Öppningskarneval måndag 5 september

Måndagen den 5 september kl. 14–18 håller Studentkåren vid Helsingfors universitet en fartfylld öppningskarneval i samband med läsårsöppningen. Universitetet, studentkåren, nationerna samt ämnes- och hobbyföreningarna presenterar sig för nya och gamla studerande i universitetets huvudbyggnad och i Porthania som under eftermiddagen fylls av musik, dans, sång och performancer. Karnevalen breder också ut sig till gatorna utanför huvudbyggnaden och Porthania, där det också utlovas roliga och överraskande programnummer.

Studenterna är välkomna att delta i karnevalen och dessutom i Helsingfors universitets inskription i universitetets solennitetssal (ingång: Alexandersgatan 5) kl. 12 och i gudstjänsten i Domkyrkan efteråt. Enligt rektors beslut ges ingen undervisning på eftermiddagen, så alla vid universitetet kan delta både i inskriptionen och i öppningskarnevalen om de vill. Efter karnevalen fortsätter kvällen i form av en öppningsfest på Vanha, där Don Johnson Big Band står för underhållningen (mera info nedan).

KARNEVALSPROGRAM

Universitetets huvudbyggnad, Fabiansgatan 33

I huvudbyggnaden presenterar sig HUS och dess utskott, nationerna, fakultets- och ämnesföreningarna, de politiska föreningarna samt universitetets studentservice och andra enheter. Delta i utlottningen vid HUS infobord så kan du vinna ett supékort för två till HUS årsfest 26.11.2009, ett presentkort till Kolmen Sepän Kirjakauppa eller en loge på Bio Rex till vilken film du vill på festivalen Rakkautta & Anarkiaa. UniCafe i huvudbyggnaden serverar lunch på innergården.

12.15 Läsårsinskription i universitetets solennitetssal och öppningsgudstjänst i Domkyrkan
14.00 Konsthistorisk rundvandring på i huvudbyggnaden, bl.a. presenteras byggnadens arkitektur och dess konstsamling (start vid trapporna mot Senatstorget)
14.30 HUS föreningsutskott ordnar en gatusitz framför huvudbyggnaden, på Fabiansgatan. Sitzen är öppen för alla, kom med och pröva på hur det känns att delta i en akademisk sitz mitt på gatan!
15.00 Konsthistorisk rundvandring på centrumcampus, bl.a. förevisas arkitekturen och kulturhistorien i huvudbyggnaden, Nationalbiblioteket och Porthania (start från huvudbyggnaden, vid trapporna mot Senatstorget)
15.30 Kampsporterna vid UniSport visar upp sig framför huvudbyggnaden, på Fabiansgatan (väderreservation)
15.30 Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajat uppträder i caféet i huvudbyggnaden
16.00 Hämäläis-Osakunnan Laulajat uppträder i caféet i huvudbyggnaden
16.00 Rektors karnevalsservering (2 vån.)
16.30 Savolaisen Osakunnan Laulajat uppträder i caféet i huvudbyggnaden
17.00 Musiksällskapet vid Helsingfors Universitets kammarkör uppträder i caféet i huvudbyggnaden
17.00 Kampsporterna vid UniSport visar upp sig framför huvudbyggnaden, på Fabiansgatan (väderreservation)

Porthania, Universitetsgatan 3

På Porthania presenterar sig HUS hobby-, kultur- och motionsföreningar samt de internationella, samhälleliga och religiösa föreningarna. På scenen framför Porthania blir det mångsidigt program under hela karnevalen. I närheten av scenen finns ett gäng alumner som vill uppmuntra studenterna att röra på sig: de delar ut gratiskuponger till UniSport samt förfriskningar kl. 14.30–16.

14.30 Ylioppilaskunnan Soittajats bleckblåskvintett
15.00 Universitetets prorektor Kimmo Kontula öppnar karnevalen
15.05 Anni Hirsaho, vice ordförande i HUS styrelse, framför studentkårens hälsning
15.10 UniSports show
15.30 Savolaisen Osakunnan Soitannollinen Seura
16.00 Paus
16.20 Studentfäktarnas uppvisning
16.40 Humanistispeksi improviserar
17.00 Hämäläis-Osakuntas Dansklubb

Nationalbiblioteket, Unionsgatan 36

15.00 Guidad rundtur på den finska tecknade seriens 100-årsjubileumsutställning Rummel, rop, råheter. Utställningen visas i Nationalbibliotekets fantastiska Kupolsal. Sakkunnig guide är serieskaparen Jyrki Vainio som vet allt om utställningen och om finländska serier. Mera information om alla höstens utställningar och evenemang finns i Nationalbibliotekets kulturkalender.

Gamla studenthuset, Mannerheimvägen 3

Karnevalen fortsätter på kvällen med fest kl. 20–02. På Vanha uppträder Don Johnson Big Band, Hellcity 13 och DJ Drifter. För HUS-medlemmar kostar biljetterna bara 8 € om man köper dem i förväg, de finns till salu på Vanhan Kuppila och på HUS infobord på öppningskarnevalen. Ett begränsat antal biljetter säljs till normalpris (12 €) på Tiketti och vid dörren. Missa inte höstens första stora fest!

Mera information om öppningskarnevalen:
HUS kultursekreterare Ville Sinnemäki, kulttuurisihteeri@hyy.fi, 050 537 2831.