Yleiseen asumistukeen siirtyminen – mitä opiskelijoiden pitää tehdä jo kesällä?

05.05.2017

Opintotuen asumislisä lakkautetaan 1.8.2017, kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin.

Mitä opiskelijan pitää tehdä nyt?

Tarkista vuokrasopimuksesi: onko se yksilökohtainen vai yhteisvastuullinen?
Yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen eli kaikkien ruokakunnan jäsenten tulot vaikuttavat myönnettävän asumistuen määrään. Myös erillisillä vuokrasopimuksilla samassa asunnossa asuvat luetaan ruokakunnaksi, mikäli heidän vuokrasopimuksessaan on yhteisvastuulauseke. Jos asut yhden tai useamman ihmisen kanssa samassa asunnossa, mutta ette ole yksi ruokakunta, ole yhteydessä vuokranantajaan hyvissä ajoin. Vuokrasopimuksen muotoilua voi muuttaa siten, että asukkaat eivät ole yhteisvastuussa vuokrasta. Opiskelija-asuntosäätiöissä tämä kannattaa hoitaa kuntoon ennen juhannusta. Sen jälkeen uudet asunnonhakijat ovat etusijalla palvelutarpeineen.

Arvioi tulosi ja käytä Kelan laskureita.
Mistä alkaen yleistä asumistukea kannattaa hakea? Tuen määrä riippuu joko säännöllisistä tuloista tai tulevien 12 kuukauden arvioiduista tuloista. Jos esimerkiksi olet hyväpalkkaisessa kesätyössä vielä elokuun aikana sinun kannattaa hakea asumistukea vasta syyskuun alusta. Suurista muutoksista tuloissa – yli 400 euroa enemmän tai vähintään 200 euroa vähemmän kuin edellisen päätöksen arvioitu tulo – pitää ilmoittaa itse.

Jos lähdet syksyksi ulkomaille opiskelijavaihtoon, hae edelleen opintotuen asumislisää.
Ulkomailla asuville ei myönnetä yleistä asumistukea.

Jätä asumistukihakemus Kelaan jo kesän aikana!
Muuten hakemuksesi saattaa juuttua syksyn ruuhkaan, ja tuen maksu viivästyä.

Lisätietoa: http://www.kela.fi/opiskelijoiden-tukien-muutokset