Ohjeita Kelan selvityspyynnön saaneelle opiskelijalle

08.10.2018

Kela seuraa vuosittain opintotuen saajien opintojen edistymistä. Lisätietoja täällä.

Miltä ajalta seuranta tehdään?

Lukuvuosi on 1.8.-31.7. Elokuussa suoritetut opintopisteet menevät yleensä seuraavalle lukuvuodelle ja se kannattaa ottaa huomioon jo opintoja suunnitellessa.

Opintosuorituksia pitää olla edeltävältä lukuvuodelta 5 opintopistettä nostettua tukikuukautta kohden ja aina vähintään 20 opintopistettä lukuvuoden ajalta (ns. vähimmäissuoritusvaatimus). Jos siis nostat yhdenkin kuukauden opintotukea, sinun tulee suorittaa vähintään 20 op. Jos nostat tukea 9 kuukaudelta, suorituksia pitää olla vähintään 45 opintopistettä.

Syksystä 2018 alkaen opintojen edistymisen seurannassa huomioidaan kaikki Suomessa suoritetut korkeakouluopinnot, kuitenkin aikaisintaan 1.8.2011 alkaen. Tämä tarkoittaa, että aiempien opintojen keskeyttäminen ja uusien opintojen aloittaminen sen jälkeen ei enää nollaa edistymisen seurantaa.

Valmistuiko alempi korkeakoulututkintosi kesken vuoden?

Jos alempi tutkinto valmistuu kesken lukuvuoden, esimerkiksi helmikuussa, Kela tarkastelee erikseen sen jälkeen käyttämiäsi tukikuukausia ja suorittamiasi opintopisteitä. Tällöin sinua ei kuitenkaan koske 20 opintopisteen vähimmäissuoritusvaatimus. Valmistuessasi kesken vuoden saatat siis saada Kelalta selvityspyynnön, vaikka opintopisteitä olisi riittävästi koko lukuvuoden ajalta. Vastaa selvityspyyntöön ja kerro vastauksessasi, että alempi tutkintosi valmistui kesken vuoden.

Sain selvityspyynnön, mitä teen?

Vastaa selvityspyyntöön ja selvitä syyt joiden vuoksi opintosi eivät edenneet tarpeeksi. Useimmiten hyväksyttyjä syitä opintojen viivästymiselle ovat esimerkiksi oma tai läheisen sairaus, muu raskas elämäntilanne tai laajemman opintokokonaisuuden (kuten gradun) tekeminen. Kela päättää vastauksesi jälkeen, ovatko kertomasi syyt hyväksyttäviä.

Jos et ole edellisenä vuotena suorittanut tarpeeksi opintopisteitä, opintotukesi maksamista voidaan jatkaa, jos olet suorittanut opintoja koko opiskeluaikanasi keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti.

Seurannassa huomioitavien tukikuukausien määrää voi pienentää palauttamalla niitä vapaaehtoisesti. Jos palautat opintotukea vasta saatuasi selvityspyynnön, kerro tästä vastauksessasi selvityspyyntöön.

Mitä jos vastauksessa esittämiäni syitä ei hyväksytä?

Jos esittämiäsi syitä ei katsota riittäviksi etkä voi palauttaa opintotukea, opintotukesi voidaan joko muuttaa määräaikaiseksi tai sen maksaminen voidaan lakkauttaa tammikuun alussa. Tällöin sinun on suoritettava 20 opintopisteen uudet opinnot saadaksesi tuen takaisin. Yleisen asumistuen maksamista ei lopeteta, mutta opintolainaa ei voi nostaa, jos opintotuki on katkaistu.

Peritäänkö tuet takaisin?

Opintojen riittämättömän edistymisen vuoksi opintotukea harvemmin peritään takaisin. Takaisinperintä saattaa olla edessä, jos opintopisteitä on todella vähän, esimerkiksi alle yksi 1 op per nostettu tukikuukausi. Lisätietoja täällä.

Miten turvaan toimeentuloni tuen katkettua?

Jos saat yleistä asumistukea, sen maksaminen jatkuu opintotuen katkaisemisen jälkeen. Jos et työskentele tai sinulla ei ole säästöjä, voit hakea toimeentulotukea. Lisätietoja täällä.

Jäikö jokin vielä mietityttämään?

Ota yhteyttä:

Hannele Kirveskoski