Sambia-päivä UniCafessa 8.4.: paranna naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyttä ja elämänlaatua

01.04.2015

Tule herkuttelemaan Sambia-aterialla UniCafe-ravintoloihin keskiviikkona 8.4. Valitsemalla aterian tai lahjoittamalla haluamasi summan tuet Itä-Sambian naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyttä ja elämänlaatua.
HYYn kehitysyhteistyöhanke Sambiassa vuosina 2014–2016 keskittyy naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyden ja elämänlaadun parantamiseen Sambian Itä-provinssissa. Päätavoitteena on varhaisten avioliittojen sekä teini-ikäisten tyttöjen raskauksien vähentäminen. Lisäksi hankkeen avulla pyritään tukemaan jo raskaana olevia nuoria tyttöjä. Hanke on jatkoa HYYn vuosien 2011–2013 projektille Sambiassa, ja paikallisena kumppaniorganisaationa jatkaa naisjärjestö Eastern Province Women’s Development Association (EPWDA).

Hankkeen kohdealueella Itä-Sambiassa varhaiset avioliitot sekä teiniraskaudet ovat yleisiä. Näitä pyritään hankkeen avulla ehkäisemään koululaisille ja kylien asukkaille suunnatun osallistavan seksuaalikasvatusdraaman avulla. Erityisesti Sambian maaseudulla on yleistä, että lapsen saatuaan nuoret äidit lopettavat koulunkäynnin. Hankkeeseen sisältyvien keskusteluryhmien avulla pyritään varmistamaan tyttöjen koulutuksen jatkuvuus ja jo koulusta pudonneita rohkaistaan palaamaan takaisin kouluun. Lisäksi paikallisten kylien johtajia koulutetaan aikaisten avioliittojen lainvastaisuudesta ja haitallisuudesta, sekä tyttöjen koulunkäynnin tärkeydestä. Hankkeella pyritään vähentämään koulupudokkaiden määrää yhdessä hallituksen ohjelman kanssa, joka mahdollistaa nuorten äitien paluun kouluun.

Hanke täydentää valtion virallisia pyrkimyksiä perustamalla Safe Motherhood Action -ryhmiä seuduille, jossa niitä ei vielä ole. Ryhmien avulla nuoria äitejä ja raskaana olevia naisia motivoidaan jatkamaan koulunkäyntiä, tiedotetaan heille kuuluvista oikeuksista, hallituksen kouluun palaamisen ohjelmasta sekä terveyspalvelujen käytön tärkeydestä.
HYY ja Unicafe ovat järjestäneet kehitysyhteistyöaterioita jo yli 30 vuoden ajan. Sambia-päivänä voit nauttia UniCafe-ravintoloissa Sambia-aterian, josta Unicafe lahjoittaa 10 senttiä HYYn Sambia-hankkeen tukemiseen. Sambia-ateria on pähkinäinen kasviscouscous tai sambialainen naudanlihapata maissipuurolla. Voit myös lahjoittaa haluamasi summan Sambia-hankkeelle Unicafen kassalla.

Kurkkaa täältä, missä sinulle lähin Unicafe-ravintola sijaitsee: hyyravintolat.fi