HYY: Kesäopinnoista vauhtia opintoihin

16.07.2013

Kannanotto 15.7.2013. Vapaa julkaistavaksi.

Kesäopinnoista vauhtia opintoihin

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) toivoo yliopistoilta panostusta kesäopiskeluun. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kesätöiden saaminen ei ole missään tapauksessa itsestäänselvyys ja tänäkin kesänä moni korkeakouluopiskelija jää vaille työpaikkaa. HYY muistuttaa siitä, että yli kolmen kuukauden mittaiseksi venyvä kesäloma vailla töitä ja opiskelumahdollisuuksia ei ole opiskelijankaan näkökulmasta toivottava. Vaikka loma onkin monelle vuoden kohokohta, huoli toimeentulosta ja valmistumisesta luo varjon aurinkoisimmankin päivän ylle.

- Mielestämme on tärkeää, että opiskelijalla olisi mahdollisuus suorittaa opintoja, mikäli esimerkiksi kesätyöt jäävät saamatta tai oman alan työkokemusta on mahdotonta kerätä kesällä, kuten esimerkiksi opettajaksi opiskelevien kohdalla on tilanne, hallituksen puheenjohtaja Lauri Koskentausta tähdentää.

Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingin yliopiston opiskelijoilla on monissa tiedekunnissa mahdollisuus suorittaa kirjatenttejä pari kertaa kesässä sekä osallistua Avoimen yliopiston opetukseen.
- Opiskelumahdollisuudet on nykyisellään harvoin suunniteltu siten, että kesä muodostuisi täysipainoiseksi osaksi opiskeluvuotta. Viidennen periodin käyttöönotto voisi olla tähän ratkaisu, ehdottaa Koskentausta.

Ennen suurempaa uudistusta voisi mahdollisuuksia kesäopiskeluun laajentaa esimerkiksi järjestämällä verkkokursseja, lisäämällä tenttiakvaarion käyttöä, mahdollistamalla esseesuorituksia sekä järjestämällä pakollisten, opintoihin helposti pullonkaulan muodostavien kurssien opetusta myös kesäkuukausina.

Kesäopinnot joustavoittavat opintoja ja parhaimmillaan nopeuttavat opintojen suorittamista. Entistä laajempien kesäopiskelumahdollisuuksien tarjoaminen olisi yliopistoille loistava mahdollisuus madaltaa niitä rakenteellisia esteitä, joita tavoiteajassa valmistumiselle tällä hetkellä on ja samalla yksinkertainen keino osallistua talkoisiin työurien pidentämiseksi.

Honkajoella 15.7.2013

Lauri Koskentausta, hallituksen puheenjohtaja

Katri Korolainen, pääsihteeri

Lisätietoa: Elisa Tuomi, hallituksen jäsen – yliopistohallinto, hallinnon opiskelijaedustajat, oikeusturva, puh. 050 3420415, elisa.tuomi(at)hyy.fi