Yliopiston hallituksen opiskelijajäsenet haluavat hyvinvoivan, monimuotoisen yliopiston

19.09.2013

Yliopiston hallituksen uusia opiskelijajäseniä ei erityisesti tarvitse houkutella hehkuttamaan Helsingin yliopistoa.

- Aika yliopistolla on ollut hienoa ja pidän yliopistostamme tosi paljon. Siksi halusin päästä myös niin kutsutulle huipulle vaikuttamaan, sanoo Jussi Nuortimo.

- Yliopisto on antanut minulle aikuiselämässäni kaiken, mitä oikeastaan voi saada: uuden kotikaupungin, paljon ystäviä sekä avaramman maailmankuvan, muotoilee Jannica Aalto.

HYYn edustajisto valitsi Nuortimon ja Aallon hallitukseen vuosiksi 2014-2015 kokouksessaan 28.8.
Hallitus on yliopiston ylin päättävä elin, joka päättää yliopiston toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista, strategiasta ja ohjauksen periaatteista. Maantieteen opiskelija Aallon ja poliittisen historian opiskelija Nuortimon tehtävänä on edustaa hallituksessa kaikkia yliopiston opiskelijoita.

Eroon jäykistelystä
Hallituskauden alkuun on vielä aikaa, mutta uusilla opiskelijajäsenillä on mielessä jo paljon asioita, joihin he haluavat päästä vaikuttamaan. Molemmat haluavat eroon turhasta byrokratian jäykkyydestä.
- Kyse ei ole niinkään siitä, että hallintoa olisi liikaa vaan siitä, että se on turhan jäykkää. Varotaan liikaa, ettei mikään menisi pieleen ja siksi menetetään mahdollisuuksia tehdä jotain uutta, Nuortimo kuvailee.

Aalto haluaa päästä parantamaan koko yliopistoyhteisön hyvinvointia.
- Meidän pitää motivoida oppimiseen, opettamiseen ja tutkimiseen, niin että tämä olisi yhteisö, jossa kaikki voivat hyvin. On vaikea vaatia huipputuloksia, jos yliopistolla ei ole hyvä olla.

Monimuotoisuus kunniaan
Opiskelijajäsenet pitävät Helsingin yliopiston monipuolisuutta yhtenä sen parhaimmista puolista.
- Meillä on paljon inspiroivaa opetusta ja hyvää tutkimusta.  Tietyissä yksiköissä Helsingin yliopisto on aivan aallon harjalla esimerkiksi opetuksen kehittämisessä, Nuortimo pohtii. Aalto huomauttaa, että monitieteisyys luo myös hienot mahdollisuudet laajentaa osaamista eri aloille.

Monimuotoisuudesta ei kuitenkaan saada kaikkea hyötyä irti, vaan eri yksiköt toimivat yksin, arvioi Nuortimo.
- Tuntuu että olemme monta pientä yliopistoa. Kampukselta toiselle siirtyminen on kuin vaihtaisi toiseen yliopistoon.

Hyvä yliopisto opiskelijoille, hyvä yliopisto kaikille
Sekä Aalto että Nuortimo ovat toimineet HYYn hallituksessa ja erilaisissa luottamustoimissa yliopistolla, Aalto muun muassa laitosneuvostossa, Nuortimo yliopistokollegiossa ja tiedekuntaneuvostossa. Nuortimon omat kokemukset opiskelusta ovat lähinnä keskustakampukselta, Aalto taas on ehtinyt opiskella kolmessa eri tiedekunnassa ja kolmessa yliopistossa.

Aalto kuitenkin korostaa, ettei ole tarkoitus, että hallitukseen tuodaan vain kahden opiskelijan näkökulma.  Hän toivookin, että opiskelijat ovat yhteydessä edustajiinsa ja haluaa kehittää uudenlaisia yhteydenpidon muotoja.

Nuortimo muistuttaa, että hallituksessa on ajateltava koko yliopiston etua – opiskelijoille tärkeitä asioita toki unohtamatta. Hän ei kuitenkaan näe, että ne olisivat kaksi eri asiaa:
- Opiskelijat ovat yliopiston suurin ryhmä, joten jos joku päätös on opiskelijoille huono, se on huono myös yliopistolle.