HYY on valinnut kasvatustieteen opiskelijat Elina Niemisen ja Marika Tuomisen vuoden 2018 vuosijuhlamestareiksi! Tämä vuosi on ainutlaatuinen vuosijuhlamestareillemme, sillä HYY juhlii 150-juhlavuottaan. 

Elina on aiemmin toiminut vuosijuhlamestarina niin HYYssä 2016 kuin myös Kopeda ry:n ja Condus ry:n vuosijuhlilla 2014 ja 2013. Lisäksi Elina toimi viime vuonna HYYn hallituksessa vastuualueinaan tapahtumat, järjestöviestintä ja vapaaehtoiset. Tällä hetkellä Elina työskentelee vapaaehtoiskoordinaattorina Ruisrockissa.

Marika on puolestaan toiminut Condus ry:n vuosijuhlamestarina 2015 ja Peduca ry:n puheenjohtajana, taloudenhoitajana sekä fuksi- ja tutorvastaavana 2014-2016. Vahvan järjestötaustan lisäksi Marika on toiminut aktiivisesti HYYn järjestövaliokunnassa ja viestintävastaavana HYAL ry:ssä ja Manta Crew’ssa vuosina 2017-2018. Tällä hetkellä Marika työskentelee projektituottajana Heurekassa.

Molempien uusien vuosijuhlamestareiden vahvuuksiin kuuluu tapahtumatuottaminen, tiimityöskentely, vuorovaikutustaidot sekä viestintä. Elina ja Marika kommentoivat tulevaa tehtävää näin: 

”Me halutaan tehdä HYY150-vuosijuhlasta upea ja unohtumaton elämys, joka tuo yhteen koko HYY-yhteisön. Vuosijuhla, joka muistetaan vielä seuraavatkin 150 vuotta. Tämä vuosijuhla on HYY150-juhlavuoden huipentuma, joka kokoaa HYYn jäsenet, alumnit sekä sidosryhmät juhlimaan yhdessä meidän ylioppilaskuntaa. Me halutaan tehdä pöytäjuhla, johon jokainen voi kokea olevansa tervetullut ja jatkot, joissa voi tanssia aamuun asti sekä tietenkin sillis, jossa juhlat jatkuu myös seuraavana päivänä. Juhla joka on opiskelijoiden näköinen ja jossa perinteitä uskalletaan rohkeasti uudistaa. Me halutaan vuosijuhlatiimi, jossa on vapaaehtoisia monesta eri taustasta ja tiedekunnasta. Me ollaan kokeneita vapaaehtoisten innostajia ja johtajia, ja halutaan antaa vuosijuhlatiimin jäsenille mahdollisuus päästä kehittymään tapahtumien järjestämisessä ja tekemään opiskelijayhteisön suurinta juhlaa yhdessä huikealla meiningillä! Tämä juhla on meille mahdollisuus haastaa ja ylittää itsemme ja näyttää mihin me oikeasti pystytään!”

HYY onnittelee vastavalittuja vuosijuhlamestareita! Tehtävässään Elina ja Marika aloittavat heti kesäkuussa. HYYn 150. vuosijuhla ja synttäribilejatkot järjestetään lauantaina 24.11.2018.

Pöytäjuhlan ja yön synttäribileiden liput tulevat myyntiin syksyllä.

Haluatko kuulla ensimmäisten joukossa tulevasta vuosijuhlasta? Liity HYYn vuosijuhlan postituslistalle täällä!

Lisätietoja:

Arttu Lehtinen
HYYn tuottaja
arttu.lehtinen@hyy.fi

Elina Nieminen
Vuosijuhlamestari
elina.nieminen@hyy.fi

Marika Tuominen
Vuosijuhlamestari
marika.tuominen@hyy.fi

Haluatko päästä päättämään yliopiston rahastojen jakamista apurahoista, palkinnoista ja stipendeistä? Oletko kiinnostunut oppimaan, miten rahastot toimivat? Jos innostuit, tiedekuntasi tieteenalarahaston hoitokunta on sinulle oivallinen mahdollisuus!

HYY etsii opiskelijaedustajia kaikkien kampusten tieteenalarahastojen hoitokuntiin. Kiinnostuitko? Hae pian, sillä hakuaika päättyy ma 18.6. klo 14.00! Lisätietoa hoitokunnista ja hakemisesta löydät alta.

Viikin kampuksen tieteenalarahastojen hoitokunta edustaa eläinlääketieteen, farmasian, bio- ja ympäristötieteiden sekä maatalous-metsätieteiden aloja. Hoitokuntaan etsitään kahta (2) opiskelijajäsentä, joiden tulee olla läsnäolevia eläinlääketieteellisen tiedekunnan, farmasian tiedekunnan, bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tai maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelijoita. Ylioppilaskunta pyrkii huomioimaan eri alojen edustuksen valintoja tehdessään. Lisätietoa hakuilmoituksesta.

