HYY seuraa oppimiskeskus Aleksandrian öisen aukiolon muutoksia

08.10.2013

Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskuksen johtokunta on käsitellyt syksyn aikana oppimiskeskus Aleksandrian yökäytön tulevaisuutta. Nykyisin osaa Aleksandrian tiloista on ollut mahdollista käyttää öisin ja viikonloppuisin aukioloaikojen ulkopuolella henkilökohtaisella magneettiavaimella. Erityisesti kesällä yökäyttö on ollut vartijaraporttien mukaan erittäin vähäistä ja turvallisuutta vähentäviä ongelmatilanteita on öisin ollut verrattain paljon. Raporttien mukaan käyttö on ollut erityisen vähäistä 02-07 välisenä aikana. Keskusteluissa on pyörinyt mahdollisuus sulkea tilat puolenyön ja aamukuuden välillä. HYY on pitänyt tärkeänä ottaa huomioon monien kurssitehtävien palautusaikojen loppuvan keskiyöllä, jolloin tilan olisi hyvä olla auki sitä pidempään. Johtokunta päätti kokouksessaan, että Aleksandrian yökäytöstä voidaan luopua osittain, mutta tarkkoja kellonaikoja ei lyöty lukkoon.

HYY on johtokunnan opiskelijajäsenen avulla vaatinut, että Helsingin yliopiston kaltainen huippuyliopisto tarjoaisi mahdollisuuden opiskella jossain myös öisin. Erilaisten elämäntilanteiden (esimerkiksi kaverilla majoittumisen, perheenlisäyksen tai rauhattoman asunnon) vuoksi opiskelijalla voi olla aito väliaikainen tarve päästä rauhalliseen tilaan opiskelemaan kellon ympäri. Vaikka Aleksandrian yökäyttöä päätettäisiinkin supistaa, olisi jokin tila oltava opiskelijoiden käytettävissä. On myös erityisen tärkeää, että tällaisesta tilasta sekä tilojen mahdollisista muutoksista viestitään selkeästi ja riittävästi. Johtokunnan kokouksessa suhtauduttiin myönteisesti mahdollisuuteen järjestää korvaava tila ympärivuorokautiseen käyttöön.

Myöhemmissä keskusteluissa Tila- ja kiinteistökeskuksen johtoportaan kanssa HYY on kuullut lupaavilta kuulostavia ajatuksia siitä, että Aleksandrian olisi mahdollista olla auki klo 01:een asti aiemmin pöydällä pyörineen klo 24:n sijaan. Myös korvaava tila ollaan valmiita järjestämään, mutta sen sijaintia on vasta alettu pohtia. Joka tapauksessa lähtökohtana on, että korvaava koko yön auki oleva tila on olemassa silloin, kun Aleksandrian yökäyttöaika lyhenee. Näillä näkymin oppimiskeskus Aleksandria on kuitenkin tuttuun tapaan käytettävissä kellon ympäri tämän syksyn ajan. HYY haluaa varmistaa, että opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella joustavasti, tehokkaasti ja turvallisesti kaikissa elämäntilanteissa ja opintojen vaiheissa.

Lisätietoja: hallituksen varapuheenjohtaja Elina Mattero, elina.mattero@hyy.fi