Helsingin yliopiston opiskelijat valitsevat edustajiston 4.-5.11., ennakkoäänestys 29.-30.10.

27.10.2014

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaalit järjestetään 4.-5.11. Vaaleissa valitaan ylioppilaskunnan ylintä päätösvaltaa käyttävä 60-henkinen edustajisto. Äänioikeutettuja ovat kaikki HYYn jäsenet, eli noin 28 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa. Vaalitunnelma alkaa jo ennakkoäänestyspäivinä 29.-30.10.

HYYn edustajistolla on valta päättää HYYn noin neljän miljoonan budjetin käytöstä sekä ylioppilaskunnan toiminnan pääpiirteistä ja poliittisista kannoista. Vaalin tulos voi vaikuttaa myös muiden helsinkiläisten elämään: paitsi että HYY tekee aktiivista kaupunkivaikuttamista ja yhteistyötä niin Helsingin kaupungin kuin yliopistonkin kanssa, sillä on myös mittava kiinteistöomaisuus. Edustajisto päättää muun muassa Kaivopihan kiinteistöt omistavan HYY Yhtymän omistajaohjauksesta. Näin ylioppilaskunta vaikuttaa siihen, mitä aivan Helsingin ytimessä tapahtuu.

Äänestyspäivinä kampanjointi, vaaliteltat, karkkien jakajat ja vaalimainokset täyttävät kampusalueet. Vaalit näkyvät erityisesti äänestyspisteiden läheisyydessä. Viime vuosina kampanjointi on keskittynyt erityisesti Porthanian edustalle Yliopistokadulla.

Edustajistovaaleissa voi äänestää Helsingin yliopiston neljällä kampuksella yhteensä 12 äänestyspisteessä sekä Helsingin yliopiston toimipisteissä Lahdessa ja Vaasassa. Vaalien tulos selviää vaalivalvojaisissa Virgin Oil –ravintolassa Uudella ylioppilastalolla (Mannerheimintie 5) keskiviikkoiltana 5. marraskuuta. Valvojaiset alkavat klo 18 ja myös toimittajat ovat tervetulleita tapahtumaan. Tulos selviää todennäköisesti klo 22 mennessä.

HYYn edustajistovaaleissa on ehdolla yhteensä 626 opiskelijaa. Ehdokkaita on hieman enemmän kuin edellisissä edustajistovaaleissa vuonna 2012, jolloin ehdokkaita oli 622. Ehdokkaita asetti 11 ryhmittymää, joista osa tulee edustajistossa toimimaan useampana ryhmänä. Ehdokasmääräänsä kasvatti selkeimmin Sosialidemokraattiset opiskelijat, joilla on nyt 53 ehdokasta (2012: 31). Oikeistoryhmien ehdokasmäärä taas laski merkittävästi: Kokoomusopiskelijoiden ja Keskeisten muodostama Edistykselliset-renkaalla on nyt 43 ehdokasta, kun viime kerralla niillä oli yhteensä 67 ehdokasta. HYYn tämänhetkisen edustajiston suurimpien poliittisten ryhmien HYYn Vihreiden ja Sitoutumattoman Vasemmiston vaalirengas Maailmanpyörä keräsi listoilleen 100 ehdokasta (2012:99). Suurimmat ehdokasmäärät on kuitenkin taas sitoutumattomilla osakuntien ja ainejärjestöjen ryhmillä. Ehdokkaiden mielipiteisiin voi tutustua HYYn ja Ylioppilaslehden vaalikoneessa osoitteessa www.ylioppilaslehti.fi/vaalikone.

Edustajistovaalit järjestetään kaikissa Suomen ylioppilaskunnissa joka toinen syksy. HYYssä vaalit järjestetään kuitenkin aina parillisina vuosina, kun muiden ylioppilaskuntien vaalit käydään parittomina vuosina.

Lisätietoja HYYn vaaleista antaa pääsihteeri Katri Korolainen, paasihteeri(at)hyy.fi, p. 0400 816 426
Haastattelupyynnöistä ym. voi olla yhteydessä HYYn tiedottaja Jenni Heikkiseen, tiedottaja(at)hyy.fi, p. 050 543 9609
www.hyy.fi/vaalit

HYY on opiskelijoista koostuva julkisoikeudellinen yhteisö, joka toimii jäsentensä etu-, palvelu- ja kansalaisjärjestönä sekä piirissään toimivien noin 250 järjestön keskus- ja palveluorganisaationa. HYYn edustajisto määrää ylioppilaskunnan raha-asioista, päättää kiinteistöjen ostamisesta ja myynnistä, asettaa ylioppilaskunnan yritystoiminnan päämäärät ja keskeiset tavoitteet sekä valitsee muun muassa Ylioppilaslehden päätoimittajan, ylioppilaskunnan puheenjohtajiston, hallituksen ja pääsihteerin. Uuden edustajiston toimikausi alkaa 1.12.2014 ja kestää kaksi vuotta.

Äänestyspaikat HYYn edustajiston vaalissa

Ennakkoäänestys 29.-30.10. klo 11-17

Keskustakampus, Porthania (Yliopistonkatu 3)
Viikin kampus, Infokeskus (Viikinkaari 11)
Kumpulan kampus, Physicum (Gustaf Hällströmin katu 2a)
Meilahden kampus, Terveystieteiden keskuskirjasto (Haartmaninkatu 4)
Kaisa-talo, Fabianinkatu 30
Varsinainen äänestys 4.-5.11. klo 10-18

Unicafe Ylioppilasaukio, Mannerheimintie 3 C
Yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33
Porthania, Yliopistonkatu 3
Metsätalo, Unioninkatu 40
Kaisa-talo, Fabianinkatu 30
Oppimiskeskus Minerva, Siltavuorenpenger 5 A
Terveystieteiden keskuskirjasto, Haartmaninkatu 4
Physicum, Gustaf Hällströmin katu 2a
Exactum, Gustaf Hällströmin katu 2b
Infokeskus, Viikinkaari 11
Hammaslääketieteen laitos, Kytösuontie 9 HUOM: klo 8-16!
Viikin EE-talo, Agnes Sjöbergin katu 2 HUOM: klo 8-16!

Äänestyspaikat Helsingin ulkopuolella Lahdessa ja Vaasassa ovat auki molempina varsinaisina vaalipäivinä klo 10.00-16.00.
Ympäristöekologian laitos, Niemenkatu 73, Lahti
Oikeustieteellisen tiedekunnan toimitila, Pitkäkatu 28-30, Tammipiha 4.krs., Vaasa