HYY: Edustajistovaalien äänestysprosentti hieman edellisiä vaaleja korkeampi ensimmäisen vaalipäivän jälkeen

18.10.2011

Tiedote 18.10.2011
Vapaa julkaistavaksi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaalien ensimmäisen varsinaisen vaalipäivän jälkeen äänestysprosentti on hieman korkeampi kuin viime vaaleissa vuonna 2009. Edustajistovaaleissa voi äänestää vielä huomenna keskiviikkona Helsingin yliopiston neljällä kampuksella yhteensä 12 äänestyspaikassa ja lisäksi Helsingin yliopiston toimipaikoissa Lahdessa ja Vaasassa.

Äänestäneitä on nyt yhteensä 22,7 prosenttia (6414 äänestänyttä) äänioikeutetuista.
Osuus on neljä kymmenystä suurempi kuin viime vaaleissa vuonna 2009, jolloin äänestysprosentti oli tässä vaiheessa 22,3. Äänioikeutettuja ovat kaikki läsnäoleviksi kirjoittautuneet HYYn jäsenet eli noin 28 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa.

”Vaikka ensimmäinen varsinainen äänestyspäivä on ollut hiljainen, vilkkaan ennakkoäänestyksen ansiosta äänestysprosentti on tällä hetkellä jopa hieman edellisiä vaaleja parempi. Odotamme jännityksellä, miten viimeisenä äänestyspäivänä käy”, ylioppilaskunnan pääsihteeri Katariina Styrman toteaa.

HYYn edustajistovaalien ehdokasmäärä laski tänä vuonna kolmanneksen verrattuna vuoden 2009 vaaleihin, minkä on jo tulkittu tarkoittavan, ettei ylioppilaskuntapolitiikka kiinnostaisi opiskelijoita.
”Kampanjointi on ollut todella aktiivista, ja äänestysprosenttikin näyttää hyvältä. Vaalit ovat tavallista aiemmin syksyllä, ja ehdokasasettelukin päättyi hiukan tavanomaista aikaisemmin, mikä saattoi vaikuttaa ehdokkaiden määrään. Se ei kuitenkaan näytä vähentäneen vaali-intoa ehdokkailta tai äänestäjiltä”, Styrman pohtii.

Edustajistovaaleissa on tänä vuonna ehdolla 617 opiskelijaa. Ehdokkaita on noin kolmasosan vähemmän kuin edellisissä vaaleissa 2009 (908 ehdokasta). Ehdokkaita on asettanut yhteensä 10 ryhmittymää. Vaalirenkaiden ja -liittojen tarkkoihin ehdokasmääriin voi tutustua ylioppilaskunnan vaalisivuilla hyy.fi/vaalit.

Vaalitulos ratkeaa huomenna keskiviikkona 19. lokakuuta. Ääntenlaskentaa seurataan klo 18 alkavissa vaalivalvojaisissa Vanhalla ylioppilastalolla (Mannerheimintie 3). Tilaisuus on kaikille avoin. Ensimmäisiä tietoja ennakkoäänistä saadaan klo 19 jälkeen, ja ääntenlaskenta valmistuu noin klo 22–23.

HYY tiedottaa oman edustajistovaalinsa tuloksista heti keskiviikkoiltana alustavan vaalituloksen selvittyä. Keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalituloksen tarkastuslaskentalautakunnan laskennan valmistuttua 27.10.2011. Edustajistovaalien valtakunnallisesta tuloksesta tiedottaa puolestaan Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL).

Edustajistovaali järjestetään lähes kaikissa Suomen ylioppilaskunnissa joka toinen syksy. Tällä kertaa HYY järjestää vaalinsa muita ylioppilaskuntia aikaisemmin myöhemmin syksyllä järjestettävien yliopiston hallintovaalien takia. Edustajisto valitaan nyt HYYssä poikkeuksellisesti vain vuodeksi, ja jatkossa edustajisto- ja hallintovaalit järjestetään vuorovuosin. HYYssä käydään siis edustajistovaalit myös ensi vuonna.

Lisätietoja HYYn vaaleista antaa pääsihteeri Katariina Styrman, paasihteeri@hyy.fi, p. 0400 816 426 Haastattelupyynnöistä ym. voi olla yhteydessä myös HYYn tiedottaja Jenni Heikkiseen, tiedottaja@hyy.fi, p. 050 543 9609
---

HYY on opiskelijoista koostuva julkisoikeudellinen yhteisö, joka toimii jäsentensä etu-, palvelu- ja kansalaisjärjestönä sekä piirissään toimivien noin 250 järjestön keskus- ja palveluorganisaationa. HYYn edustajisto määrää ylioppilaskunnan raha-asioista, eli mm. noin neljän miljoonan euron vuosittaisesta talousarviosta, päättää kiinteistöjen ostamisesta ja myynnistä, asettaa ylioppilaskunnan yritystoiminnan päämäärät ja keskeiset tavoitteet ja valitsee muun muassa Ylioppilaslehden päätoimittajan, ylioppilaskunnan puheenjohtajiston, hallituksen ja pääsihteerin. Uuden edustajiston toimikausi alkaa 1.12.2011 ja kestää poikkeuksellisesti vain vuoden.