Opetusministerin erityisavustaja: ”Opintotuen leikkaukset ovat perseestä”

26.02.2016

Hallitusohjelmassa määrätään opintotukeen 70 miljoonan euron leikkaus vuoteen 2019 mennessä ja yhteensä 150 miljoonan euron leikkaus pitkällä aikavälillä. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen välitti terveisensä opiskelijoille SYL:n seminaariin 15. helmikuuta erityisavustajansa Matias Marttisen sanoin: ”Nämä leikkaukset ovat perseestä.”

Mutta ne ovat välttämättömiä, koska Sipilän hallitusohjelmassa on niin sovittu.

Opiskelijoiden toimeentulosta leikkaaminen ja lainanoton muuttaminen elinehdoksi eivät ole välttämättömyyksiä vaan poliittisia päätöksiä. Arjen välttämättömyyksiä sen sijaan ovat ruoan, vuokran ja lääkkeiden maksaminen. Opintolainaan pakottaminen tarkoittaa väistämättä sitä, että opiskelijoiden halutaan elävän velaksi.

Opintotuesta leikataan pitkällä aikavälillä – eli nykyhallituksen toimikauden jälkeenkin – 150 miljoonaa euroa eli neljäsosa. Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitysmies Roope Uusitalo on julkisuudessa todennut, että leikkaus tarkoittaa opintolainan osuuden kasvattamista.

Jos koulutus ymmärretään vain opiskelijoiden henkilökohtaiseksi investoinniksi tulevaisuuteen, missä ja milloin sen voi muuttaa rahaksi, kun korkeakoulutettujen työttömyys vain kasvaa?

Uusitalo on luvannut selvityksensä opintotuen leikkauksista ja uudesta tukijärjestelmästä ensi viikon alussa. Koska opetusministeriö on ilmaissut voimattomuutensa hallitusohjelmaan kirjattujen leikkausvaatimusten edessä, ensi viikolla alkanee suomalaisen opintotukijärjestelmän alasajo.

Mitä Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu opintotuen uudistamisesta?
* Opintotukimenoista säästetään vuoteen 2019 mennessä 70 miljoonaa euroa ja pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa euroa
* Opintorahan, asumislisä ja opintolainan yhteissumma nousee 1100 euroon kuukaudessa (nykyään n. 900€/kk)
* Lainahyvitys säilyy ”taloudellisten reunaehtojen puitteissa”
* Opintotukikuukausia rajataan
* Opintotuki voi olla yksi- tai useampiportainen
* Opintotuen indeksisidonnaisuus poistetaan (se sidottiin indeksiin vuosikausien vaikuttamistyön jälkeen vuonna 2014, HYY huom.)