HYY tukee kulttuuria jatkossakin

26.04.2013

Mielipidekirjoitus, julkaistu Helsingin Sanomissa 26.4.

Helsingin  Sanomien uutisissa 23. ja 25.4. Vanhalla ylioppilastalolla harjoittelevat kuorot ja erinäiset kulttuuritoimijat kritisoivat HYYn hallituksen suunnitelmia Vanhan suhteen. Närkästys on ymmärrettävää, mutta syytökset kulttuurin väheksymisestä mielestämme liioiteltuja. HYY arvostaa suuresti järjestöjään ja ymmärtää hyvin niiden kulttuurihistoriallisen arvon. Oli lopullinen päätös mikä tahansa, Vanhalla pitkään ilmaiseksi harjoitelleita musiikkijärjestöjä ei suinkaan häädetä. Ne saavat edelleen harjoitella Vanhalla, tosin nykyistä rajoitetummin ja HYYn hallitus on alusta asti pyrkinyt yhteistyössä järjestöjen kanssa etsimään muita harjoittelutiloja. Järjestöt voivat myös halutessaan vuokrata Vanhalta harjoitustilaa samoilla ehdoilla kuin muutkin HYYn järjestöt. Tilojen lisäksi HYY tukee musiikkiorganisaatioita rahallisesti.

Vanhalla ylioppilastalolla on ollut liiketoimintaa jo vuosikymmeniä. Kuten kaiken HYYn liiketoiminnan, sen tavoitteena on tuottaa rahaa opiskelijoiden palveluun, edunvalvontaan ja ylioppilaskunnan järjestöjen tukemiseen. Valitettavasti se, että Vanhan musiikkisali on neljänä iltana viikossa varattu musiikkijärjestöille, tekee talon vuokraamisesta hyvin hankalaa. Mitä tahansa bisnestä taloon ei nytkään haluta, vaan siellä pitää edelleen olla mahdollista järjestää esimerkiksi akateemisia juhlia ja monenlaisia tapahtumia.

HYYllä on noin 28000 jäsentä ja nykyisten opiskelijoiden palveleminen on ylioppilaskunnan ensisijainen  velvollisuus. Ylioppilaskunnan piirissä toimii noin 250 järjestöä, näiden joukossa kymmeniä erilaisia kulttuurijärjestöjä. HYYn tulee taata  näille kaikille mahdollisimman hyvät mahdollisuudet toimia.

HYYn toiminta kustannetaan liiketoiminnan voitoilla ja opiskelijoiden maksamilla jäsenmaksuilla. Jos liiketoiminta ei tuota riittävästi, ainoina vaihtoehtoina on karsia toimintaa tai nostaa jäsenmaksua. Jäsenmaksua on jo viime vuosina korotettu ja henkilöstöä vähennetty. Nyt HYYn edustajisto on omistajastrategiassaan määritellyt, että liiketoiminnasta halutaan parempaa voittoa. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei Vanhan toiminta voi jatkua tappiollisena. Siksi on tehtävä valintoja, jotka ovat mahdollisimman oikeudenmukaisia koko jäsenistölle ja järjestökentälle.

Lauri Koskentausta
hallituk­sen puheenjohtaja