Mieli solmussa?

29.09.2015

Syksyn opinnot ja opiskelijaelämä on nyt lähtenyt täydellä vaihdilla käyntiin. Aina ei kuitenkaan ole helppoa tasapainotella elämän ja opintojen kanssa. Kannattaa hakea ajoissa apua oman jaksamisen edistämiseen ja opintojen takkuamiseen.

Opinnoista kannattaa keskustella oman HOPS ohjaajan tai opintoneuvojan kanssa. Yliopistolla on myös opintopsykologeja, jotka voivat auttaa esimerkiksi oppimismotivaatioon ja opiskelutaitoihin liittyvissä kysymyksissä. Lisätietoja opintopsykologien palveluista ja yhteystiedot löydät täältä.

Älä epäröi hakea apua jos henkinen hyvinvointisi huolestuttaa. Lähes joka kymmenes pääkaupunkiseudun yliopisto-opiskelija käyttää vuosittain YTHS:n mielenterveyspalveluita, jotka ovat maksuttomia. Tutustu YTHS:n mielenterveyspalveluihin ja linkkivinkkeihin täällä.

Hoitovastaanottojen lisäksi YTHS järjestää erilaisia hoidollisia ryhmiä, mm. lokakuussa alkavat uniryhmä ja elämäntaitokurssi hyvän mielen ja arjen ylläpitämisestä.

Netissä on tarjolla myös runsaasti itsehoidollisia ohjelmia, joita kannattaa hyödyntää. Oivamieli.fi on Jyväskylän yliopiston ilmainen hyvinvointiohjelma, joka auttaa olemaan läsnä hetkessä, rentoutumaan ja ymmärtämään itsensä. Headsted.fi tarjoaa maksuttomia verkko-ohjelmia YTHS:n palveluihin oikeutetuille mm. jännityksestä vapautumisesta, elämän suunnasta, levollisesta unesta, stressistä ja rentoutumisesta.

Sairauspäiväraha toimeentulona
Älä kuluta opintotukikuukausia sairastamiseen, vaan käy lääkärissä, jos opintosi hidastuvat sairauden vuoksi. Saatat tarvita lääkärintodistusta myöhemmin opintojen edistymisen seurannassa – ja jos   sairautesi pitkittyy, voit hakea sairauspäivärahaa. Sen saaminen edellyttää lääkärin toteamaa täyttä työkyvyttömyyttä. Siksi sairauspäivärahahakemuksessa ei tule arvioida mahdollista kykyä vähäiseen opiskeluun, vaan sairauspäivärahaa haetaan täyden työkyvyttömyyden perusteella. Sairauspäivärahalla voi nykyisin opiskella enintään 40 % ohjeellisesta opintopistetavoitteesta. Kun kykenet jälleen täysipäiväiseen opiskeluun, tee Kelalle muutosilmoitus. Lue lisää opiskelijan sairauspäivärahasta Kelan sivuilta.