Mistä rahaa kesäksi?

11.05.2016

Jäitkö ilman kesätöitä? Kesätöitä on mahdollista saada lyhyelläkin varoitusajalla, erityisesti mikäli on valmis ottamaan vastaan töitä oman alan ulkopuolelta. Kannattaa siis edelleen pitää silmät auki ja seurata erilaisia työnhakusivustoja. Lisätietoa ja vinkkejä löytyy mm. urapalveluiden Flamma-sivuilta.

Kesän aikana voi myös opiskella. Opintotuki on opiskelijan ensisijainen toimeentulon turva. Jos opiskelija ei ole oikeutettu opintotukeen, hän voi hakea toimeentulotukea. Opiskelija ei pääsääntöisesti ole oikeutettu työmarkkinatukeen tai ansiosidonnaiseen työttömyystukeen.

Opintotuki

Jos opiskelet kesällä, voit hakea opintotukea myös kesäkuukausille. Monet tiedekunnat ja laitokset järjestävät kesällä tenttejä, jotka löydät tiedekunnan tai laitoksen sivuilta ja WebOodista. Ilmoittautuminen sulkeutuu yleensä jo toukokuussa, joten ilmoittaudu tentteihin hyvissä ajoin. Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta läsnäoleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille, joten voit etsiä tutkintoosi sopivia kursseja myös avoimen yliopiston opintotarjonnasta.

Kesän ajan opintosuunnitelmassa tulee olla keskimäärin vähintään 5 opintopistettä jokaista tukikuukautta kohden, ja opintoja tulee olla jokaiselta kuukaudelta. Huomaa että kesäopintotuki kuluttaa tukikuukausia samalla tavalla kuin lukukausien ajaksi myönnetty tuki, joten hae kesäopintotukea vain jos aiot todella opiskella. Pelkkää asumislisää ei kannata hakea, koska sekin lasketaan kokonaiseksi opintotukikuukaudeksi ja vähennetään käytettävien tukikuukausien määrästä.

Helpoiten voit hakea kesäopintotukea Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta (www.kela.fi). Tukea kannattaa hakea hyvissä ajoin!

Lisätietoa Kelan sivuilta.

Toimeentulotuki

Jos et saa kesällä opintotukea, et ole löytänyt töitä, eikä sinulla ole tarpeeksi säästöjä elämiseen, voit hakea toimeentulotukea oman kunnan sosiaalitoimesta. Toimeentulotukea voi hakea myös täydentämään vähäisiä palkkatuloja, tai auttamaan palkkapäivään tai opintotuen maksuun asti.

Opiskelija voi saada toimeentulotukea, mikäli hän ei ole yrityksistä huolimatta saanut töitä, eikä tutkinnon kannalta mielekkäitä opintoja ole tarjolla. Toimeentulotukea hakiessa puolison tulot vaikuttavat päätökseen. Opintolaina lasketaan tuloksi tukikuukausilta riippumatta siitä, onko opiskelija todellisuudessa nostanut sitä.

Opiskelija voi hakea toimeentulotukea myös täydentämään vähäisiä palkkatuloja tai kattamaan toimeentulon palkkapäivään tai opintotuen maksuun asti. Esimerkiksi tilanteessa jossa opiskelijan viimeinen opintotuellinen kuukausi on toukokuu, opiskelija on töissä kesäkuun alusta alkaen, ja saa näin ensimmäisen palkkansa kesäkuun lopussa, opiskelija voi saada toimeentulotukea kesäkuun menojen kattamiseen.

Toimeentulotukea voi hakea sähköisesti tai kirjallisella hakemuksella. Hakemuksen käsittely voi viivästyä oikeiden liitteiden puuttuessa, joten tarkista hakiessasi että sisällytät tarvittavat liitteet hakemukseesi.

Lisätietoa oman kuntasi sosiaalitoimesta, Helsingissä täältä.

Työmarkkinatuki tai ansiosidonnainen työttömyystuki

Opiskelija ei pääsääntöisesti ole kesän aikana oikeutettu työmarkkinatukeen tai ansiosidonnaiseen työttömyystukeen. Poikkeuksena on tilanne, jossa opinnot ovat jo valmiit, mutta tutkintotodistuksen saaminen viivästyy opiskelijasta riippumattomasta syystä. Tällöin kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon.

Lisätietoa Uudenmaan TE-toimiston sivuilta.

Lisätietoja kesätoimeentuloasioissa antaa HYYn toimeentuloasiantuntija Aino Jones, aino.jones@hyy.fi tai 050 543 9608.