Meilahden kampuksen tieteenalarahaston hoitokunta edustaa lääketieteen aloja. Hoitokuntaan etsitään yhtä (1) opiskelijajäsentä, jonka tulee olla läsnäoleva lääketieteellisen tiedekunnan opiskelija. Lisätietoja hakuilmoituksesta.

Kumpulan kampuksen tieteenalarahaston hoitokunta edustaa matematiikan ja luonnontieteiden aloja. Hoitokuntaan etsitään yhtä (1) opiskelijajäsentä, jonka tulee olla matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelija. Lisätietoja hakuilmoituksesta.

Keskustakampuksen tieteenalarahastojen hoitokunta 1 edustaa humanistisia tieteitä. Hoitokuntaan etsitään yhtä (1) opiskelijajäsentä, jonka tulee olla läsnäoleva humanistisen tiedekunnan opiskelija. Lisätietoja hakuilmoituksesta.

Keskustakampuksen tieteenalarahastojen hoitokunta 2 edustaa oikeustieteen, teologian, yhteiskunnallisten tieteiden sekä kasvatustieteen aloja. Hoitokuntaan etsitään kahta (2) opiskelijajäsentä, joiden tulee olla oikeustieteellisen tiedekunnan, teologisen tiedekunnan, valtiotieteellisen tiedekunnan tai kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoita. Ylioppilaskunta pyrkii huomioimaan eri alojen edustuksen valintoja tehdessään. Lisätietoja hakuilmoituksesta.


Hoitokuntien tehtävänä on julistaa haettavaksi rahastoihin lahjoitetuista varoista jaettavat apurahat, palkinnot, stipendit ja muut mahdolliset hakuun avattavat tuet sekä tehdä päätökset näiden myöntämisestä. Hoitokuntien kokouskieli on suomi.

Lisätiedot:
Jenna Sorjonen
Koulutuspoliittinen asiantuntija
jenna.sorjonen(at)hyy.fi
0503255202

Millaista on opiskelijan yliopistoarki eri kampuksilla? Mitä hankaluuksia opiskelijat kohtaavat opinnoissaan, mikä taas on parasta omassa opiskeluympäristössä? HYY on kevään aikana selvittänyt opiskelijoiden kokemia haasteita ja tuen tarpeita ja vienyt opiskelijoiden terveisiä eteenpäin yliopiston johdolle.

Karkkia ja edunvalvontaa

― Kerro meille, mikä opinnoissa mättää – saat karkin, ja viemme terveisesi eteenpäin yliopiston johdolle!


HYYn koulutuspoliittista edunvalvontaa hoitavat hallituksen jäsenet Mathilda Timmer, Topias Tolonen ja Sebastian Österman sekä asiantuntijat Anne Soinsaari ja Jenna Sorjonen ovat kevään aikana päivystäneet kaikille kampuksille pystytetyillä Opinto Pop Up -pisteillä keräämässä opiskelijoiden kokemuksia yliopistoarjesta. Kokosimme opiskelijoiden terveiset Viikistä, Kumpulasta, Meilahdesta ja keskustasta tähän juttuun.

Erityisesti kaikkien kampusten kirjastopalvelut olivat opiskelijoiden mieleen, joskin opiskelu- ja ryhmätyötilaa toivotaan lisää. Kiitosta sai myös yliopiston henkilökunta, joka yrittää kaikkensa auttaakseen opiskelijoita. Haasteita kuitenkin riittää opintojen suunnittelussa, kurssi- ja tenttijärjestelyissä ja opintojen ohjauksessa.
 
Luentotallenteita ja tenttiongelmia Viikissä

Pop up -edunvalvontaa Viikissä

Opiskelijat kiittävät: Satsaukset laadukkaiden luentotallenteiden tekemiseen, vertaistukea tarjoavat HOPS-työpajat
Opiskelijat moittivat: Läsnäolopakollisten luentojen lisääntyminen, tenttikäytäntöjen epäselvyys, ongelmat ruotsinkielisten tenttikysymysten laadussa, tenttitulosten viivästyminen
 
Joustavia suoritusmahdollisuuksia Kumpulassa

Pop up -edunvalvontaa Kumpulassa

Opiskelijat kiittävät: Uusiin koulutusohjelmiin siirtyminen tehty joustavasti, kielikurssien suoritusmahdollisuus osana oman alan kurssia, ajantasaiset sisällöt opinnoissa, hyvät ryhmätyötilat kirjastossa
Opiskelijat moittivat: Kurssiaikataulujen myöhästyminen, kurssien päällekkäisyys, pedagogisten opintojen aikatauluongelmat ja kuormittavuus, opiskelutilojen puute ilta-aikaan
 
