Opiskelijalle

Opiskelijan selviytymisopas

Mistä kämppä, mistä rahaa, missä pääsen lääkäriin ja miten sinne mennään? Ja mistä saa apua, jos sitä tarvitsee? Tässä paketti perustietoa pärjäämisestä.

Asuminen

 

Asuminen

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas, www.hoas.fi

Myös monet osakunnat, uskonnolliset yhteisöt ja eri alojen opiskelijajärjestöt vuokraavat asuntoja opiskelijoille. Opiskelijat voivat hakea myös kaupungin vuokra-asuntoja. Lisätietoa asumisesta HYYn asunnonhakuoppaasta.

Toimeentulo

Opintotuki koostuu opintorahasta, opintotuen asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintotuen hakeminen ja muutosilmoitusten tekeminen onnistuu helpoiten Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta. Kelan sivuilta löydät paljon tietoa toimeentulosta ja opintotuesta sekä erilaisia laskureita, joilla voit tarkastaa opintojen edistymisen vaatimukset ja tulorajasi.

Jos opintosi hidastuvat sairastamisen vuoksi, käy lääkärissä. Saatat tarvita lääkärintodistusta myöhemmin opintojen edistymisen seurannassa. Jos sairautesi pitkittyy, voit hakea sairauspäivärahaa. Mikäli saat sairauspäivärahaa, ja vointisi paranee, voit opiskella sairauspäivärahalla jonkin verran, kuitenkin alle 24 op lukuvuodessa tai 12 op lukukaudessa.

Jos et saa opintotukea eikä sinulla ole tarpeeksi tuloja tai säästöjä elämiseen voit hakea toimeentulotukea. Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Toimeentulotukea voi myös hakea auttamaan korkeissa vuokrakustannuksissa ja auttamaan palkkapäivään tai opintotuen maksuun asti.

 

Terveys

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS huolehtii opiskelijoiden terveydenhoidosta. YTHS tarjoaa yleis- ja erikoislääkäreiden lisäksi terveydenhoitajien, fysioterapeuttien, laboratorion ja röntgenin palveluita.  YTHS palvelee vain arkisin päiväsaikaan, joten iltaisin ja viikonloppuisin on turvauduttava kunnallisiin palveluihin. Useimmat YTHS:n palvelut ovat opiskelijoille maksuttomia. Peruttamattomasta poisjäännistä YTHS kuitenkin veloittaa 35 euron sakkomaksun.
www.yths.fi

Ylioppilaskunnallasi on edustajia YTHS:n eri hallinnon tasoilla ja terveyden edistämistyössä. Lue heistä lisää täällä.

Opiskelijan hyvinvointi- ja turvaopas

Helsingin yliopisto on koonnut Opiskelijan hyvinvointi- ja turvaoppaan opiskelijoiden avuksi tavallisissa ja harvinaisemmissakin ongelmatilanteissa. Opas on luettavissa yliopiston intranetissa Flammassa, joka edellyttää yliopiston IT-tunnusta.

Joukkoliikenne

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Keravalla, Kirkkonummella tai Sipoossa kirjoilla olevat opiskelijat saavat 50 % alennusta matkakortilla ostetuista kaupungin sisäisistä- ja seutulipuista. Matkakortin opiskelijastatus täytyy päivittää vuosittain. www.hsl.fi

Opiskelijana saat alennusta myös VR:n kaukojunissa ja Matkahuollon busseissa.

Saadaksesi opiskelija-alennukset sinun on pystyttävä todistamaan, että olet opiskelija. Helpoin tapa on hankkia opiskelijakortti ja siihen lukuvuositarra. Jos et ole vielä saanut opiskelijakorttiasi, täytä VR:n lomake ja pistäydy yliopiston opiskelijaneuvonnassa hakemassa siihen allekirjoitus ja leima, niin voit jo korttia odottaessasi saada opiskelija-alennusta lipuista. Matkahuollolla on lisäksi oma opiskelijakorttinsa, jonka tarvitset vain, jos et hanki Frankin opiskelijakorttia.