HYYn hallituksen varapuheenjohtajan Heikki Luodon vappupuhe

02.05.2012

HYYn hallituksen varapuheenjohtajan Heikki Luodon vappupuhe Ullanlinnanmäellä 1.5.2012

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta toivottaa hyvää huomenta kaikille vapun juhlijoille!

Vietin ensimmäisen vappuni Helsingissä viisi vuotta sitten. Sinä vappuna minulle tapahtui jotain, jota edelleen mietin ja josta aion nyt teille puhua. Tapaus sai minut miettimään, mistä vapussa onkaan oikeastaan kyse.

Kevät oli alkanut, kuten vappuun kuuluu. Istuimme opiskelukavereiden kanssa yhdessä Tuomiokirkon portailla. Hetken istuskeltuani viereeni istui tuntematon mies. Hän oli eräs kiinalainen. Hän oli saapunut Suomeen vapun aattona. Matkaaja kysyi minulta: " Hi! Can you tell me what´s happening here?" Tarjosin hänelle oluen ja jäin miettimään vastausta kysymykseen. Itseasiassa miietin edelleen vastausta tuohon kysymykseen.

Ensimmäiseksi minulle työläisperheen lapsena tuli mieleen vastaus: "Today is vappu which is labour´s day." Ajattelin vappua perinteisenä työväen juhlana. Vastaus ei kuitenkaan ollut mielestäni riittävä kuvaamaan vappua. Olihan Senaatintori vappuaattona täynnä haalareiden eri värejä ja valkoisia lakkeja, joissa lyyrat kimaltelivat..Lisäsin vastaukseeni: "Vappu is also student´s festival." Olinhan itsekin tuolloin ensimmäistä vuotta yliopistolaisena viettämässä vappua.

Med de här två meningarna försökte jag alltså förklara för en nykomling vad Vappen är och varför vi firar den. Arbetarnas och studenternas fest. Medan vi talade var det som om något förändrades. Valborgsandan hann ifatt mannen, som bara en kort stund tidigare anlänt till Finland. Vappen blev även hans fest.
Jag vet inte om mannen verkligen förstod innebörden av Vappen, eller varför den firas. Jag tror att det viktigaste för honom var att han [tauko], som helt utomstående [tauko], fick ta del av vår fest. Vi tillbringade några timmar tillsammans, innan han fortsatte på egna vägar.

Nykyään kuulee paljon puhetta, jossa hyljitään maamme ulkopuolelta tulevia. Puhetta, joissa ei haluta ottaa ulkopuolisia mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Moni maahamme tulevista ulkomaalaisista kysyy samaa kuin tämä kiinalainen: "What is going on here?" Te, hyvät ystävät, olette niitä, joiden tulee vastata tuohon kysymykseen. Se on minun pyyntöni teille.
Vapussa on kyse muiden mukaan ottamisesta. Otetaan siis kaikki mukaan talkoisiin, joissa Suomesta rakennetaan kaikille yhä parempi maa elää ja asua.

Hyvät ystävät! Nostakaamme malja vapulle!