Opiskelijat onnistuivat pelastamaan opiskelija-asuntojen rakentamisen

09.10.2015

Opiskelijat onnistuivat pelastamaan opiskelija-asuntojen rakentamisen

Pääkaupunkiseudulla yksin asuvan opiskelijan tuloista 72,4 % menee asumiseen. Summa uhkasi nousta entisestään, kun Juha Sipilän hallitus kirjasi ohjelmaansa, että opiskelija-asuntojen rakentamiselta tulee poistaa valtion tuet.

Jos opiskelija-asuntoja rakennuttavat säätiöt eivät olisi enää saaneet investointiavustuksiksi kutsuttuja tukia, opiskelijoiden vuokrat uusissa asunnoissa olisivat nousseet jopa 40 %. Uusien opiskelija-asuntojen rakentaminen olisi voinut myös loppua täysin.

Lokakuun 8. päivä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen twiittasi hallituksen pyörtäneen päätöksensä ja säilyttävänsä tuen opiskelija-asunnoille.

Miksi?

Koska opiskelijat ovat tehneet töitä tukien pelastamiseksi koko vuoden.

Kampanjointia, tapaamisia, tapaamisia ja tapaamisia

Valtio siis jatkaa opiskelija-asuntojen tukemista. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ilmoitti Twitterissä 8.10.2015, että investointiavustuksiksi kutsutut, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn kautta myönnettävät tuet säilytetään. Opiskelijaliike on tehnyt investointiavustusten puolesta vaikuttamistyötä koko vuoden 2015, ja on nyt saanut yhden opiskelijoiden toimeentuloa kurjistavan leikkauksen estettyä.

– Investointiavustusten poistaminen olisi nostanut uusien opiskelija-asuntojen vuokria jopa 40 %. Jos Helsingissä yli 70 prosenttia yksin asuvan opiskelijan tuloista menee jo nyt asumiseen, vain harvoilla olisi ollut enää varaa kouluttautua, muistuttaa HYYn hallituksen asumisasioista vastaava hallituksen jäsen Ella Keski-Panula.

Opiskelija-asuntojen rakentamisen investointiavustuksia esitettiin poistettavaksi jo edellisen hallituskauden lopulla. Ympäristöministeriön asettama työryhmä asumisen tuki- ja verojärjestelmien vaikuttavuudesta julkaisi helmikuussa 2015 raportin, jossa esitettiin opiskelijoiden poistamista erityistä tukea asuntorakentamisessa tarvitsevien ryhmien joukosta. Leikkauksella olisi saavutettu noin 15 miljoonan säästöt, eli alle 0,03 prosenttia valtion vuosibudjetista.

Raporttiin reagoitiin ylioppilaskunnissa välittömästi kannanotoilla. HYY ja AYY ottivat yhteisen Koti ois kiva -eduskuntavaalikampanjansa kärkiteemaksi investointiavustusten pelastamisen. HYY ja AYY alkoivat myös tavata puolueiden rakennuspolitiikkaan perehtyneitä ehdokkaita ja toimijoita tarkoituksenaan estää investointiavustusten poistoa päätymästä uuteen hallitusohjelmaan.

Sipilän hallitusohjelmaan poisto kuitenkin päätyi. HYY, AYY ja SYL alkoivat hallitusohjelman julkistamisen jälkeen tavata hallituspuolueiden ympäristövaliokuntalaisia ja ympäristöministeriötä. Vielä kesällä 2015 ministeriössä valmisteltiin lakiluonnos, joka olisi poistanut tuet opiskelija-asuntojen rakentamiselta.

Huono päätös oli tiedon puutetta

HYY lausui investointiavustusten poistoa vastaan ja muistutti, että se lisäisi merkittävästi koulutuksen eriarvoisuutta sekä kurjistaisi opiskelijoiden toimeentuloa entisestään. Ylioppilaskunnat jatkoivat kansanedustajien, eduskunta-avustajien ja virkamiesten tapaamista entistä tiiviimmin.

– Kaikkien puolueiden edustajat olivat vastaanottavaisia ja ymmärsivät tapaamisissa selvästi, että lakiluonnos oli puutteellisen tiedon varassa valmisteltu. Investointiavustusten poistaminen olisi vaikuttanut suoraan opiskelijoiden toimeentuloon sekä vienyt vähävaraisilta opiskelijoilta mahdollisuuden kouluttautua ylipäätään – tämän saimme tapaamamme päättäjät ja virkamiehet ymmärtämään, Ella Keski-Panula kertoo.

Avustusten poistaminen olisi myös voinut pysäyttää uudisrakentamisen täysin, sillä opiskelija-asuntoja rakennuttavilla säätiöillä ei ole suuria pääomia eivätkä ne tavoittele voittoa. Investointiavustusten ansiosta säätiöt pystyvät tarjoamaan opiskelijoille noin 40 % markkinahintoja edullisempia asuntoja.

Lisätietoja:

Ella Keski-Panula, HYYn hallituksen jäsen