FAQ Lukukausimaksut

13.04.2016

Helsingin yliopisto valmistautuu lukuvuosimaksuihin, joista tulee pakolliset englanninkielisissä koulutusohjelmissa opiskeleville EU-/ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille kyksystä 2017 alkaen. Lue lisää lukuvuosimaksujen käyttöönotosta ja siitä mistä lukuvuosimaksuista on kyse Helsingin yliopistolla täältä.

Helsingin yliopistolla on käynnissä mittava tutkinnonuudistusprosessi, Iso pyörä, ja samaan aikaan määritellään lukukausimaksuihin liittyviä kysymyksiä, esimerkiksi markkinointia ja apurahajärjestelmää. Tämän vuoksi moni käytännön asia liittyen sekä kansainvälisiin maisteriohjelmiin että lukuvuosimaksuihin on vielä hämärän peitossa.

HYY on kuitenkin koonnut vastauksia opiskelijoiden kysymyksiin tälle sivulle. Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä joihin haluat vastauksen, ota yhteyttä!

Olen EU-/ETA-alueen ulkopuolelta ja opiskelen tällä hetkellä Helsingin yliopistossa. PItääkö minun maksaa tutkinnostani?

Lukuvuosimaksuja kerätään lukuvuodesta 2017-18 alkaen, eli mikäli opiskelet HY:ssa nyt, ei sinun tarvitse edelleenkään maksaa tutkinnostasi.
Mikäli et saa tutkintoasi valmiiksi ennen kuin lukukaismaksuja aletaan kerätä, ei sinun siltikään tarvitse maksaa tutkinnostasi: Lukukausimaksuja maksavat ainostaan 1.8.2017 jälkeen opintonsa aloittavat EU-/ETA-maiden ulkopuoliset opiskelijat.

Mitä lukuvuosimaksujen hintahaitari (10 000 - 25 000 e / lukuvuosi) tarkoittaa?

Helsingin yliopiston kansainvälinen maisteriohjelma maksaa tulevaisuudessa EU-/ETA-maiden ulkopuoliselle opiskelijalle 10 000 - 25 000 euroa lukuvuotta kohti.
Tietyn koulutusohjelman hinta ei määräydy esim. suoritettavien kurssien tai sivuaineiden mukaan, vaan jokaisella kansainvälisella maisteriohjelmalla on oma hintalappunsa. Näin tietty ohjelma tietyssä tiedekunnassa voi maksaa esim. 15 000 e / lukuvuosi, kun taas toisen tiedekunnan toinen maisteriohjelma onkin hinnaltaan 17 000 e / lukuvuosi. Yksittäisten ohjelmien hinnoista keskustellaan edelleen, ja niihin vaikuttavat esimerkiksi maisteriohjelman ala, työllistyminen, jne.

Maksavatko myös tohtoriopiskelijat tutkinnoistaan?

Tohtoriohjelmien opiskelijat eivät maksa tutkinnoistaan.

Puhun suomea/ruotsia, mutta olen EU-ETA-alueen ulkopuolelta, täytyykö minun maksaa?

Maksut määräytyvät myös ohjelman kielen, eivät vain opiskelijan kansallisuuden mukaan, eli mitä luultavimmin sinun ei tarvitse maksaa mikäli opiskelet suomen- tai ruotsinkielisessä ohjelmassa. Ohjelman kielen suhteen valmistellaan vielä ohjeistusta.

Millaisia kansainvälisiä ohjelmia yliopistolla on?

Yliopisto on uudistamassa kaikkia koulutusohjelmiaan Iso pyörä -koulutusuudistuksessa. Joidenkin kansianvälisten maisteriohjelmien sisältö saattaa siis muuttua osan pysyessä samanlaisena. Samoin joidenkin ohjelmien sisäänotto voi lakata, kun taas uusia kansianvälisiä maisteriohjelmia perustetaan. Tarkista ohjelmasi koordinaattorilta, mikäli olet epävarma siitä, mitä omalle ohjelmallesi on tapahtumassa. Kuitenkin voit olla rauhallinen sen suhteen että mikäli opiskelet nyt kv-maisteriohjelmassa, tai missä tahansa muussa ohjelmassa, voit edelleen suorittaa ohjelmasi loppuun sovitusti.
Voit lukea lisää Iso pyörä -koulutusuudistuksesta Flammasta.

Voinko opiskella kansainvälisessä maisteriohjelmassa mikäli olen suomalainen, tai muusta EU-/ETA-maasta?

Suomalaisia ja muista EU-/ETA-maista tulevia opiskelijoita kannustetaan hakemaan kansainvälisiin maisteriohjelmiin, sillä ohjelmien tavoitteena on luoda aidosti kansainvälinen oppimisympäristö.
Lukuvuosimaksuje ei peritä suomalaisilta tai muiden EU-/ETA-maiden kansalaisilta myöskään kansainvälisissä maisteriohjelmissa, joissa tutkinto on maksullinen EU-/ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille.

Onko lukuvuosimaksuja maksaville opiskelijoille tarjolla apurahoja?

Apurahajärjestelmä on ehtona lukuvuosimaksujen perimiselle, ja sellaista ollaan parhaillaan rakentamassa. Apuraha on mitä todennäköisimmin vapautus lukukausimaksusta, joko kokonaan tai osittain.

Myös yliopistolla on nettisivuillaan tietoa lukukausimaksuista ja koulutusuudistuksesta. Sekä yliopiston että tätä HYYn sivua päivitetään sitä mukaa kun saamme uutta tietoa.

Lisätietoja antaa HYY kansainvälisista opiskelijoista vastaava asiantuntija Aino Jones, aino.jones@hyy.fi or 050 543 9608. Ota yhteyttä myös mikäli sinulla on lisäkysymyksiä joihin haluat vastauksen.