HYY: Metropolialue tarvitsee yhtenäistä asuntopolitiikkaa

22.08.2011

Kannanotto 22.8.2011

Vapaa julkaistavaksi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) vaatii metropolialueelle yhtenäistä, järkevämpää asuntopolitiikkaa, joka parantaisi myös pienituloisten ja yksinasuvien mahdollisuuksia järjestää asumisensa pääkaupunkiseudulla. ”Nykytilanne, jossa kunnat kilpailevat hyvistä veronmaksajista, johtaa metropolialueella kapeakatseiseen asuntopolitiikkaan. Kun päättäjät eivät ajattele kokonaisuutta, ovat taloudellisesti heikossa asemassa olevat, kuten opiskelijat, ensimmäinen taho joka kärsii”, toteaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäki. Yksi oire huonosta asuntopolitiikasta on tämän syksyn historiallisen huono opiskelija-asuntotilanne.
Metropolialueen ongelma on kohtuuhintaisten pienten asuntojen puute. Asumisen kalleudesta on muodostunut krooninen ongelma työvoiman saatavuudelle. Esimerkiksi ympäristöministeriön raportista Valtiovallan rooli 2010-luvun asuntomarkkinoilla selviää, että pula kohtuuhintaisista asumisratkaisuista pääkaupunkiseudulla muodostaa uhan paitsi metropolialueen, myös koko maan talouden kasvulle ja kansainväliselle kilpailukyvylle.

HYY peräänkuuluttaa järkevämpää, vuokra-asumisesta nykyistä enemmän suosivaa kaavoituspolitiikkaa.

HYY onkin huolissaan siitä, että uudisasuntotuotanto on viime vuosina keskittynyt vahvasti omistusasuntoihin vuokra-asuntojen kustannuksella. Myös toimitiloja on kaavoitettu epärealistisen paljon ja osin taantuman seurauksena niitä on runsaasti tyhjillään. Opiskelijoiden lisäksi esimerkiksi palveluala kärsii, kun jopa keskipalkkaisilla aloilla työskentelevien on haastavaa järjestää asumisensa Helsingin seudulla.

On ymmärrettävää, että jokainen kunta haluaa varmistaa, että tarjolla on myös suurempia asuntoja. Kilpailu hyvätuloisista asukkaista johtaa kuitenkin siihen, ettei metropolialueelle kaavoiteta asuntoja aidon tarpeen pohjalta ja vastuu pienituloisemmista veronmaksajaryhmistä unohtuu. ”Ei asuntoja voi rakentaa vain niille, joita kuntaan halutaan. Esimerkiksi Helsingissä yhden tai kahden hengen asuntokuntia on 80 prosenttia kaikista ja helsinkiläiskodissa asuu keskimäärin 1,9 asukasta”, korostaa Pihlajamäki.

HYY katsoo, että nykyiset keinot tilanteen ratkaisemiseksi ovat riittämättömiä ja kannattaa metropolialueen yhdistämistä. ”Yhdessä metropolikunnassa myös asuntopolitiikkaa voitaisiin suunnitella kokonaisuutena. Yhtenäisellä verotuksella vastuu seudun elinvoimaisuudesta jakautuisi tasaisemmin”, Pihlajamäki pohtii. HYY vaatiikin metropolialueen yhdistämistä tarvittaessa valtion pakkokeinoin.
HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA

Leena Pihlajamäki

hallituksen puheenjohtaja

Lisätietoja:

hallituksen jäsen Silva Loikkanen, 050 576 5073, silva.loikkanen@hyy.fi

sosiaalipoliittinen sihteeri Sofia Lindqvist, 050 543 9605, sofia.lindqvist@hyy.fi

hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäki, 050 543 9610, leena.pihlajamaki@hyy.fi