HYY: Opintotuen rajaus ei kannusta nopeampaan valmistumiseen

19.03.2013

Kannanotto 18.3.2013 Vapaa julkaistavaksi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) vastustaa opintotukeen kaavailtuja uudistuksia, jotka rajaisivat entistä tiukemmin aikaa, jolloin opintotukea voi nostaa tai muuttaisivat tuen entistä enemmän lainapainotteiseksi. HYY osallistuu 20.3. muiden opiskelijajärjestöjen kanssa Helsingissä järjestettävään suurmielenosoitukseen nykymuotoisen opintotuen säilyttämisen puolesta.

Kevään mittaan on väläytelty muun muassa 5+1-mallia, jossa kaikki tukikuukaudet pitäisi käyttää tasan viidessä vuodessa ja sen jälkeen saisi vain lainaa. Mallia on perusteltu opintojen nopeuttamisella. HYY huomauttaa, että käytännössä tutkinnon suorittaminen viidessä vuodessa voi olla hankalaa lukuisista syistä, kuten opintojen järjestelyjen tai alan vaihdon takia. Tällöin valmistumista ei auta, jos tukikuukaudet pitää kaikki käyttää viiden vuoden sisällä. Tukikuukausien määrä on jo nyt rajallinen: tukea voi nostaa enintään 55 kuukauden ajan.
- 5+1-malli ei sovi tukimuodoksi korkeakouluopiskelijoille, sillä opinnot korkeakoulussa vaativat joustavuutta. Opiskelijan omalle harkinnalle on jäätävä tilaa, jotta opiskelijalla on mahdollisuus esimerkiksi tehdä opintojen ohella pitempiä harjoittelujaksoja, sanoo HYYn hallituksen  puheenjohtaja Lauri Koskentausta.

Tällä hetkellä Suomen hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että opintotuki sidotaan indeksiin 1.9.2014. Opintotuki on nyt ainoa sosiaalietuus, jota ei ole sidottu indeksiin.
- Haluamme, että lupauksista pidetään kiinni. Emme siis vaadi kuuta taivaalta vaan sitä, ettei opiskelijan asemaa huononneta, Koskentausta toteaa.

HYY muistuttaa myös, että opintotukea on muutettu viimeksi vuonna 2011.
- Nyt riittää venkoilu: Opintotukeen tehtyjen muutosten todelliset seuraukset eivät ehdi edes toteutua ennen kuin seuraavaa muutosta jo suunnitellaan. Nyt olisikin tärkeää keskittyä tarjoamaan opiskelijoille mahdollisimman laadukkaat tutkinnot ja tukea vastavalmistuneiden työllistymistä. Näin voitaisiin oikeasti parantaa nuorten työllisyyttä ja pidentää työuria.

Lauri Koskentausta, HYYn hallituksen puheenjohtaja
Katri Korolainen, HYYn pääsihteeri

Lisätietoja: Tiina Parkkinen, HYYn hallituksen jäsen 050 325 9175, tiina.parkkinen(at)hyy.fi