Edustajistovaalien ehdokasasettelu päättyi – edariin haluaa 627

24.09.2012

HYYn 6.-7.11. käytävien edustajistovaalien ehdokasasettelu päättyi tänään kello 12. Määräaikaan mennessä vastaanotettiin 627 ehdokaslomaketta, mikä on 9 enemmän kuin viime vaaleissa oli ehdokkaita (627). Ehdokkaita asetti tällä kertaa 10 ryhmittymää ja yksi itsenäinen ehdokas. HYYn keskusvaalilautakunta vahvistaa ehdokkaat kokouksessaan 4.10.

Eniten ehdokaslomakkeita jätti tälläkin kertaa osakunnat, 191 kappaletta, mikä on 30 enemmän kuin viime vaaleissa. Seuraavaksi eniten ehdokkaita on HYALilla, 107 (2011:116), ja HELPillä, 91 (2011:101). Sitoutumattomista ryhmittymistä pienin, SNÄf, nosti myös ehdokasmääräänsä, joka on nyt 25 (2011:18).

Poliittisista ryhmittymistä Sitoutumattoman vasemmiston ja HYYn Vihreiden Maailmanpyörä sekä Sosialidemokraattiset opiskelijat nostivat hieman ehdokasmääriään. Maailmanpyörä jätti 99 ehdokaslomaketta (2011:92), Sosialidemokraattiset opiskelijat 31 (2011:24). Kokoomusopiskelijoiden, Keskeisten sekä yhden yksittäisen ehdokkaan muodostamalla Oikealla suunnalla on puolestaan viime vuotta vähemmän ehdokkaita, 67 (2011:91).

Edustajistovaaleihin osallistuvat myös Piraatit (2012:8, 2011:10), Perussuomalainen vaaliliitto (2012:4, 2011:3), Liberaalinen vaaliliitto (2012:3, 2011:2), sekä yksi listoihin kuulumaton ehdokas.

Vaalipäälliköt olivat väsyneitä, mutta helpottuneita.
- Näin koko yön unia tästä, olin palauttamassa milloin mitäkin lomakkeita, kertoi Sosialidemokraattisten opiskelijoiden vaalipäällikkö Elisa Selinummi. Viimeinen ehdokaslomake listalle olikin saatu vasta samana aamuna. Lopputulos oli silti myönteinen, kun ehdokkaita on viime vuotta enemmän.

Myös SNÄf nosti ehdokasmääräänsä.
- Viimeiset on aina vaikeita, mutta kaikilla listoilla on hyviä ehdokkaita, väsynyt mutta tyytyväinen vaalipäällikkö totesi.

Kaikki isoimmat ryhmittymät saapuivat jättämään lomakkeensa vasta reilusti yhdentoista jälkeen, joten pääsihteerin huoneessa oli pitkään melko hiljaista. Jännitystä oli kuitenkin aistittavissa: Sitoutumattoman vasemmiston ja HYYn Vihreiden vaalipäälliköt tarkastivat, lajittelivat ja täyttivät lomakkeita keskustoimiston aulassa, Oikean suunnan vaalipäälliköt juoksivat portaikossa, osakunnat valmistautui Eteläsuomalaisen osakunnan tiloissa ja HELP kokoontui Mannerheimintie 5 A:n alaovella. osakuntien ja keskeisten vaalipäälliköt kävivät myös kysymässä apua vaalikoordinaattorilta ennen kuin saapuivat palauttamaan lomakkeitaan.

Maailmanpyörän vaalipäälliköt kertoivat metsästäneensä ehdokkaita loppuun saakka, mutta olivat tyytyväisiä lopputulokseen.
- En havainnut, että kunnallisvaalit olisivat mitenkään suuresti vaikuttaneet ehdokasasetteluun, kertoi Sitoutumattoman Vasemmiston Otto Rajala.

Hieman ennen kahtatoista pääsihteerin huone suorastaan pullisteli vaalipäällikköjä hieman ennen kahtatoista. Sekä osakuntalaiset että HYAlin vaalipäälliköt arvioivat ilmassa olleen hiukan vaaliväsymystä, kun vaalit käydään nyt toisena vuonna peräkkäin.
- Kaikki 18 vaalipäällikköä ovat tehneet hienoa työtä. Hyvä fiilis on tietenkin, kun ehdokkaita tuli enemmän kuin viimeeksi, sanoi osakuntien vaalipäällikkö Elina Mattero.
- Toisaalta tästähän tämä työ vasta alkaa, HYALin vaalipäälliköt totesivat.

Alustavat ehdokasmäärät ryhmittymittäin ovat:

Ryhmä Ehdokkaita 2012 Ehdokkaita 2011
HELP 91 101