HYY tukee henkilökunnan adressia: Vartiointiyhtiö G4S ulos yliopistolta

20.02.2015

Helsingin yliopisto on valitsemassa uutta toimittajaa turvallisuuspalveluilleen. Tällä hetkellä palveluita tarjoaa ylikansallinen vartiointiyhtiö G4S, joka on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin Israelin sotilasmiehityksen alla olevalla Länsirannalla.

Loppuvuodesta 2013 HYY:n edustajisto päätti selvittää ja lopettaa kaikki taloudelliset yhteytensä
Länsirannan laittomiin siirtokuntiin. Toukokuussa 2014 Yliopiston henkilökunta julkaisi adressin
jossa pyydetään yliopiston hallintoa luopumaan yhteistyöstä G4S:n kanssa. Adressin allekirjoitti mm. Helsingin yliopiston tieteentekijät ry.

G4S toimittaa muun muassa laitteistoja ja palveluita:

1) Israelin vankilajärjestelmälle miehitetyllä Länsirannalla. Israelin vankilajärjestelmän piirissä tapahtuu muun muassa kidutusta, pitkäaikaisia vangitsemisia ilman oikeudenkäyntiä sekä alaikäisten ja lasten vangitsemisia.1

2) Israelin siirtokunnille miehitetyllä Länsirannallla. Siirtokunnat ovat laittomia kansainvälisen oikeuden silmissä.2

Euroopassa muunmuassa Oslon yliopisto, Bergenin yliopisto, King's College London sekä Southamptonin yliopisto ovat jättäneet solmimatta sopimuksia G4S:n kanssa. Kansainvälisistä uutisista viimeisimpänä Bill ja Melinda Gatesin säätiö (40,2 mrd dollarin portfolio) sekä Yhdysvaltojen Yhdistynyt Metodistikirkko (yli 20 mrd dollarin portfolio) ovat päättäneet vetää kaikki investointinsa pois G4S:stä.

Helsingin yliopiston strategian mukaan yliopisto toimii aktiivisesti ihmiskunnan hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta ja kantaa vastuunsa yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Deadline halukkaiden turvallisuuspalvelutarjoajien ilmoittautumiseen valintamenettelyä varten oli 12.1.

Nyt kun uuden vartiointiyrityksen valintaprosessi on käynnissä, HYY yhtyy henkilökunnan kehotukseen: Pyydämme, että Helsingin yliopisto ei solmi G4S:n kanssa uutta sopimusta lokakuussa loppuneen sopimuksen tilalle ja lopettaa kaikkien palveluiden ostamisen G4S:ltä.

Lähteet:

1. http://whoprofits.org/sites/default/files/WhoProfits-PrivateSecurity-G4S.pdf

2. http://www.ohchr.org/Documents/HRBodies/HRCouncil/RegularSession/Session19/FFM/FFMSettlements.pdf