Poliittiset opiskelijajärjestöt marssivat yliopistolle 20.9.

20.09.2012

Poliittiset opiskelijajärjestöt järjestivät tänään korkeakouluissa ympäri Suomen politiikan sisäänmarssi -tapahtuman. Sisäänmarssilla järjestöt vaativat parempia mahdollisuuksia esitellä toimintaansa korkeakoulujen tiloissa. Monessa korkeakoulussa poliittisten järjestöjen toiminta on edelleen paljon vaikeampaa kuin muiden opiskelijajärjestöjen toiminta. Poliittisten järjestöjen on esimerkiksi muita järjestöjä vaikeampaa saada käyttöönsä yliopiston tiloja, tai viestiä tapahtumistaan yliopiston sähköpostilistoilla. "Välillä tuntuu, että yliopisto haluaa piilottaa poliittiset toimijat", järjestäjät kertoivat.

Helsingin yliopiston päärakennuksessa järjestetyssä tapahtuman tiedotustilaisuudessa puhuivat opetusministeri Jukka Gustafsson, vararehtori Ulla-Maija Forsberg, sekä HYYn ja poliittisten järjestöjen edustajat.
Ministeri Gustafsson korosti korkeakoulujen roolia kriittisten, yhteiskunnallisesti aktiivisten kansalaisten kasvattajana ja huomautti, että yliopiston hallinnon tuki poliittisten järjestljen toiminnalle yliopistolla on välttämätön.
"Meillä on velvollisuus edistää demokratiaa. Omien käsitysten muodostaminen edellyttää mahdollisuutta tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin", Gustafsson sanoi.

Yliopistoa tapahtumassa edustanut Ulla-Maija Forsberg sanoi olevansa iloinen siitä, että marssi suoritettiin.
"Helsingin yliopisto on ylpeä siitä, että se on jo pitkään ollut kasvualusta vaikuttajille", Forsberg sanoi ja korosti ylioppilaskunnan ja yliopiston yhteistyötä. Hänen
"HYYssä yhdenvertaisuus on tärkeää ja koska järjestöt ovat tärkeä osa HYYtä, tulisi myös poliittisilla järjestöillä olla yhtäläiset mahdollisuudet toimia kuin muillakin järjestöillä", totesi HYYtä tilaisuudessa edustanut HYYn hallituksen jäsen Sanna Supponen.

Kaikkien HYYn poliittisten järjestöjen puolesta puhunut HYYn Vihreiden otto Lehto vaati entistä selkeämpi sääntöjä, ja niiden parempaa viestimistä.
"Meillä on iso yliopisto, ja on tärkeää, että säännöt ovat kaikkialla samat ja kaikkien tiedossa. On oltava selkeää, missä toimintaa saa esitellä ja mainostaa", Lehto sanoi. Hän huomautti, että tällä hetkellä kaikki opiskelijat eivät edes tiedä, että yliopistolla toimii poliittisia järjestöjä, sillä ne eivät saa näkyä juuri missään.
"Pelisääntöjä on muutettava niin, että esimerkiksi poliittisen järjestön uusien iltaa voi mainostaa ilman että heti aletaan pelätä vallankumousta. Poliittisilla järjestöillä on paljon annettavaa, eikä niitä tule pelätä."

Politiikan sisäänmarssi järjestettiin nyt toista kertaa. Mukana olivat Akateemiset piraatit, Keskustan Opiskelijaliitto KOL, Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta, Kristillisdemokraattiset nuoret, Liberaalit Opiskelijat LSK, Perussuomalaiset Nuoret, Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK, Vasemmisto-opiskelijat VASOP ja Vihreät nuoret ja opiskelijat ViNO.