HYYn edustajistovaaleissa poliittinen Maailmanpyörä ohitti ainejärjestöläisen HYALin

07.11.2018

Tiedote, 7.11.2018

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit ovat päättyneet. Vaalien äänestysprosentti on 33,26. Edellisvaalien äänestysprosentti vuonna 2016 oli 31,61. Toista kertaa sähköisenä järjestettyjen vaalien äänestys järjestettiin 31.10.-2.11. ja 5.-7.11.

HYYn Vihreiden ja Sitoutumattoman vasemmiston muodostama Maailmanpyörä vaalien voittajaksi

Vaalien voittajaksi nousi Maailmanpyörä, joka koostuu HYYn Vihreistä ja Sitoutumattomasta vasemmistosta. Renkaan paikkamäärä on nyt yhteensä 20, josta HYYn Vihreiden paikkamäärä on 11 ja Sitoutumattoman vasemmiston yhdeksän. Vihreät nostivat paikkamääräänsä kahdella ja Sitoutumaton vasemmisto yhdellä paikalla.

Paikkamääräänsä HYYn edustajistossa eniten nostivat Maailmanpyörän lisäksi ruotsinkielisistä osakunnista ja ainejärjestöistä koostuva Svenska Nationer och Ämnesföreningar, joka nosti paikkamääräänsä kolmesta paikasta kuuteen edustajaan.

Maailmanpyörän jälkeen toiseksi eniten paikkoja sai ainejärjestöläisten muodostama HYAL, joka säilyi suurimpana sitoutumattomana ryhmänä 16 paikallaan. Eläinlääketieteen, farmasian, hammaslääketieteen, lääketieteen ja oikeustieteen ainejärjestöjen muodostama HELP pysyi yhdeksässä paikassa. Osakuntien vaalirenkaan paikkamäärä on vaalituloksen jälkeen neljä paikkaa.

Ainejärjestöläisten muodostama HYAL on ollut koko 2010-luvun edustajistovaalien suurin vaalirengas Maailmanpyörän pitäessä kakkossijaa.

Osa yleispoliittisista ryhmistä jäi paikatta

Edustajiston poliittisina ryhminä säilyvät HYYn Vihreiden ja Sitoutumattoman Vasemmiston lisäksi Edistykselliset, jonka muodostavat Kokoomuksen opiskelijat neljällä paikallaan ja Keskustaopiskelijoiden Keskeiset yhdellä paikallaan.

Opiskelijoiden sosialidemokraattinen yhdistys OSY putosi edustajistosta menetettyään kaksi paikkaansa. Muut poliittiset ryhmät, eli Perussuomalainen vaaliliitto, Liberaalinen vaaliliitto ja Piraatit jäivät ilman paikkoja. Näillä ryhmillä ei ole myöskään paikkoja nyt istuvassa edustajistossa. Myös vaaleihin uutena poliittisena vaalirenkaana ehdokkaita asettanut Sinisten ja Kristillisdemokraattien muodostama Vapauden puolesta jäi ilman paikkoja.

Vaalien ääniharavat

Vaalien ääniharavia olivat Sebastian Österman HYYn Vihreistä 143 äänellä ja seuraavaksi eniten ääniä saanut Jessika Isomeri HYAL Kumpula -listalta 100 äänellä. Österman valittiin HYYn edustajistoon vuonna 2016. Isomeri valitaan edustajistoon uutena edustajana.

Ehdokasmäärät pysyivät lähes samoina

Ehdokkaita vaaleissa oli 591. Edellisissä vaaleissa vuonna 2016 ehdokasmäärä oli 597.

Vaaleihin ehdokkaita asetti 11 rengasta, joista osa tulee todennäköisesti toimimaan edustajistossa useampana erillisenä ryhmänä. HYYn vaaleihin osallistuvat ryhmät ovat taustoiltaan erilaisia: osa ryhmistä on sitoutumattomia ainejärjestöläisiä tai osakuntalaisia ryhmiä ja osa yleispoliittisia ryhmiä.

Edustajistovaaleissa valitaan ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, 60-henkinen edustajisto. Äänioikeutettuja olivat HYYn jäsenet eli noin 26 000 Helsingin yliopiston opiskelijaa. Edustajisto käyttää ylintä päätösvaltaa HYYssä, ja päättää muun muassa ylioppilaskunnan miljoonien eurojen talousarviosta, suurista linjoista liittyen ylioppilaskunnan piirissä oleviin järjestöihin, yliopistoon ja yhteiskuntaan, sekä ylioppilaskunnan omistaman yrityskonserni HYY Yhtymän liiketoimintojen suunnasta. Lisäksi edustajisto valitsee HYYn hallituksen ja puheenjohtajiston sekä Helsingin yliopiston hallituksen opiskelijajäsenet.

Vaalitulos sekä aiempien vuosien tulokset löytyvät osoitteesta http://vaalitulos.hyy.fi

Tulos

Maailmanpyörä 20 (+3)
HYAL 16 (-2)