HYY: Opintolainasta riskittömämpi

15.05.2012

Kannanotto 15.5.2012

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) vaatii, että opintolainaa kehitetään riskittömämmäksi. Opintolainan takaisinmaksun tulee alkaa vasta kun opiskelija valmistuttuaan saavuttaa riittävän tulotason. Lainaa tulisi myös saada nostaa takautuvasti. Opintolainan ottamisesta ei kuitenkaan saa tehdä pakollista, ja opintotuen tulee jatkossakin säilyä opintorahapainotteisena.

"Moni opiskelija jättää lainan nostamatta epävarmojen tulevaisuudennäkymien takia. Haluamme että opintolainan nostamisesta tehdään niin riskitöntä että se on opiskelijalle todellinen vaihtoehto", toteaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Jannica Aalto.

Nykyisessä talous- ja työllisyystilanteessa nuorena velkaantuminen tuntuu tarpeettomalta riskiltä. Opintolainan jättävätkin nostamatta erityisesti sellaisten alojen opiskelijat, joilla työllistyminen on epävarmaa. HYY kannattaakin mallia, jossa opintolainaa maksetaan takaisin vasta, kun tietty tulotaso valmistumisen jälkeen on saavutettu. Tämä opintolainamalli on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Toinen tärkeä uudistus olisi mahdollisuus nostaa opintolainaa myös takautuvasti, mikä antaisi opiskelijalle mahdollisuuden itse päättää milloin hän käyttää tarjottuja tukia. Näin opiskelija voisi nostaa myös edellisiltä vuosilta käyttämättä jäänyttä lainaa.

"Elämäntilanteet ja rahan tarve vaihtelevat opintojen aikana. Takautuvasti nostettava opintolaina voisi auttaa yllättävissä tilanteissa ja antaa mahdollisuuden esimerkiksi keskittyä gradun tekoon, kun samaan aikaan ei tarvitsisi tehdä töitä. Tämä voisi myös nopeuttaa valmistumista", pohtii Aalto.

HYY näkee, että koko sosiaaliturvajärjestelmää on kuitenkin yksinkertaistettava siirtymällä perustuloon. HYY toivookin, että valtiohallinnossa selvitettäisiin laajasti eri perustulomallien vaikutuksia, jotta keskustelu perustulosta voisi siirtyä unelmista kohti toteutuskelpoisia ratkaisuja.

Helsingissä 15.5.2012

Jannica Aalto, HYYn hallituksen puheenjohtaja
Katariina Styrman, pääsihteeri

Lisätietoa: Heidi Vesterinen, hallituksen jäsen, 050 325 9175, heidi.vesterinen(at)hyy.fi