Kanslerit kohtasivat - Fuksikansleri Juuso tapasi yliopiston kansleri Thomas Wilhelmssonin

21.08.2014

HYYn fuksikansleri Juuso Nieminen tapasi ammatillisen esikuvansa, Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmssonin. Tapaamisessaan kanslerit keskustelivat toimenkuvistaan ja uusien opiskelijoiden vastaanotosta yliopistolla.

Yliopiston kansleri edustaa yliopistoa erilaisissa tilaisuuksissa. Hän istuu esimerkiksi valtioneuvoston kokouksissa, edustaen näin jopa koko Suomen tiedeyhteisöä. Kansleri myös nimittää professorit ja dosentit sekä pitää yhteyttä tahoihin, jotka tekevät lahjoituksia yliopistolle. Opiskelijoita kansleri kohtaa työssään lähinnä ylioppilaskunnan ja osakuntien vuosijuhlissa, mutta Wilhelmsson toivoisi kohtaavansa opiskelijoita muulloinkin. Aikaisemmin rehtorina toiminut Wilhelmsson muisteli lämmöllä joka syksyn alkuun kuulunutta tilaisuutta, jossa rehtori kätteli yliopistoon vasta saapuneet uudet opiskelijat.

Kansleri Wilhelmssonin omat fuksiajat sijoittuivat harvinaisen jännittävään aikaan, vuoteen 1968. "Se oli poliittisesti railakasta aikaa, jossa riitti fuksilla ihmettelemistä. Vanhan ylioppilastalon valtaus, mielenosoituksia ja jopa tuhansien opiskelijoiden poliittisia keskusteluja messuhallissa. Opiskelijoita todella myös kuunneltiin.", hän muisteli. Wilhelmsson kokee edelleen, että mielenosoitukset ja vaikuttaminen kuuluvat opiskelijaelämään.

Uusien opiskelijoiden vastaanotto on Wilhelmssonin mukaan kokenut muutoksia vuosikymmenten aikana. Esimerkiksi vielä 60-luvulla rehtorin kättelytilaisuudessa saatettiin kättelyjonosta heittää pois opiskelija, joka ei ollut pukeutunut tarpeeksi juhlavasti pukuun tai mekkoon. Vaikka näin tylyä kohtelua fuksi tuskin saa enää osakseen, on kanslerin mielestä uusien opiskelijoiden vastaanotossa vielä paljon kehitettävää. "Vastaanoton järjestäminen on ollut pitkälti opiskelijajärjestöjen vastuulla. Yliopiston pitäisi kehittyä tässä ja huomioida erityisesti, miten saataisiin uudet opiskelijat opintoihin kiinni entistä paremmin. Tähän onkin viime aikoina yritetty kiinnittää huomiota."

Sekä kansleri että fuksikansleri kokevat tärkeäksi yhteisöllisyyden koko yliopiston tasolla, eikä vain oman aineen tai tiedekunnan tasolla. Wilhelmssonin mukaan yliopiston johdon tulee viestiä uusille opiskelijoille sitä, kuinka me kaikki, fukseista johtoportaalle asti, olemme maailmanluokan yliopistosta, Helsingin yliopistosta. Poikkitieteellisyyttä tarvitaan lisää paitsi opiskelijoiden, niin myös henkilökunnan keskuuteen.

Lopuksi kansleri Wilhelmsson lähetti vielä terveiset kaikille uusille opiskelijoille:
"Yliopisto tarjoaa upeita mahdollisuuksia. Käytä innostuneena kaikki ne hyväksi!"