HYY: Opetuksen laatu varmistettava yliopiston säästöohjelmasta huolimatta

17.09.2015

Helsingin yliopisto julkisti eilen 16.9.2015 hallitusohjelman leikkausten vaikutukset yliopiston talouteen.

Luvut ovat järkyttäviä. Helsingin yliopistoon kohdistuvat leikkaukset ovat yliopiston arvion mukaan 106 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Yliopiston hallitus pyrkii säästämään yhteensä 86 miljoonaa euroa, mikä merkitsee enintään 1200:n – eli joka seitsemännen – työntekijän vähentämistä.

Koska yli puolet Helsingin yliopiston työntekijöistä on opetus- ja tutkimustehtävissä, henkilöstövähennys osuu myös heihin. Se vaikuttaa väistämättä tiedekuntien ja laitosten mahdollisuuksiin järjestää opetusta, huolehtia opintojen sujuvuudesta ja tehdä laadukasta tutkimusta.

Yliopiston hallituksen puheenjohtaja Jaana Husu-Kallio vakuutti onneksi heti säästöjen suuruuden tultua julki, että yliopiston tärkein tavoite on opetuksen ja tutkimuksen laadun säilyttäminen. Opiskelijaedustajilla yliopiston hallinnossa – niin hallituksessa, kollegiossa, tiedekunnissa kuin laitoksillakin – on nyt äärimmäisen tärkeä tehtävä olla mukana päätöksenteossa ja huolehtia siitä, etteivät säästöt osu julmimmin opetukseen ja opiskelijoiden asemaan. Päätöksenteon avoimuutta ja siitä tiedottamista koko yliopistoyhteisölle ei saa laiminlyödä.

Ylioppilaskunnan ja yliopiston tulee yhdessä varmistaa, että opinnot on säästöistä huolimatta mahdollista suorittaa sujuvasti kaikissa tiedekunnissa ja oppiaineissa. Opiskelijayhteisön ja ylioppilaskunnan tulee olla aktiivisia yhteistyön rakentajia ja keskustelijoita.

Varainhankinnan kehittämisen lisäksi yliopisto pyrkii kasvattamaan kansainvälisen tutkimusrahoituksen määrää sekä yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tulevissa kärkihankkeissa on varattu rahoitusta digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen: http://goo.gl/tvJt5p. Opetukseen kohdistuvien säästöjen paikkaamiseksi, kärkihankerahoitus olisi Helsingin yliopistolle välttämätön.

– Säästöjä tehtäessä on huolehdittava, että opetuksen laadusta ei tingitä ja opintojen suorittamista ei vaikeuteta. Vain siten voidaan varmistaa, että viidenkin vuoden päästä Helsingin yliopistosta valmistuu maistereita, joille on tilausta työelämässä ja jotka voivat tehdä uraa tiedeyhteisössä, muistuttaa HYYn hallituksessa koulutuspolitiikasta vastaava Hanna Piitulainen.

Hanna Piitulainen, HYYn hallituksen jäsen
hanna.piitulainen (at) hyy.fi