Ennätysmäärä äänesti ennakkoon HYYn edustajistovaaleissa

01.11.2012

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaalien ennakkoäänestys sujui vilkkaasti. Ennakkoon äänesti nyt suurempi osa opiskelijoista kuin koskaan ennen.

Edustajistovaalien kaksipäiväinen ennakkoäänestys, päättyi tänään torstaina 1.11. klo 17.00. 2671 opiskelijaa eli noin 9,5% äänioikeutetuista äänesti ennakkoon. Äänioikeutettuja ovat kaikki läsnä olevaksi kirjoittautuneet HYYn jäsenet eli yli 28 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaaleissa 6.–7.10.2012 valitaan ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, 60-henkinen edustajisto. Uuden edustajiston toimikausi alkaa 1.12.2012 ja kestää kaksi vuotta.

Ennakkoon äänestäneiden määrässa tehtiin nyt ennätys toisena vuonna peräkkäin. Edellisissä vaaleissa viime vuonna ennakkoon äänesti 2319 henkilöä, ja ennakkoäänestysprosentti oli 8,2. Tavallisesti opiskelijat käyvät vaaliuurnilla innokkaammin vasta varsinaisina vaalipäivinä.

Ahkerimpia ennakkoäänestäjiä olivat Lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat, joista 24,8% äänesti ennakkoon. Pienin ennakkoäänestysprosentti oli käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa (3,6%). Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijat olivat myös viime vaalien laiskimpia äänestäjiä. Ennakkoäänestys kiinnosti eniten opintojensa alkuvaiheessa olevia: alempaa korkeakoulututkintoa suorittavista opiskelijoista äänesti noin 10,4%, ylempää korkeakoulutukintoa suorittavista opiskelijoista noin 8,9% ja jatko-opiskelijoista noin 3,6%. Vaihto-opiskelijoista äänesti noin 6,7%.

Varsinaisina vaalipäivinä 6.–7.10. opiskelijat voivat äänestää Helsingin yliopiston neljällä kampuksella yhteensä 12 äänestyspaikassa ja lisäksi Helsingin yliopiston toimipaikoissa Lahdessa ja Vaasassa. Edustajistovaaleissa on tänä vuonna ehdolla 622 opiskelijaa, mikä on hieman enemmän kuin edellisissä vaaleissa 2011, jolloin ehdokkaita oli 617. Ehdokkaita on asettanut yhteensä 10 ryhmittymää ja lisäksi vaaleissa on ehdolla yksi ehdokas ryhmittymien ulkopuolelta.. Vaalirenkaiden ja -liittojen tarkkoihin ehdokasmääriin voi tutustua ylioppilaskunnan vaalisivuilla hyy.fi/vaalit.

Vaalipäivinä kampanjointi näkyy kampusten läheisyydessä ympäri kaupunkia ja vaalit huipentuvat vaalivalvojaisiin Vanhalla ylioppilastalolla keskiviikkoiltana 7.11. Vaalivalvojaisiin ovat kaikki tervetulleita.

Edustajistovaalien äänestysprosentti HYYn vaaleissa on 2000-luvulla ollut valtakunnallista äänestysprosenttia korkeampi.

HYYn edustajistovaalit (äänestysprosentti)
2001: 28,92
2003: 31,56
2005: 34,88
2007: 33,2
2009: 35,2
2011: 34,2 %

Edustajistovaalien valtakunnallinen äänestysprosentti
2001: 27,5
2003: 29,7
2005: 26,1
2007: 27,6
2009: 28,4
2011: 29,6 %

HYY tiedottaa oman edustajistovaalinsa tuloksista heti keskiviikkoiltana 7.11. alustavan vaalituloksen selvittyä. Keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalituloksen tarkastuslaskentalautakunnan laskennan valmistuttua 15.11.2012.

Edustajistovaali järjestetään lähes kaikissa Suomen ylioppilaskunnissa joka toinen syksy. HYYssä vaalit järjestetään nyt poikkeuksellisesti toisena vuonna peräkkäin. HYY siirtyykin näiden vaalien myötä uuteen vaalirytmiin, ja jatkossa edustajistovaalit järjestetään aina parillisina vuosina. Muutokseen päädyttiin, koska parittomina vuosina käydään yliopistolla hallintovaalit.

Lisätietoja HYYn vaaleista antavat pääsihteeri Katri Korolainen-Virkajärvi, paasihteeri(at)hyy.fi, 0400 816 426 sekä tiedottaja Jenni Heikkinen, tiedottaja(at)hyy.fi, 050 543 9609

--
HYY on opiskelijoista koostuva julkisoikeudellinen yhteisö, joka toimii jäsentensä etu-, palvelu- ja kansalaisjärjestönä sekä piirissään toimivien noin 250 järjestön keskus- ja palveluorganisaationa. HYYn edustajisto päättää ylioppilaskunnan omaisuuden käytöstä ja toiminnan suurista linjoista. Opiskelijoiden vaalin tulos voi vaikuttaa myös muiden kaupunkilaisten elämään, sillä ylioppilaskunnalla on mittava kiinteistöomaisuus ja lisäksi HYY tekee aktiivisesti yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa muun muassa opiskelija-asumiseen ja joukkoliikenteeseen liittyen. Edustajisto päättää muun muassa Kaivopihan kiinteistöt omistavan HYY Yhtymän omistajaohjauksesta, eli vaikuttaa siihen, mitä aivan Helsingin ytimessä tapahtuu.