Opiskelijalle

Mistä löytää apua?

Opiskelijan hyvinvointi ja mielenterveys


Opintopsykologit

Opintopsykologit ovat sinua varten, kun opinnoissa tulee eteen hankaluuksia. Voit hakeutua opintopsykologin luo esimerkiksi silloin, kun opintosi ovat viivästyneet, kaipaat apua opiskelutaitojesi kehittämiseen, opinnäytetyö ei etene, opiskelu ahdistaa tai motivaatio on hukassa. Opintopsykologit tarjoavat sekä yksilöllistä ohjausta että ryhmätoimintaa kaikkien Helsingin yliopiston tiedekuntien perustutkinto-opiskelijoille. Voit varata ajan ajanvarausjärjestelmästä.

Lisätietoa opintopsykologien palveluista ja ajanvarauslinkin löydät Guidesta.


YTHS

Yksi opiskelijoiden yleisimmistä terveysongelmista ovat mielenterveysongelmat. Mikäli oma mielenterveys huolestuttaa, YTHS on opiskelijan tukena. YTHS tarjoaa niin kiireellistä kuin kiireetöntä apua mielenterveysongelmiin, ja sen lisäksi on saatavilla kriisiapua. YTHS:n kautta voit löytää erilaisia verkkokursseja esimerkiksi stressin ja jännityksen hallintaan, väsymyksen ehkäisyyn ja elämänmuutokseen.

Lue lisää YTHS:n palveluista nettisivuilta.

Hoidontarpeen arviointi ja ajanvaraus vastaanotoille: ma-to klo 8-15, pe klo 8-14 puh. 046 710 1027.


Nyyti

Vertaistukea vailla? Nyyti ry on järjestö, joka tukee opiskelijoiden mielen hyvinvointia vertaistuen kautta. Nyyti tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden keskustella mieltä painavista aiheista keskustelufoorumin, chatin ja erilaisten nettiryhmien kautta. Järjestön nettisivuilta löytyy myös erilaisia tietopaketteja elämäntaitojen kehittämiseen.

Lisää tietoa Nyytin palveluista löydät täältä.


Nyytin chat

Nyytin chat on paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Ryhmämuotoisessa chatissa jutellaan erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista aihepiireistä. Välillä chattaillaan ennalta sovitusta teemasta, toisinaan keskustelun aihe on vapaa. Chatteja järjestetään joka toinen torstai klo 18–20.00.

Lisää tietoa Nyytin chatistä löydät täältä.


Oppilaitospapit

Kaipaatko juttuseuraa? Painaako jokin mieltä? Yliopistolla toimii kolme oppilaitospappia, joiden luokse voi mennä juttelemaan mistä tahansa aiheesta. Pappien kanssa voi pohtia esimerkiksi yksinäisyyttä, tulevaisuutta tai opiskelumotivaatiota. Oppilaitospapit päivystävät kampuksilla ja ovat kaikkia opiskelijoita varten vakaumuksesta riippumatta.

Oppilaitospappien palveluista voi lukea lisää täältä.


Suomen Mielenterveysseura

Suomen Mielenterveysseura tarjoaa moninaista apua elämän kriiseissä. Akuuteissa tilanteissa auttaa esimerkiksi kriisipuhelin, johon voi soittaa nimettömänä. Kriisipuhelimessa päivystävät mielenterveyden ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Suomen Mielenterveysseura tarjoaa myös erilaisia vertaistukiryhmiä, myös erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja. Mielenterveysseuran kautta on mahdollista saada keskusteluapua tai apua tukihenkilön kautta.

Lue lisää Suomen Mielenterveysseuran toiminnasta täältä.

Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin:
Kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202
arkisin klo 9.00– 07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00


Sekasin-chat

Sekasin-chat on Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämä chat, jossa on mahdollista keskustella nimettömästi mielenterveyden ammattilaisten sekä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Chat on auki jokaisena päivänä vuodessa, maanantaista perjantaihin klo 7–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 15–24. Chatissa voi puhua mistä tahansa aiheesta, joka painaa mieltä.

Löydät chatin täältä.


Nuorten kriisipiste

Tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän kanssa 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille
•    Käyntipäivystys palvelee tiistaista torstaihin klo 9–11 (Albertinkatu 33)
•    Puh. 045 3410 583 maanantaista torstaihin klo 9-11
•    Lisätietoja


Itsemurhien ehkäisykeskus, SOS -palvelu
•    Kriisilinja 09-731391 ark. 9-21, la–su 15–21
•    Liikkuva yksikkö 040-5032199 ympäri vrk, pääkaupunkiseutu


Häirintäyhdyshenkilöt HYYssä ja Helsingin yliopistossa

Jos kohtaat häirintää yliopistolla, voit kääntyä yliopiston häirintäyhdyshenkilöiden puoleen. Yhteystiedot:
•    Timo Valtonen, timo.valtonen@helsinki.fi
•    Veli-Pekka Heiskanen, veli-pekka.heiskanen@helsinki.fi
•    Pirjo Kekäläinen, pirjo.kekalainen@helsinki.fi

Lue lisää.

HYYllä on kaksi häirintäyhdyshenkilöä, jotka neuvovat ja tukevat häirintää, ahdistelua, kiusaamista, syrjintää tai muuta epätasa-arvoista kohtelua kohdanneita opiskelijoita. Heihin voi olla yhteydessä, vaikkei olisi itse häirinnän kohteena, mutta on nähnyt häirintää tai haluaisi keskustella mahdollista tavoista puuttua häirintään. Jo pelkkä halu keskustella kokemastaan on riittävä syy ottaa yhteyttä! Tarvittaessa häirintäyhdyshenkilö osaa ohjata lisäavun piiriin.

Lue lisää.

Yhteystiedot:
Häirintäyhdyshenkilöiden yhteinen sähköpostiosoite
hairintayhdyshenkilo@hyy.fi

Juhani Turunen
050 551 6146
juhani.turunen@hyy.fi


Hannele Kirveskoski
050 543 9608
hannele.kirveskoski@hyy.fi


Raiskauskriisikeskus Tukinainen
Tukinaiset tarjoavat maksutonta kriisiapua naisille ja miehille, jotka ovat kokeneet seksuaalista hyväksikäyttöä ja/ tai kaltoinkohtelua.
•    maksuton kriisipuhelin 0800 97 899
•    ma–to klo 9–17 ja pe–su klo 15–21 (myös pyhinä ja niiden aattoina)
•    Voit myös ottaa nimettömänä yhteyttä netin kautta, osoitteessa: www.nettitukinainen.fi.
•    Lue lisää.


Naisten linja
Valtakunnallinen, maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Puhelut ovat luottamuksellisia. Voit soittaa nimettömästi.
•    puh. 0800 0 2400
•    suomenkielinen neuvonta ja tuki ma-pe 16-20, la-su 12-16
•    Englanniksi: pe klo 16-20
•    Chat on auki tiistaisin ja torstaisin klo 17-19
•    Lue lisää.


Tietoa opiskelijan hyvinvointia tukevista palveluista löydät myös Guidesta.