Yliopistojen ensikertalais­kiintiöistä tulee luopua

25.01.2019

Nimimerkit Opiskelija (HS Mielipide 21.1.) ja Kandidaatti (HS Mielipide 22.1.) kritisoivat aiheellisesti ensikertalaiskiintiöitä.

Ensikertalaiskiintiöistä tulisikin luopua, koska ne vaikeuttavat alanvaihtoa ja eriarvoistavat hakijoita. Lisäksi selvitysten mukaan vain marginaalinen määrä opiskelijoita hyötyi ensikertalaiskiintiöistä. Määrä on vähäinen ottaen huomioon, ettei ole selvitetty, kuinka moni kärsii kiintiöistä nimimerkkikirjoittajien kuvaamalla tavalla.

Ensikertalaiskiintiöt ajavat nuoria taktikoimaan ja ottamaan turhia välivuosia ennen kuin opiskelupaikka unelmien alalta aukeaa. Vaikeuksia on myös niillä, jotka eivät tiedä mitä opiskella: mitään ei uskalla kokeilla, jos se vie mahdollisuuden myöhemmin selviävältä unelmien opiskelupaikalta.

Hallitus halusi pidentää ensikertalaiskiintiöillä työuria, mutta reaalimaailmassa niillä on päinvastainen vaikutus. Opintojen aloittamisen lisäksi kiintiöt hankaloittavat kohtuuttomasti alan vaihtamista ja jatkuvaa oppimista.

Alan vaihtamista ja jatkuvaa oppimista vaikeuttaa tulevaisuudessa myös juuri hyväksytty korkeakoulujen uusi rahoitusmalli. Kun se tulee voimaan, korkeakoulut saavat vähemmän rahaa niistä tutkinnoista, joiden suorittajilla on jo aiempi korkeakoulututkinto.

Odotamme tulevan hallituksen paitsi poistavan ensikertalaiskiintiöt myös tekevän rahoitusmalliin tarvittavat muutokset. Nuoruuteen ja koko elämään yleensä täytyy kuulua mahdollisuus kokeilla, erehtyä ja kokeilla uudestaan oman paikan löytämiseksi.

Paula Karhunen

hallituksen koulutuspoliittinen vastaava