Opintotuesta leikataan – tule mukaan osoittamaan mieltä!

02.03.2016

Sipilän hallitus leikkasi jo koulutukselta ja yliopistoilta, mikä Helsingin yliopistossa johti massiivisiin irtisanomisiin. Koulutusleikkausten vaikutukset näkyvät ja tuntuvat jo opiskelijan arjessa, mutta se ei riitä. Nyt vuorossa ovat opintotukileikkaukset.

Opintotuen uudistamisen selvitysmies Roope Uusitalo jätti raporttinsa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle ehdottaen seuraavia leikkauksia:
-Opintorahan määrä laskee 250,28 euroon kuukaudessa.
-Tukikuukausien määrä rajataan enintään 45:ään (300 op tutkinnoissa).
-Opintopistevaatimuksia kasvatetaan 6 opintopisteeseen jokaista tukikuukautta kohti.
-Opintolainan valtiontakaus määrä nostetaan 650 euroon.
-Opintolainan lainahyvitystä tavoiteajassa valmistuville pienennetään 40 prosentista 30:een (omavastuun ylittävästä osasta).

Käytännössä Uusitalon ehdotus tarkoittaa seuraavaa: opiskele 8,5 h  päivässä, neljänneksen pienemmällä opintorahalla, lyhyemmässä ajassa ja pakkolainalla, jonka ehtoja huononnetaan.

Opintolainan osuutta kasvattamalla lisätään opiskelijoiden työssäkäyntiä  ja hidastetaan valmistumista. Se on täysin ristiriidassa hallituksen  tavoitteiden kanssa. Leikkaamalla opintorahan määrästä murennetaan myös  korkeakoulutuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia  kouluttautua.

HYY osallistuu 9.3. kello 13 alkaen järjestettävään opintotukimielenosoitukseen – osallistu sinäkin! Mielenosoituskulkue lähtee yhdeltä Senaatintorilta, ja kulkee Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä kohti Kiasmaa ja Pikkuparlamenttia, jossa kuullaan puheenvuoroja sekä opiskelijaliikkeen edustajilta että  poliitikoilta.

Opintotukimielenosoitus-tapahtuma löytyy Facebookista.

HYYn opintotukimielenosoitussivulta voit tarkistaa järjestääkö järjestösi yhteislähdön mielenosoitukseen täältä tai lähteä mukaan jonkin muun järjestön yhteislähtöön. Järjestöille on tarjolla HYYn yhteiskunnallisen vaikuttamisen valiokunnan ja koulutuspoliittisen valiokunnan banderollityöpaja, -tarvikkeita ja -kilpailu, johon myös yksittäiset opiskelijat ovat tervetulleita osallistumaan.

Mielenosoitus ei suinkaan ole ainoa tapa vaikuttaa siihen miten opintotukea uudistetaan. Ohjeita sekä somevaikuttamiseen, mielenosoittamiseen että hyvän banderollin tekemiseen löydät samalta opintotukimielenosoitussivulta.

HYYn aikaisempia kirjoituksia opintotukeen liittyen voit lukea HYYn Facebook-sivulta ta nettisivuilta etusivun Ajankohtaista-osiosta.

Professori Roope Uusitalon raportin voit lukea täällä.