HYY: Leipäjonoista eroon perusturvaa parantamalla

13.05.2011

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on huolissaan aikeista ajaa Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö -yhdistyksen ruuan ja vaatteiden jakelupiste pois Helsinginkadulta Kalliosta. HYY katsoo, että leipäjonojen häätäminen vie keskustelua ratkaisuista väärään suuntaan. HYYn mielestä yhteiskunnan on pureuduttava määrätietoisesti köyhyyden syihin perusturvaa kehittämällä. ”Hursti tekee arvokasta työtä. Niin kauan kuin leipäjakelua tarvitaan, ei auttamista tai avun äärelle pääsemistä pidä hankaloittaa siirtämällä jakelua syrjään”, sanoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäki.

HYY ei hyväksy leipää jonottavien leimaamista häiriköiksi. Monelle opiskelijalle köyhyys on arkea ja he joutuvat turvautumaan Hurstin yhdistyksen apuun riittämättömän toimeentulon vuoksi. Hursti järjestää myös kerran kuussa erikseen opiskelijoille suunnatun ruuanjakelun, jossa käy noin pari sataa opiskelijaa. Ylioppilaskunta kokee, että asukkaiden vaatimukset leipäjonon häätämisestä suvaitsevaisuudestaan tunnetusta Kalliosta kuvastavat arvojen koventumista. Toiminnanjohtaja Heikki Hurstin mukaan leipäjonoissa esiintyy häiriöitä hyvin vähän.

Ongelmien siivoaminen pois näköpiiristä ei ole ratkaisu. HYY vaatii tukimuotojen yhtenäistämistä ja perusturvan kehittämistä vastikkeettoman ja elämiseen riittävän perustulon suuntaan. Perustulo loisi turvaa ja kannustaisi työntekoon suhdannevaihteluissa ja epätyypillisten työsuhteiden yleistyessä. ”Tuloerot kasvavat Suomessa voimakkaasti. Yhteiskunnassa on yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole varaa ruokaan. Miksi haluamme vain lakaista ongelmat pois näkyvistä sen sijasta, että keskittyisimme ratkaisemaan ne?” kysyy Pihlajamäki.

Helsingissä 12.5.2011

HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA

Leena Pihlajamäki

Hallituksen puheenjohtaja