HYY: Sallittaisiinko vappu, jos se keksittäisiin nyt?

30.04.2012

Kannanotto 30.4.2012

Kaupunkikulttuuri ja oikeus oleskella kaupunkitilassa kuuluvat kaikille kaupunkilaisille, muistuttaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY). “Nyt vappuna ihmiset ottavat kaupunkitilan omakseen”, iloitsee HYYn hallituksen puheenjohtaja Jannica Aalto. Tällöin on kaikille oltava kaupungissa tilaa ja kaupunkilaisilla suvaitsevaisuutta. “Vappuna kaikenlaiset ihmiset kokoontuvat yhdessä iloitsemaan. Toivon, että muissakin kaupunkitapahtumissa oltaisiin yhtä suvaitsevaisia ja yhteisöllisiä”, Aalto jatkaa.

Kaupunki on kodikas, kun jokaisella on mahdollisuus tehdä siitä omannäköisensä. Tällaista Helsinkiä luodaan paljolti asukkaiden itse järjestämillä tapahtumilla, esimerkiksi kaupunginosafestivaaleilla tai yleisinä juhlapäivinä, kuten vappuna. Helsingin kaupungin tuleekin tukea sitä, että kaupunkilaiset itse lisäävät kaupungin viihtyisyyttä. Viime aikoina asiassa on edetty hyvään suuntaan, kun Helsingin kaupunki on ottanut käyttöön byrokratiaa vähentäneen sähköisen tapahtumailmoituslomakkeen.

Käytännöissä on kuitenkin vielä parantamisen varaa. Esimerkiksi kaupungin hallinnoimien tapahtuma-alueiden vuokrat on usein hinnoiteltu tapahtumien järjestäjien ulottumattomiin. “Tapahtumat rikastuttavat kaupunkia vuokrasta saatua rahaa enemmän”, Aalto kiteyttää.

Elävä kaupunkikulttuuri luo viihtyisyyttä ja kodikkuutta sekä lisää Helsingin vetovoimaa. Hulluiltakin kuulostavista tempauksista saattaa kehittyä kaupunkilaisten vuoden kohokohtia. Helsingin kaupungin ja helsinkiläisten kannattaakin suhtautua avoimesti ja suvaitsevaisesti uusiin kaupunkitapahtumiin, eikä kieltää niitä kokeilematta.

”Sallitaisiinko vappu, jos se keksittäisiin nyt?” Jannica Aalto kysyy.

HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA

Jannica Aalto, hallituksen puheenjohtaja

Katariina Styrman, pääsihteeri

Lisätietoja: hallituksen jäsen Hanna Hannus, hanna.hannus(at)hyy.fi, puh. 050 576 5073

Ylioppilaiden vapun vastaanotto Ullanlinnanmäellä 1.5. klo 9 alkaen.