yhdessä järjestämässä seminaarissa puhuivat toiminnanjohtaja Tuija Talvitie CMI:stä, pääsihteeri Mirjam Kalland Mannerheimin lastensuojeluliitosta, opettaja ja opettajakouluttaja Najat Ouakrim-Soivio sekä puheviestinnän professori Maili Pörhölä Jyväskylän yliopistosta. Lisäksi paneelissa kiusaamisen kierteestä ja mahdollisista ratkaisuista keskustelivat Helsingin yliopiston vararehtori Jukka Kola, kansanedustaja Jani Toivola, dosentti ja kriisipsykologi Salli Saari, Najat Ouakrim-Soivio, Maili Pörhölä ja Mirjam Kalland. Tapahtuman juonsi Katja Ståhl.

Kiusaamista tapahtuu aina päiväkodista työelämään – ja usein tilanteet ja ratkaisut voisivat olla hyvinkin samanlaisia. Kaikkialla tarvitaan ainakin selkeitä sopimuksia siitä, mikä on sopivaa ja rakenteita ongelmatilanteiden ratkaisuun.

"Kaikissa yhteisöissä kiusataan, mutta sitä suuremmalla syyllä tulee miettiä, mitä asialle voitaisiin tehdä. Meidän tulee lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä ja luoda rakenteita puuttumiselle", pohti kiusaamisen kierrettä tutkinut Maili Pörhölä.

"On minkä tahansa yhteisön velvollisuus huolehtia, ettei kiusaamista tapahdu", totesi vararehtori Jukka Kola, joka myös lupasi huolehtia, että yliopistollakin tuodaan entistä paremmin esiin jo tehtyjä ohjeita varhaiseen puuttumiseen. "Varhaiseen puuttumisen ohjeiden pitäisi olla jokaisen johtavassa asemassa olevan tiedossa. Pelkät paperit eivät kuitenkaan riitä, vaan ne pitää ottaa käyttöön."

”Kaikki riidat voidaan ratkaista” oli presidentti Martti Ahtisaaren viesti hänen videotervehdyksessään.

Seminaarin esitykset on saatavilla täällä.

Koko seminaarin voi katsoa osoitteessa http://bambuser.com/channel/UtrTV