HYY: Keskustakampusta yhdistävät kadut on suljettava autoliikenteeltä

01.10.2012

Kannanotto 1.10.2012

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) vaatii, että Helsingin yliopiston keskustakampuksen keskeisiä yliopistorakennuksia yhdistävät kadut tulisi muuttaa kävelykaduiksi. Katujen sulkeminen lisäisi kampuksen viihtyvyyttä sekä tekisi kävelijöiden ja pyöräilijöiden liikkumisesta vaivattomampaa.

Yliopisto näkyy Helsingin kaupunkikuvassa varsin huonosti, vaikka Helsingin yliopisto on Suomen suurin ja vanhin opinahjo. ”Viihtyisä kävelykatukampus saisi kaupungissa liikkuvat huomaamaan, että täällähän on keskustassa kovatasoinen yliopisto. Näin Helsingin brändi yliopistokaupunkina vahvistuisi”, uskoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Jannica Aalto.

Yliopiston uuden pääkirjaston, Kaisa-kirjaston, avaaminen on aiheuttanut suuria muutoksia keskustakampuksen sisäisiin liikennejärjestelyihin. Pienet, laitoskohtaiset kirjastot on keskitetty yhteen suureen kirjastoon, ja tämän takia kevyt liikenne kirjaston pääsisäänkäynnille Fabianinkadun varrella on lisääntynyt pysyvästi.

HYY vaatiikin, että Helsingin yliopiston keskustakampukselta tulisi sulkea vain kävelykatukäyttöön Aleksanterinkadun ja Kaisaniemenkadun välinen osa Fabianinkatua sekä Unioninkadun ja Fabianinkadun väliset osat Kirkkokatua ja Yliopistonkatua. Fabianinkadulta voisi edelleen poistua tunnelista Kaisaniemenkadulle.

”Osa Fabianinkatua oli pääkirjaston rakennustöiden vuoksi suljettuna yli vuoden ajan, eikä Helsingin liikenne siitä solmuuntunut”, Jannica Aalto muistuttaa. ”Autojen käytöstä poistuvalle tieosuudelle voisi sijoittaa kampukselle kovasti kaivattuja pyöräparkkeja sekä viihtyisyyttä lisääviä penkkejä ja istutuksia. Yliopistolaiset voisivat tehdä kaduista osan elävää ja yhteisöllistä kampusta", Aalto visioi.

HYY kysyy ennen kunnallisvaaleja jokaiselta kunnallisvaaliehdokkaalta, sitoutuvatko he autottoman keskustakampuksen edistämiseen ja kahteen muuhun opiskelijoille tärkeään tavoitteeseen. Ehdokkaiden mielipiteet voi lukea osoitteesta: www.hyy.fi/aloitteet.

HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA
Jannica Aalto
Hallituksen puheenjohtaja

Katri Korolainen-Virkajärvi