Joukkoliikenne ja äänestysikäraja puhuttivat vaalipaneelissa

23.10.2012

Eilen Vanhalla ylioppilastalolla pidetty Opiskelijoiden vaalipaneeli keräsi hyvin osanottajia. Pääkaupunkiseudun ylioppilas- ja opiskelijakuntien yhdessä järjestämä paneeli keskittyi etenkin nuorille ja opiskelijoille tärkeisiin kaupunkikysymyksiin. Illan aikana järjestettiin kaksi keskustelua eri teemoista, minkä lisäksi paikalla oli paljon nuoria kunnallisvaaliehdokkaita. Perinteisiä vaalitenttien kliseitä pyrittiin välttämään; kunkin ehdokkaan piti aluksi esittää runo- tai rap-esitys unelmiensa Helsingistä. Nokkelat sanailut saivatkin yleisöltä useamman kerran raikuvat aplodit.

Ensimmäinen paneelikeskustelu käsitteli asumista, paikallisdemokratiaa ja kaupunkikulttuuria. Mukana oli yksi nuori ehdokas kustakin nykyisestä valtuustoryhmästä. Ehdokkaat olivat sisäistäneet HYYn kaupunkitavoitteet hyvin, sillä kaikki olivat yksimielisiä siitä, että opiskelija-asuntoja on kaavoitettava lisää, tyhjälläolevista toimistotiloista on tehtävä asuntoja ja tilapäismajoituksen järjestämistä konteilla edistettävä. Suurimmaksi kiistakapulaksi nousi äänestysiän laskeminen 16 vuoteen, mikä jakoi niin panelistit kuin yleisönkin kahtia.

Maksuton joukkoliikenne nousi toisen keskustelun kuumimmaksi perunaksi. Panelistit eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, olisiko maksuttomuus edes hyödyksi opiskelijoille, sillä nykyiset opiskelija-alennukset nähtiin riittävinä. Tämän lisäksi ehdokkaat saivat piirtää unelmiensa kävelykeskustan ja kertoa mihin seuraava Baana rakennetaan.
Paneelin tavoittena oli herättää nuorten kiinnostusta kuntavaaleja kohtaan, sillä vain 6 % Helsingin kaupunginvaltuutetuista on alle 30-vuotiaita, kun taas kaupungin asukkaista 18 % on 18-29-vuotiaita.

Tutustu HYYn kunnallisvaalisivuihin täällä. Voit lukea Twitter-kommentit paneelista hashtagilla #opiskelijankoti.