Näpit irti- suurmielenosoitus ja hallituksen kehysriihi takana

04.04.2013

Tulokset pääpiirteissään positiivisia - iso kiitos osallistujille!

Kehysriiheen torstaina 21.3. kokoontunut Suomen hallitus sai neuvotteluissa aikaan sopeutuspaketin, joka näyttää tällä hetkellä pääpiirteissään opiskelijamyönteiseltä. Jo aiemmin luvatut ja hallitusohjelmaankin kirjatut opintotuen indeksiin sitominen sekä toisen asteen tuen korjaaminen tulevat kehysriihen päätöksen mukaisesti realisoitumaan. Opintotuesta vastaava kulttuuriministeri Arhinmäki toi riiheen mallin, jossa opintotukea kehitetään nykymallin pohjalta, eli opintorahapainotteisena. Tämä on ollut alusta asti myös opiskelijajärjestöjen tavoite.

Lisäksi nykyinen opintolainavähennys korvattiin selkeämmällä opintolainahyvityksellä. Valtio sitoutuu maksamaan 1.8.2014 tai sen jälkeen opintonsa aloittaville opintolainaa ottaville osan opintolainasta suoraan pankille, kun opiskelija valmistuu määräajassa.

Uutena opiskelujen seurannan kriteerinä päätettiin ottaa käyttöön vähimmäisopiskelun kriteeri. Opiskelijan on siis vastaisuudessa suoritettava vähintään 20 opintopistettä lukuvuodessa ollakseen oikeutettu opintotukeen.
Muutokset astuvat voimaan 1.8.2014.

Keskiviikkona ennen kehysriihtä järjestetty Näpit irti opintotuesta!- suurmielenosoitus muistutti päättäjiä siitä, että opiskelijoita eivät keppiratkaisut auta. Julkisessa keskustelussa alkuvuodesta pyörineet erilaiset opintotuen nostoaikaa rajaavat sekä lainapainotteiset mallit saivat opiskelijoilta jyrkän ein. Paikalla oli eri arvioiden mukaan 5 000- 7 000 mielenosoittajaa, joista osa oli tullut pitkänkin matkan päästä ilmaisemaan mielensä päättäjille.

Lukuisat hyyläiset järjestöt ja yhteisöt osallistuivat mielenosoitukseen yhteislähdöin ja järjestöjen tunnuksin. HYY uskoo, että mielenosoituksella ja kovalla julkisella paineella oli keskeinen merkitys kehysriihen tuloksiin. Näpit irti- kampanja on ollut suurinpia yksittäisiä edunvalvonnallisia projekteja pitkään aikaan. Kiitos kampanjan onnistumisesta kuuluu koko opiskelijayhteisölle ja kaikille jotka olivat tavalla tai toisella mukana toimimassa. Kiitos!