Edustajistovaalien tarkistuslaskenta ei muuttanut paikkajakoa: ainejärjestöt vahvassa asemassa edustajistossa

28.10.2011

Tiedote 28.10.2011
Vapaa julkaistavaksi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) lokakuun 18.–19. päivinä järjestämän edustajistovaalin tulos on tarkistuslaskennan valmistumisen jälkeen vahvistettu eilen torstaina 27.10. keskusvaalilautakunnan kokouksessa.

Tarkistuslaskennassa selvinneet muutokset olivat vähäisiä, eivätkä vaikuttaneet ryhmien voimasuhteisiin. Ainejärjestöjen HYAL on 21 edustajallaan selvästi suurin ryhmittymä edustajistossa. Myös oikeus, lääke-, eläinlääke- ja hammaslääketieteilijöiden sekä kansainvälisten opiskelijoiden HELP vahvisti asemiaan ja yhdessä ainejärjestöläisillä on siis enemmistö HYYn edustajistosssa.

Poliittisista ryhmittymistä ainoana asemiaan vahvisti Keskeiset-vaaliliitto, joka sai nyt kaksi paikkaa edustajistoon. Edustajiston suurin poliittinen ryhmittymä on Sitoutumaton vasemmisto kuudella paikallaan.

Lopullinen vaalitulos ja listaus edustajiston jäsenistä on luettavissa HYYn vaalien tulossivulla.

Edustajistovaaleissa oli tällä kertaa kolmannes vähemmän ehdokkaita kuin edellisellä kerralla vuonna 2009 (2011: 617, 2009: 908), mutta äänestysprosentti pysyi silti lähes edellisten vaalien tasolla ollen nyt 34,3 (2009: 35,2).

”Ylioppilaskunnassa vaikuttaminen näyttää edelleen kiinnostavan opiskelijoita, vaikka opintoaikojen rajausten on odotettu vähentävän aktiivisuutta. Vaalit ja opiskelijapolitiikka eivät siis ole menettämässä merkitystään, vaikka puoluepolitiikkaa ei koettaisikaan olennaiseksi”, HYYn pääsihteeri Katriina Styrman arvioi.

HYYn 60-henkinen edustajisto päättää ylioppilaskunnan omaisuuden käytöstä ja toiminnan suurista linjoista. Uuden edustajiston toimikausi alkaa 1.12.2011 ja kestää poikkeuksellisesti vain yhden vuoden.

Edustajistovaalin tarkistuslaskennassa vahvistettu paikkajako (muutos v. 2009 vaaleihin):

HYAL: 21 (+3)
Osakuntien suuri vaalirengas: 10 (-2)
Maailmanpyörä / Sitoutumaton vasemmisto: 6 (-)
Maailmanpyörä / HYY:n Vihreät: 5 (-1)
HELP: 10 (+ 2)
Oikea suunta/ Leijonat 1, 2 & 3: 3 (-)
Oikea suunta / Keskeiset: 2 (+1)
Oikea suunta/ KD-opiskelijat: 0 (-1)
Opiskelijademarit: 1 (-)
Svenska Nationer och Ämnesföreningar  SNÄf: 2 (-1)
Liberaalinen vaaliliitto: 0
Piraatit: 0
Perussuomalainen vaaliliitto: 0

Lisätietoja:
HYYn pääsihteeri Katariina Styrman, 0400 816 426, katariina.styrman@hyy.fi

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Maija Jäppinen, 050 414 7986, maija.jappinen@helsinki.fi

HYY on opiskelijoista koostuva julkisoikeudellinen yhteisö, joka toimii jäsentensä etu-, palvelu- ja kansalaisjärjestönä sekä piirissään toimivien noin 250 järjestön keskus- ja palveluorganisaationa.