HYY: Paperittomien terveyspalvelut turvattava

25.11.2013

Kannanotto 25.11.2013. Vapaa julkaistavaksi

HYY vaatii, että Suomen on turvattava maassamme ilman oleskelulupaa tai sairausvakuutusta oleskeleville "paperittomille" henkilöille maksuttomat terveyspalvelut.

"Kyseessä on solidaarisuus- ja ihmisoikeuskysymys, joka koskettaa myös kansainvälisiä yliopisto-opiskelijoita sekä ulkomailta tulevia tutkijoita, sillä heistä osa irtisanoo sairasvakuutuksensa taloudellisista syistä vielä oleskellessaan Suomessa", sanoo hallituksen jäsen Nelli Nurminen

Empiiristä näyttöä siitä, että maksuttomien terveyspalveluiden tarjoaminen houkuttelisi lisää paperittomia maahan, ei ole. Paperittomia arvioidaan olevan Suomessa niin vähän, että heidän terveyspalveluidensa turvaamisen taloudellinen merkitys on erittäin pieni. Lisäksi vailla terveydenhuoltoa maassa oleskelevat saattavat sairastaa infektiotauteja ja siten uhata myös suomalaisten terveyttä.

Kunnat ovat velvollisia tarjoamaan kiireellistä hoitoa henkeä uhkaavissa tapauksissa myös paperittomille. Kuitenkaan paperittomat eivät saa Suomessa hoitoa vakaviin sairauksiin, kuten diabetekseen tai HIV-infektioon, jotka Suomessa hoidetaan kiireettömillä vastaanottokäynneillä.

"Paperittomien terveyspalveluiden turvaaminen ei välttämättä edellytä lakimuutosta: Terveydenhuoltolain kiireellistä hoitoa koskevan pykälän tulkintakäytännön muuttaminen oikeudenmukaisemmaksi saattaisi riittää", pohtii hallituksen puheenjohtaja Lauri Koskentausta

HYY juhlii 26. marraskuuta 145. vuosijuhlaansa ja tukee vuosijuhlalahjaksi saamillaan varoilla Helsingissä toimivan paperittomien klinikan toimintaa.

Helsingissä 25.11.2013

Lauri Koskentausta, HYYn hallituksen puheenjohtaja