Suuret ryhmäkoot puhuttavat Meilahdessa

Pop up -edunvalvontaa Meilahdessa

Opiskelijat kiittävät: Terkon opiskelutilat, Helsinki Think Companyn tapahtumat, hyvä opetus
Opiskelijat moittivat: Liian suuret ryhmäkoot etenkin klinikkaopetuksessa, lukujärjestysten epäselvyydet, tenttitulosten viivästyminen, opiskelijaopintoneuvojien katoaminen, Terkon meluisuus
 
Lisääntyneet läsnäolopakot keskustassa

Pop up -edunvalvontaa keskustassa

Opiskelijat kiittävät: Tiedekulma, Kaisa-kirjasto, opiskelijoiden palvelut, tenttiakvaario, yhteisöllisyyttä lisäävät tapahtumat
Opiskelijat moittivat: Läsnäolopakollisten luentojen lisääntyminen, joustavien suoritustapojen vähentyminen, kurssien päällekkäisyys, opintojen epätasainen kuormittavuus vuoden aikana, itsenäisen puurtamisen paljous, ruotsinkielisen opintoneuvonnan puute
 

Epäkohtiin tartutaan yhteistyössä yliopiston johdon kanssa

―Kampuksilla päivystämisen lisäksi keväällä on myös tavattu kaikkia tiedekuntajärjestöjä, ja opiskelijoiden terveisiä on välitetty eteenpäin tiedekuntien dekaaneille, opetuksesta vastaavalle vararehtorille Sari Lindblomille ja opiskelijapalveluista vastaavalle kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivurannalle, Topias HYYn hallituksesta kertoo.

Lindblom ja Niinistö-Sivuranta tapasivat ainejärjestöjen edustajia huhtikuussa ja kommentoivat opiskelijoiden kokemia ongelmia. Tutkintoja ja opintoja koskevien linjausten vastaisiin viivästyksiin tenttisuoritusten arvostelussa luvattiin puuttua välittömästi. Läsnäolopakollisten luentojen lisääntyminen tuli vararehtori Lindblomille yllätyksenä, sillä tämä ei ole ollut tavoitteena eikä mikään yliopiston linjauksissa velvoita tekemään luennoille osallistumista pakolliseksi. Lindblom kuitenkin ymmärtää opettajien pyrkimyksen taata opiskelijoiden oppimisen velvoittamalla heidät osallistumaan luennoille.

― Huolena läsnäolopakkojen lisääntymisessä on, että opiskelijoiden opinnot viivästyvät tarpeettomasti. Luentojen läsnäolovelvoite on heijastunut myös vaihtoehtoisten suoritustapojen vähentymiseen, mikä edelleen hankaloittaa opintojen suunnittelua. Tietoomme on tullut monia tapauksia, joissa massaluennolle osallistuminen on tehty pakolliseksi, jolloin läsnäolovelvoitteelle on vaikeaa nähdä rehtorin päätöksessä edellytettyjä pedagogisia perusteita, HYYn hallituksen jäsen Mathilda kommentoi.


Vaikeimpia ratkottavia ovat resurssipulasta juontuvat ongelmat

― Olemme saaneet paljon palautetta ruotsinkielisten opiskelijoiden vaikeuksista saada opintoneuvontaa omalla äidinkielellään. Positiivista on, että ongelma on kehitysjohtaja Niinistö-Sivurannan tiedossa, ja ruotsintaitoisia opintoneuvojia etsitään parhaillaan, kaksikielisyysasioista vastaava HYYn hallituksen jäsen Sebastian kommentoi.

Myös viivästykset suoritusten arvostelussa ja opiskelijoiden vaikeudet saada neuvontaa ongelmiinsa ovat paljolti seurausta yliopiston vähentyneistä hallinnollisista resursseista, eli siitä, että opettajia ja opiskelijoita tukevaa hallintohenkilökuntaa on selvästi aiempaa vähemmän. Tähän ei nykyisessä taloustilanteessa ole luvassa välitöntä helpotusta, vaan ratkaisuja on löydettävä tehtävien järjestämisestä eri toimijoiden kesken ja prosessien virtaviivaistamisesta. Sama koskee tarvetta opiskelutiloille – yliopiston tilat eivät ole lisääntymässä, vaan suunta on tiivistämiseen päin.

― Seuraamme HYYssä tiiviisti tilavähennysten toteutusta, ja pyrimme varmistamaan opiskelutilojen säilymisen vähintään nykyisellä tasolla. Tilojen uudelleenjärjestäminen mahdollistaa kuitenkin myös tilojen miettimisen uudella tavalla, ja opetustiloja tuleekin kehittää luomalla nykyistä muokattavampia ja digitaalisen työskentelyn paremmin mahdollistavia opetustiloja. Myös opiskelijoiden terveys on huomioitava esimerkiksi huolehtimalla ilmanlaadusta ja istumisen vähentämisestä, Mathilda linjaa.

Sivut