Vauhtia translain uudistukseen

26.06.2013

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) vaatii vauhtia translain uudistamiseen: on korkea aika lopettaa sukupuoltaan korjaavien pakkosterilisaatiot sekä muut transihmisiä syrjivät käytänteet. Uusi peruspalveluministeri on luvannut, että translain uudistamista varten perustettava työryhmä tullaan vihdoin perustamaan vielä tämän vuoden puolella. HYY vaatii lupauksen lunastamista, sillä koko translaki on pahasti vanhentunut. Lakia uudistettaessa myös esimerkiksi vaatimus, että naimisissa olevien pitää erota sukupuolen korjauksen yhteydessä, tulee poistaa.

- Transsukupuolisten pakkosterilisaatiolle ei ole perusteita. Pakkosterilisaatio loukkaa yksilön oikeuksia päättää omasta kehostaan ja elämästään.  Siksi tilanne onkin korjattava viivyttelemättä, sanoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Lauri Koskentausta.

Lukuisat järjestöt ovat jo pidemmän aikaa peräänkuuluttaneet käytännön toimia translain uudistamiseksi. Seta ry:n sekä Trasek ry:n mukaan lisääntymisoikeuksien kieltäminen transihmisiltä rikkoo ihmisoikeuksia. HYY on tästä samaa mieltä.

Tuoreiden tutkimusten mukaan transsukupuolisten oikeudet laahaavat Suomessa jäljessä muista pohjoismaista. HYY halua tähän parannuksen.
- Suomen julistetaan usein olevan osa pohjoismaista tasa-arvoa, mutta niin kauan kun lisääntymiskyvyttömyys on ehtona sukupuolen vahvistamiselle, tällaiset julistukset ovat valheellisia, HYYn hallituksen jäsen Tiina Parkkinen sanoo. Ruotsi poisti sterilisaatiovaatimuksen tänä keväänä.

Helsingissä 26.6.2013

Hallituksen puheenjohtaja Lauri Koskentausta
Pääsihteeri Katri Korolainen

Lisätietoa: HYYn hallituksen jäsen Tiina Parkkinen 050 325 9175, tiina.parkkinen@hyy.fi

HYY on Seta ry:n kannatusjäsen. Yhdenvertaisuus on yksi ylioppilaskunnan tärkeimmistä arvoista, ja sitä pyritään edistämään kaikessa toiminnassa.
HYY osallistuu Helsinki Pride-viikon tapahtumiin, muun muassa Pride-kulkueeseen lauantaina 29.6.