Sitoutumattomat edelleen vahvoja HYYn edustajistovaaleissa, punavihreät paransivat asemiaan

07.11.2012

Tiedote 7.11.2012
Vapaa julkaistavaksi – på svenska nedan – in English see below

Sitoutumattomat säilyttivät vahvan asemansa HYYn edustajistovaaleissa. Ainejärjestöjen HYAL nosti paikkamääräänsä yhdellä saaden nyt 22 paikkaa 60-henkisessä edustajistossa. HELP (hammaslääke- , eläinlääke-, lääke ja oikeustieteen opiskelijat sekä kansainvälisten opiskelijoiden Tsemppi Group) sekä Osakunnat puolestaan menettivät molemmat yhden paikan. Ruotsinkielisten ainejärjestöjen ja osakuntien SNÄf piti kaksi paikkaansa.

Sitoutumattoman vasemmiston ja HYY:n Vihreiden Maailmanpyörä vahvisti asemiaan molempien ryhmittymien saadessa yhden lisäpaikan edustajistoon. Sitoutumattomalla vasemmistolla on nyt 7 paikkaa, Vihreillä 6. Oikeiston Oikea suunta –vaaliliitto menetti yhden paikan. Kokoomusopiskelijoilla on yhä 3 paikkaa edustajistossa, mutta Keskeiset menettivät toisen paikkansa. Sosialidemokraattiset opiskelijat pitivät yhden paikkansa.

Vaaleissa äänesti 9 124 Helsingin yliopiston noin 28 000 äänioikeutetusta opiskelijasta. Vaalien äänestysprosentti oli 32,3. Edellisissä vaaleissa viime vuonna äänestysprosentti oli 34,3.

HYYn edustajistovaalit järjestettiin 6.–7. lokakuuta perinteisenä uurnavaalina Helsingin yliopiston neljällä kampuksella sekä lisäksi Helsingin yliopiston toimipaikoissa Lahdessa ja Vaasassa. Ehdolla oli yhteensä 622 opiskelijaa. 60-henkinen edustajisto on HYYn korkein päättävä elin.

Alustava vaalitulos on osoitteessa: vaalitulos.hyy.fi/2012.

Edustajiston alustava paikkajako (muutos 2011 vaaleihin):

HYAL: 22 (+1)
HELP: 9 (-1)
Osakuntien suuri vaalirengas: 9 (-1)
Maailmanpyörä / Sitoutumaton vasemmisto: 7 (+1)
Maailmanpyörä / HYY:n Vihreät: 6 (+1)
Oikea suunta/ Kokoomusopiskelijat: 3 (-)
Oikea suunta / Keskeiset: 1 (-1)
Oikea suunta/ Salo, Tuomas: 0
Sosialidemokraattiset opiskelijat: 1 (-)
Svenska Nationer och Ämnesföreningar  SNÄf: 2 (-)
Liberaalinen vaaliliitto: 0
Piraatit: 0
Perussuomalainen vaaliliitto: 0
Sjöström, Pär-Erik (liittoihin kuulumaton): 0

Lisätietoja:
Pääsihteeri Katri Korolainen-Virkajärvi, p. 0400 816 426, paasihteeri@hyy.fi

Huom. Kokoomusopiskelijoiden tulosta on verrattu Leijonat 1-, 2- ja 3-listojen tulokseen viime vaaleissa.

Edustajistovaali järjestetään lähes kaikissa Suomen ylioppilaskunnissa joka toinen syksy. HYYssä vaalit järjestetään nyt poikkeuksellisesti toisena vuonna peräkkäin. HYY siirtyykin näiden vaalien myötä uuteen vaalirytmiin, ja jatkossa edustajistovaalit järjestetään aina parillisina vuosina. Muutokseen päädyttiin, koska parittomina vuosina käydään yliopistolla hallintovaalit.

HYY on opiskelijoista koostuva julkisoikeudellinen yhteisö, joka toimii jäsentensä etu-, palvelu- ja kansalaisjärjestönä sekä piirissään toimivien noin 250 järjestön keskus- ja palveluorganisaationa. HYYn edustajisto päättää ylioppilaskunnan omaisuuden käytöstä ja toiminnan suurista linjoista. Edustajisto päättää muun muassa Kaivopihan kiinteistöt omistavan HYY Yhtymän omistajaohjauksesta, eli vaikuttaa siihen, mitä aivan Helsingin ytimessä tapahtuu.